Ebből a magból egyél többet, és tovább élhetsz
Létezik egy olyan mag, amely a magyar háztartások többségében még mindig nem számít alapvető élelmiszernek, pedig valójában olyan sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, hogy a legtöbbünk étrendjében rendszeresen ott lenne a helye. Nem másról, mint a lenmagról van szó, amelyet ha megfelelően, bőséges folyadék kíséretében fogyasztunk, csodálatosan hathat az egészségünkre.
Ezeket láttad már?
A lenmag a világ egyik legrégebbi szuperélelmiszere. Figyelembe véve viszont, hogy kicsi és barna, talán nem olyan meglepő, hogy kevesen figyelnek fel rá az élelmiszerboltok polcain. Pedig ha megismered, milyen hatással lehet az egészségedre - még ahhoz is hozzájárulhat, hogy tovább élhess - aligha akarod majd mellőzni a konyhádból ezt a jólétünk szempontjából felbecsülhetetlen tápanyagoknak számító magot.
Támogatja a szíved egészségét
A lenmag a növényi eredetű omega-3 zsírsavak leggazdagabb forrása a világon. Ez pedig azért is olyan fontos, mert bár számos pozitív élettani hatással bír, a szervezetünk nem képes az előállítására, így azokat külső forrásból kell bevinnünk. Azok számára pedig, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, különösen hasznos lehet a lenmag, de mindenki másnak is nagy segítség. Az omega-3 zsírsavak ugyanis számos szívvédő tulajdonsággal büszkélkedhetnek.
Mivel a lenmag magas rosttartalma képes „csapdába ejteni” a koleszterint az emésztőrendszerben, így az nem szívódik fel - vagyis természetes módon képes csökkenteni a koleszterinszintet. Emellett pedig megakadályozza az artériák megkeményedését, ami a plakk lerakódásának következménye lehet, ezáltal pedig csökkenti a szívritmuszavar fellépésének esélyét. Figyelembe véve pedig, hogy idehaza is az egyik leggyakoribb halálozási oknak számítanak a különféle szívbetegségek, különösen fontos, hogy minél többet tegyünk a kialakulásuk ellen.
Segítheti az emésztésedet
A lenmagban lévő rostok segíthetnek késleltetni az élelmiszerek áthaladását a tápcsatornán, ez pedig növelheti a tápanyagok felszívódását a vékonybélben. A rostok emellett hozzájárulnak a vastagbél méregtelenítéséhez, fokozzák a zsírégetést, sőt még a cukor utáni sóvárgást is csökkentik. Arra viszont mindig ügyelj, hogy ne töményen, hanem bőséges víz kíséretében (vagy például teaként) fogyaszd, ellenkező esetben ugyanis kellemetlen panaszokat, például puffadást, gázt vagy hányingert is okozhat.
Kitűnő magnéziumforrás
Olyannyira, hogy a lenmag arányosan a világ egyik legmagasabb magnéziumtartalmú élelmiszere. A magnéziumról pedig köztudott, hogy segít az izmaink egészségének megőrzésében - hiánya pedig ebből adódóan az egyik legfőbb oka az izomfájdalomnak, a fáradtságnak és a görcsöknek. De figyelemre méltó az is, hogy jelentős mennyiségű mangánt, fehérjét, valamint B1-vitamint is tartalmaz.
Hogyan adhatod hozzá az étrendedhez?
A lenmagot ugyan nem tekinthetjük minden ismert betegség orvosságának, de nem túlzás, hogy bizony közel áll hozzá. Így ha azon gondolkodsz, hogy ezt a rengeteg előnyt neked is ki kellene élvezned, akkor fogyaszd a lenmagot teaként, add hozzá currykhez, levesekhez, turmixokhoz, vagy egyszerűen csak pirítsd meg, és szórd a kedvenc salátádra vagy szendvicsedbe, de persze úgy, hogy egy pohár vizet is megiszol melléjük.
Forrás: lybrate.com