Ezek a fűszerek évekkel meghosszabbítják az életedet, és még csak nem is tudtál róla
Jól tudjuk, hogy máig sincs olyan csodaszer, amely garantálná, hogy tovább élhetünk. Továbbra is nagy segítséget jelenthet viszont a kiegyensúlyozott, egészséges életmód, a tápláló, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételek fogyasztását is beleértve. Egyes kutatások szerint pedig konkrétan a fűszerezéssel is meghosszabbíthatjuk az életünket egy bizonyos módon.
Ezeket láttad már?
A hosszú élet titkánál soha nem árt figyelembe venni azoknak a szokásait, akik már valóban szép kort éltek meg. Egyes kutatások eredményei mellett pedig az is biztató, hogy a kék zónák lakói - vagyis azoké a helyeké, ahol a világ leghosszabb életű emberei élnek, is számolnak a fűszerezéssel az étkezéseik során, méghozzá nem is akárhogyan. Több olyan fűszer is van, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be az étrendjükben.
Mit mond a tudomány?
A Harvard School of Public Health egy tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik szinte minden nap fűszeres ételeket fogyasztottak, a vizsgált évek alatt kisebb valószínűséggel haltak meg azokhoz képest, akik hetente csak egyszer ettek fűszeres ételeket. A kutatók Kínában még 2004 és 2008 között csaknem 500 ezer egészségi és étrendi adatait értékelték, majd rávilágítottak a már említett eredményekre. Ennek oka lehet az is, hogy néhány más tanulmány szerint a fűszeres ételek bioaktív összetevői képesek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet, ezáltal pedig hatékonyan fellépnek a szervezetben esetlegesen jelen lévő gyulladások ellen.
Mire figyelnek a kék zónákban?
A kék zónák lakóira jellemző az alacsony stresszszint, az aktív életmód és a céltudatosság. A hosszú életük titkát illetően azonban leginkább a táplálkozási szokásaikra kerül a fő hangsúly. Az itt élő emberek által leggyakrabban fogyasztott ételek nem tartalmaznak feldolgozott összetevőket vagy feldolgozott cukrot. A hangsúly a teljes értékű élelmiszereken van, azok közül is leginkább a növényi eredetűeken. Az ételeikből a fűszerek sem hiányoznak, egyesekre pedig kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a változatos, hosszú életet is elősegítő tulajdonságaik miatt.
Kurkuma a gyulladások ellen és a memóriáért
Kurkumával nemcsak azért érdemes fűszereznünk, mert egy ízletes és élénk színű fűszer, hanem a rengeteg egészségügyi előnye miatt is. A kék zónákban élők, különösen a japán Okinawa lakói is előszeretettel fogyasztják, méghozzá tudatosan. A kurkuma ugyanis a benne található kurkuminoidoknak köszönhetően kitűnő gyulladáscsökkentő és erős antioxidáns. Képes semlegesíteni a szabad gyököket, és csökkentheti az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.
Egy, az American Journal of Geriatric Psychology folyóiratban megjelent kutatási eredmény pedig arra is rávilágít, hogy kifejezetten előnyös az 50 és 90 év közötti memóriapanaszokkal küzdő felnőttek számára. Ami a konyhában betöltött szerepét illeti: isteni például zöldséglevesek ízesítéséhez, halas vagy csirkés ételek fűszerezéséhez, de sok zöldségkrémbe is remekül passzol. Az üdítő, sárgás színe pedig a sütemények tésztájának színezéséhez is remek természetes opció.
A fekete bors szinte kötelező
Ha kipróbálod a kurkumát, mindjárt fekete borssal is érdemes ötvöznöd, mivel segít, hogy az előbbiben lévő jótékony kurkuminoidok felszívódjanak. De önmagában is nagyon értékes, főként azért, mert képes javítani az általános agyműködést. Használni pedig gyakorlatilag mindenhez tudod: levesekhez, sült burgonyához, édesburgonyához, babhoz, öntetekhez, mártogatósokhoz, és még rengeteg más finomsághoz. Így ha eddig még nem volt a konyhádban ebből a kitűnő fűszerből legalább egy csomaggal, minél előbb érdemes beszerezned.
Gyömbér az általános jóllétért
A gyömbérrel való fűszerezéssel is rengeteget tehetsz az egészségedért. A benne lévő értékes vegyületeknek köszönhetően ugyanis olyan antioxidáns hatás képes kifejteni, amelynek köszönhetően - akárcsak a kurkuma - csökkenti a szabad gyökök által okozott károkat a szervezetben. De a jobb emésztést is segíti, és az immunitást is támogatja, sőt számos kellemetlenség, például hányinger esetén is hasznos. Így abban is kulcsfontosságú szerepe lehet, hogy általában véve jól érezzük magunkat, ami hosszú távon is pozitív. Fűszerezheted vele a halat, keverheted szószokba, turmixokba, időnként pedig egy finom gyömbérteát is megéri elkortyolgatnod.
Mértékkel sok más fűszer is fantasztikus
A már említett fűszerek mellett sok más opció is van természetesen, ami mértékkel használva - pont, mint a már említett kurkuma, gyömbér és fekete bors - egészséges és tudatos választásnak számíthat. A lényeg, hogy minden esetben kerüld az adalékanyagokat tartalmazó verziókat, és bármilyen fűszerről is van szó, valóban tápláló ételek elkészítéséhez használd. Mindezek mellett figyelj arra is, hogy általában véve is egészséges életmódot folytass, mozogj rendszeresen, és a káros szenvedélyeket pedig próbáld meg elkerülni.
Forrás: health.harvard.edu, wellandgood.com, spiceworldinc.com