Ha ezt a 3 jelet tapasztalod, semmiképp ne edd meg a konzervet: komoly veszélyt jelenthet az egészségedre

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A konzervételek népszerű megoldások, mivel felbontatlanul nem igényelnek hűtést, és nagyon sokáig elállnak. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor jobb inkább, ha mégis a szemetesben landolnak. Szakértő mondja el, hogy mi az a három dolog, ami egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy a konzervben lévő étel veszélyes lehet.

Szakértő mondja el, mi az a 3 jel, ami arra utal, hogy érdemes megválni a konzervtől
Szakértő mondja el, mi az a 3 jel, ami arra utal, hogy érdemes megválni a konzervtől
Fotó: cyano66/Getty Images

A konzervek hasznos és praktikus élelmiszerek, amelyek hosszú eltarthatóságuk miatt népszerűek. Azonban fontos, hogy figyeljünk néhány alapvető jelre, amelyek arra utalhatnak, hogy a benne lévő étel fogyasztása nem biztonságos. Paul Jackson, az NRC Business Waste szakértője mondja el, mi az a 3 jel, amit ha tapasztalsz, nem szabad enned a konzervből, mert komoly veszélyt jelenthet az egészségedre.

HIRDETÉS

1. Mély horpadások vannak rajta

Az egyik legfontosabb jel, amelyre feltétlenül figyelned kell, azok a konzerv dobozán található mély horpadások. Jackson szerint az enyhe horpadások általában nem jelentenek veszélyt, de a mélyek már komoly problémákat okozhatnak, ugyanis károsíthatják a tömítést, zöld utat engedve a baktériumoknak, köztük a Clostridium botulinumnak.

Ez botulizmushoz vezethet, ami egy ritka, de súlyos betegség, ami általában akkor jelentkezik, amikor a baktériumok olyan méreganyagokat termelnek, amelyek megtámadják az idegrendszert. A tünetek általában a lelógó szemhéjak, a légzési nehézségek és a homályos látás, amelyek az egész test izomzatának legyengüléséből erednek.

2. Berozsdásodott

A második fontos jel a rozsda jelenléte a konzerv dobozán. Jackson figyelmeztet, hogy még a kisebb rozsdafoltok is jelezhetik, hogy a fém gyengült, és a tartalom szennyeződhetett. A rozsda meggyengítheti a konzervdoboz fémjét, és akár szennyezheti is az ételt, ezért jobb, ha ezektől a konzervektől megszabadulsz.

Magas fehérjetartalmú vacsorák, ha fogyni szeretnél: a táplálkozási szakértő is áldását adta ezekre a finomságokra

Magas fehérjetartalmú vacsorák, ha fogyni szeretnél: a táplálkozási szakértő is áldását adta ezekre a finomságokra

3. Kidudorodik

A harmadik jel, amelyre figyelni kell, az a konzervdoboz kidudorodása. Ez a jelenség szinte mindig bakteriális tevékenységre utal, ami gázképződést okoz a dobozban. Az ilyen konzerveket azonnal ki kell dobni, mert az étel valószínűleg megromlott és nem alkalmas fogyasztásra.

„Ha egy konzervből folyadék fröccsen ki, amikor kinyitod, annak a mikrobiális növekedés következtében felgyülemlett gáz lehet az oka, ami az étel romálára utal. Ez befolyásolja az étel ízét és minőségét, de komoly egészségügyi kockázatot is jelent, ezért legyél nagyon óvatos" - hangsúlyozza a szakember.

Így tárolhatod megfelelően

A kockázatok elkerülése és az élelmiszerek megőrzése érdekében Jackson tippeket ad a biztonságos tárolásra vonatkozóan. A konzerveket hűvös, száraz helyen kell tartani, tehát kerülni kell a párás vagy változó hőmérsékletű helyeket, mint amilyenek a mosogató feletti szekrények. Hűvös és száraz helynek tűnhetnek, de a páratartalom és a mosogató által kiváltott változó hőmérséklet „felgyorsíthatja a romlási folyamatot” és „csökkentheti a konzerv áruk eltarthatóságát” - teszi hozzá Paul Jackson. Az extrém hideg hőmérséklet is káros lehet, mert a konzervek szétrepedhetnek, ami a levegő és nedvesség bejutásához vezethet.

„A magas savtartalmú ételek - mint például a paradicsom -, savasságuk miatt általában a lejárati dátum után még körülbelül 18 hónapig őrzik meg szavatosságukat, az alacsony savtartalmú ételek - mint amilyenek a húsok és a zöldségek - pedig a lejárati dátumot követő akár két-öt évig is fogyasztható állapotban maradnak, feltéve, ha megfelelően tárolják őket" - mondja a szakember.

Jobb félni, mint megijedni

Dr. Lawrence Cunningham, a UK Care Guide orvosszakértője korábban a Mirror magazinnak elmondta: „Mindig használd az ítélőképességedet, és legyél óvatos. Ha kétségeid vannak, a legjobb elkerülni a kockázatot, és inkább kidobni a konzervet. Ne feledd, hogy az élelmiszer-biztonságnak mindig az első helyen kell szerepelnie, hogy elkerüld az egészségügyi kockázatokat" - fogalmaz Cunningham.

Forrás: mirror.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Érkezik a Jeffrey Dahmer folytatása, már az is kiderült, melyik színész alakítja a főszereplőt

Érkezik a Jeffrey Dahmer folytatása, már az is kiderült, melyik színész alakítja a főszereplőt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

18+: Íme 10 tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni (x)

18+: Íme 10 tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni (x)

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Íme 6 hazugság, amit a sorozatok elhitetnek velünk a szerelemről (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)

Hihetetlen, de az állandó stressz és túlgondolás még erre is hatással van (x)

Így zsebelhetsz be még több kedvezményt a GLAMOUR-appban (x)

Így zsebelhetsz be még több kedvezményt a GLAMOUR-appban (x)