Mire jó az omegazsírsav?
A halfogyasztás nagyon divatos manapság, mégis keveset eszünk belőle annak ellenére, hogy Magyarország víztérképe viszonylag gazdagnak számít. Felmérések szerint a magyar lakosság évente kevesebb mint 5 kiló halat fogyaszt, ennek felét általában karácsonykor. Ez azért megdöbbentő, mert a kutatások a heti kétszeri halfogyasztást javasolják.
Ezeket láttad már?
A ritka halevésnek számos oka van, így elsősorban az ár, másrészt meg az alacsony választék, mert kevés embernek van ideje/ereje/kedve elmenni a piacra, ahol lényegesen több típusú (friss) halféle közül válogathat, így marad a nagyobb bevásárlóközpontok által kínált egy-két fagyasztott halfajta. Mégis törekedni kell a többszöri fogyasztásra, részben a halhús magasabb omegazsírsav-tartalma miatt.
Az omega-zsírok forrása lehet növényi vagy állati. A lenmag és az olajbogyó, illetve az azokból készült olajoknak például viszonylag magas az omegazsírsav-tartalma. Fontos azonban megjegyezni, hogy a növényi eredetűeknél sokkal jobban hasznosulnak az állati eredetűek, amelyek elsősorban tengeri halakban találhatók. A halakból mindig a kis testűeket (lazac, makréla, tonhal, hering) válasszuk, mert a nagyobbakban feldúsulhatnak az olyan károsító anyagok, mint az ólom. Nagy halnak számít a cápa vagy a kardhal, amelynek fogyasztása nemigen fordul elő Magyarországon.
Az ajánlott napi omegazsírsav-mennyiség 1,3-2g. Körülbelül 100g hering tartalmazza ezt a mennyiséget. A probléma az, hogy mondjuk 100g lazacban már csak 0,75g, 100g busában 0,18g és 100g pisztrángban 0,14g omega zsírsavat találunk. Tehát a megfelelő mértékű bevitelt nem egyszerű megoldani, ezért is ajánlhatók a halolajtartalmú kapszulák. Ha emellett döntenénk, akkor alaposan olvassuk el a csomagolást, mert az sokszor igen csalóka módon tünteti fel a mennyiséget (például milligrammban, hogy többnek tűnjön).
Az omega-zsírok legfontosabb hatását a vérzsírra fejti ki, mert fokozzák a zsír erekből történő eltávolítását, de emellett vérnyomáscsökkentő és vérhígító hatásúak is, illetve elősegítik a gyermekek agyi fejlődését. Ezek csak a legfontosabb tulajdonságok, mert több tíz egyéb betegségben (pl. mentális és allergiás állapotokban) is kimutatták kedvező szerepüket.