Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz
Sokszor nem is gondolnánk, hogy aprócska változtatásokkal mennyi mindent tehetünk egészségünk érdekében. A sütés-főzés során is érdemes odafigyelni az alapanyagokra, szerencsére szinte minden hozzávalónak létezik alternatívája.
Ezeket láttad már?
A vajnál léteznek sokkal-sokkal egészségesebb hozzávalók: a szakemberek azt ajánlják, ha hosszabb élettartamra vágyunk, inkább cseréljük le. Milyen alternatívái vannak? Mit ajánlanak helyette a szakértők? Eláruljuk!
Alternatív megoldások a vaj helyett
Ha a vajat kukoricából, repcéből vagy olívabogyóból készült növényi olajra cseréljük, azzal elősegíthetjük a hosszabb élettartamot - derült ki egy friss kutatásból. A szakemberek több mint 221 ezer felnőtt adatait elemezték ki, akiknek étkezésekkel, illetve étrenddel kapcsolatos kérdőíveket kellett rendszeresen kitölteniük. Az alanyokat összesen 50 éven keresztül követték nyomon, közben 50 ezer halálesetet regisztráltak, ebből 12 ezret rákos megbetegedés és 11 ezret szívbetegség okozott.
Az egyéb tényezőket figyelembe véve megállapították, hogy a rendszeres vajfogyasztóknál 15 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy bármilyen okból meghalnak, mint azoknak, akik kevesebbet fogyasztottak belőle. Mindeközben azoknál, akik a legtöbb növényi alapú olajat, például kukorica-, repce- vagy olívaolajat használtak, 16 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint másoknál.
A kutatók becslése szerint napi 10 gramm vaj helyettesítése az azzal nagyjából egyenértékű növényi olajjal, 17 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozást és 17 százalékkal a rákbetegségek okozta halálozást.
Ezt teszik a testeddel valójában a mikroműanyagok: ne legyen illúziód, te is napi szinten beviszed őket a szervezetedbe
Megelőzhető velük a korai halálozás
A JAMA Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban arról számoltak be, hogy a vaj növényi alapú olajokkal való helyettesítése jelentős előnnyel járhat az idő előtti halálozások megelőzése szempontjából. Az eredményeket kommentálva Tom Sanders professzor, a londoni King's College táplálkozási és dietetikai szakértője kijelentette, ez a csere csökkentheti a vér koleszterinszintjét is.
„A vaj magas telített zsírtartalmú, tartalmaz némi transzzsírsavat is, ugyanakkor nagyon alacsony a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma. Ezzel szemben például a repce- és az olívaolajnak nagyon alacsony a telített zsírsavtartalma, a telítetlen viszont magas" - idézi a szakember szavait az Express.
Hozzátette, az olajból származó többszörösen telítetlen zsírsavak magasabb bevitele számtalan más előnnyel is járhat. „A tanulság az, hogy sokkal egészségesebb telítetlen növényi olajokat használni a vaj helyett. Ez azért is fontos, mert a közösségi médiában már sokszor jelent meg olyan negatív hírverés a növényi olajokkal kapcsolatban, amelyek megalapozatlan állításokon alapulnak."
Egészséges étrend, rendszeres testmozgás
És hogy melyek még azok az élelmiszerek, amelyek esetleg segíthetnek abban, hogy tovább élhessünk? Szakértők szerint ilyen lehet például az összetett szénhidrátokat tartalmazó bab, édesburgonya és quinoa. Mint mondják, az összetett szénhidrátok hosszú láncokba rendeződnek, és kutatások szerint ennek köszönhető például az, hogy fogyasztásukkal megszüntethető a sóvárgás az egészségtelen nassolnivalók iránt.
Nemrég pedig az is kiderült, hogy egy olyan egyszerű szokás, mint a napi séta akár évekkel is meghosszabbíthatja az életedet. Egy új kutatás szerint azok, akik napi szinten aktívak, jelentősen növelhetik a várható élettartamukat – akár több mint egy évtizeddel is.
