Ez az ideális idő az evésre, ha fogyni szeretnél: nemcsak a mennyiség számít, hanem az időzítés is
Ha fogyásról van szó, egyszerűnek tűnhet a képlet: fogyasszunk kevesebb kalóriát, mint amennyit elégetünk és akkor beindul a pluszkilók leadásának folyamata. Csakhogy ez ennél jóval összetettebb, számos egyéb tényező, például a fizikai aktivitás, az ételek és az alvás minősége, a genetika, az esetleges gyógyszerszedés vagy alapbetegség is befolyásolhatja testsúlyunkat.
Ezeket láttad már?
Egyes kutatások szerint fogyás szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy pontosan mikor fogyasztjuk el az étkezéseinket. Talán nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van az időzítésnek. Mi az ideális időpont a reggelire, ebédre és vacsorára? Eláruljuk!
Nincs konkrét időpont, de érdemes keretek között maradni
A szervezet 24 órás belső óráját cirkadián ritmusnak hívják, amelyet a fény és a sötétség váltakozása befolyásol. Ez az óra segít szabályozni azt, hogy a belső folyamatok mikor zajlanak a szervezetünkben, beleértve az anyagcserét, azt, hogy a szervezet hogyan alakítja energiává a táplálékot. Fontos, hogy ezek megfelelő időben történjenek, csakis ekkor tudjuk megőrizni egészségünket is.
Ez a belső óra felel az emésztésért és a felszívódásért, azért, hogy a szervezet hogyan használja fel az ételt. Márpedig ez fogyás szempontjából nagyon fontos, ha például az étkezés időpontja nem igazodik a természetes fény-sötétség ciklusokhoz, az magasabb kalóriabevitelhez vezethet. Ilyenkor megzavarodnak az étvágyért felelős hormonok is.
Az egyes étkezések optimális időpontjára nem létezik általános szabály, ugyanakkor vannak általános tanácsok és tippek, mi az, amit érdemes követni, ha szeretnénk megőrizni egészségünket és megszabadulnánk pluszkilóinktól. Nézzük, melyek ezek!
Reggeli
A reggeli optimális időben való elfogyasztása segít szinkronban tartani a szervezet belső óráját, ellenben a késő esti étkezés felboríthatja ezt az egyensúlyt. Kutatások szerint általánosságban elmondható, hogy a reggelizők kevesebb hozzáadott cukrot, viszont több rostot és tápanyagot visznek be a szervezetünkbe. A reggelizés ráadásul együtt jár a nap folyamán érzett szellemi éberséggel.
Egyre több kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolja testsúlyunkat és az anyagcsere folyamatokat, ha kihagyjuk a nap első étkezését. Felmérések szerint azoknál az éjszakai baglyoknál, akik később reggeliznek vagy egyből ebéddel indítanak és későn vacsoráznak, ötször nagyobb az elhízás kockázata. Azok pedig, akik felkelés után két órán belül magasabb kalóriatartalmú reggelit fogyasztanak, 50 százalékkal alacsonyabb az elhízás esélye.
Ebéd
Az ebéd optimális időpontjával kapcsolatban kevesebb kutatást végeztek eddig, azt azonban sikerült megállapítaniuk a szakembereknek, hogy azok, akik 15 óra után ebédelnek, alapvetően kevesebbet képesek fogyni, mint azok, akik korábban esznek. A pluszkilók ellen folytatott küzdelmet tehát elősegíti, ha dél környékén vagy kora délután ebédelünk - írja a Health.com.
Vacsora
A megfelelő időben elfogyasztott vacsora hatással lehet a testsúlyra és az általános egészségi állapotra. Kutatások bizonyították, hogy a késő esti étkezés gyakran összefügg az olyan egészségtelen szokásokkal, mint a későbbi kalóriabevitel, a nagyobb adagok fogyasztása, valamint a hajlammal az érzelmi evésre, és a kevesebb zöldség- és gyümölcsbevitellel. Márpedig ezeknek következménye lehet a súlygyarapodás, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.
Hogy mi a legjobb időpont a vacsorához, arra nincs konkrét válasz, mindenesetre abban megegyeznek a szakemberek, hogy érdemes legkésőbb két órával lefekvés előtt elfogyasztani azt. A késői étkezés negatívan hathat az alvás minőségére és a fogyással kapcsolatos erőfeszítéseinkre. A nap második felében válasszunk könnyedebb fogásokat, ami nem jelenti azt, hogy hagyjuk ki a vacsorát. Hallgassunk a testünkre és táplálkozzunk tudatosan, változatosan.
Ha pedig éhesnek érezzük magunkat két főétkezés között, nyugodtan iktassunk be egy-egy uzsonnát. Válasszunk rostokban gazdag nasit, amely eltelít és megakadályozza a túlevést. A nassolnivalók értékes részét képezhetik az étrendünknek, de fontos, hogy jól válasszuk meg: remek opció lehet például néhány gyümölcs, humusz zöldségekkel vagy akár egy maréknyi dió.