Csodásan érzed magad a bőrödben, ha ebből a magból eszel
Van egy mag, ami valószínűleg már a te konyhádban is ott volt mostanában, az év többi részében viszont sokan kevésbé foglalkozunk vele. Nem másról, mint a tökmagról van szó, ami roppant egészséges és finom is egyben. Éppen ezért nem csak akkor érdemes számolnod vele, amikor sütőtököt sütsz, ugyanis ha rendszeresen fogyasztod, hamarosan azt tapasztalhatod, hogy csodásan érzed magad a bőrödben.
Ezeket láttad már?
Nem hiába tartja a mondás, hogy „az vagy, amit megeszel”. Ha csupa tápláló és finom ételt fogyasztasz, akkor sokkal valószínűbb, hogy jól fogod érezni magad, mintha az étrended nagy részét erősen cukros, zsíros, és egyéb hasonló élelmiszerek alkotnák. A tökmag pedig határozottan az igazán egészséges opciók közé tartozik, ezért nemcsak ősszel, hanem egész évben megéri fogyasztanod.
Régóta nagy sikere van
Bár a tökmag idehaza sajnos egyelőre sok konyhának nem alapvető összetevője, jótékony hatása régóta ismert világszerte. Sőt, már évezredekkel ezelőtt is használták gyógyászati célokra. A feljegyzések szerint a tökmag az első növények között volt, amelyet a Föld nyugati féltekén kezdtek el termeszteni, és már régen is gyulladáscsökkentő és a bélrendszer egészségét támogató hatást tulajdonítottak. Manapság nálunk is a legtöbb élelmiszerboltban beszerezhető, és azóta még több egészségügyi előnyére derült fény.
Feltölt tápanyagokkal
A tökmag fehérjékben, rostban és egészséges zsírokban is gazdag, éppen ezért egy tápanyagdús finomság. Számos ásványi anyag, köztük cink, kálium, vas, mangán és foszfor is található benne. Vagyis ha rendszeresen, akár nap mint nap fogyasztod, akkor máris sokat teszel azért, hogy megfelelő legyen a tápanyagbeviteled. Önmagában is nagyszerű, ám még jobb, ha hozzákevered egy zöldségekkel teli salátához, krémlevesekre szórsz belőle, de felhasználhatod kenyérsütéshez, panírozáshoz is.
Antioxidánsokban gazdag
A tökmag jó antioxidánsforrás is, ennek köszönhetően pedig segíthet a szabad gyökök elleni védekezésben, amelyek arról híresek, hogy sejtkárosodást okozhatnak a szervezetünkben, és különféle rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Egy tanulmány kimutatta, hogy a tökmag jelentősen csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát a posztmenopauzában lévő nőknél, míg egy másik kutatás szerint ugyanez a hatás a menopauza előtt állóknál is érvényesülhet.
Jót tesz a szívednek
A tökmag telítetlen zsírsavakban gazdag, az ALA-t, vagyis az alfa-linolénsavat is beleértve. Ez azért is fontos, mert a kutatások szerint a tökmag a benne található ALA miatt egy kiegyensúlyozott étrend mellett jótékony hatással lehet a szívünkre, és segíthet megelőzni a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Egy korábbi tanulmány azt is megállapította, hogy a tökmagolaj javíthatja a posztmenopauzás nők koleszterinszintjét. Azáltal pedig, hogy a tökmag jelentős mennyiségű magnéziumot is tartalmaz, szabályozhatja a vérnyomásunkat.
Segíthet a fogyásban
Sokan azért nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, mert folyamatosan félünk attól, hogy nem sikerül megtartanunk a súlyunkat, vagy mert úgy érezzük, van rajtunk néhány kiló felesleg. Emiatt pedig elkezdjük számolni a kalóriákat, viszont ez sokszor egyáltalán nem célravezető. A diófélék és a magvak például többségükben magas kalóriatartalmúak, ami a tökmagra is igaz, viszont ez még nem jelenti azt, hogy a súlyod megtartása vagy a fogyási célok szempontjából a fogyasztása rossz ötlet lenne, sőt! Annak köszönhetően, hogy a tökmag nagyszerű rostforrás és telítetlen zsírsavakban gazdag, segít, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad, ami megkönnyítheti, hogy leadj a súlyodból. Vagyis összességében aligha lehet oka annak, hogy ezentúl ne fogyaszd rendszeresen, úgyhogy tökmagozásra fel!
Forrás: bbcgoodfood.com, today.com, healthygreenkitchen.com