Napi szinten kellene fogyasztanod, ha hosszú és egészséges életre vágysz, mégis alig eszel belőle
Túlzásnak hangozhat, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával akár az életünket is meghosszabbíthatjuk, pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy ennek az állításnak nagyon is van alapja. A European Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett jelentésben például arról számoltak be nemrég a szakemberek, hogy azok a középkorú férfiak, akik ezeket fogyasztották, egy évvel tovább éltek betegségek nélkül.
Ezeket láttad már?
A teljes kiőrlésű gabonafélék egészségfokozó hatással rendelkeznek. Jót tesznek a különböző szerveknek, emellett az általános jó közérzethez is hozzájárulnak, tehát sokat tesznek azért, hogy egészségesebb és hosszabb életet élhessünk. Nézzük, egészen pontosan miben mutatkozik még meg jótékony hatásuk!
Csökkenthetik a betegségek kockázatát
Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik legalább naponta 60 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás esélye. A felmérések szerint azonban az emberek nagy része mégsem fogyaszt elegendő rostot. Hogyan pótolhatjuk ezeket? Cseréljük le például a fehér kenyeret, tésztát és rizst teljes kiőrlésű változatra. Kukoricapehely helyett együnk inkább zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű gabonapelyhet, amihez adhatunk joghurtot, gyümölcsöt és chia-, valamint lenmagot.
Javítják az emésztőrendszer egészségét
A teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok nem a gyomorban emésztődnek meg, hanem a vastagbélbe jutnak és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Az oldhatatlan rostok elősegítik a rendszeres bélmozgást, az egészséges emésztőrendszert, amely döntő szerepet játszik az immunrendszer tökéletes működésében.
Fokozzák a tápanyagbevitelt
A zab, a barna rizs vagy épp a bulgur nemcsak rostokat tartalmaznak, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat is. Köztük például B-vitamint, cinket, vasat, magnéziumot és mangánt. Ha például a fehér kenyeret és tésztát teljes kiőrlésűre cseréljük, mondjuk quinoára, azzal 75 százalékkal több tápanyagot biztosíthatunk, mint a finomított alternatívákkal.
10 magnéziumban gazdag étel, ami túlzás nélkül csodát tesz a szervezeteddel: zavartalanul alszol majd tőlük és a szívedet is erősítik
Szabályozzák a vércukorszintet
Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint például a quinoa vagy az árpa, lassítják az emésztést, ezáltal fokozatosabb vércukorszint-emelkedéshez vezetnek. Ez az alacsonyabb glikémiás indexüknek köszönhető. Kiváló megoldás lehet ez azok számára, akik stabil energiaszintet szeretnének fenntartani, és csökkentenék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Legyőzik a gyulladásokat
Ezek a gabonafélék olyan jótékony növényi vegyületeket tartalmaznak, mint például az antioxidánsok és a fitokemikáliák, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. Együttesen hozzájárulnak a szív egészségének javításához, a rák kockázatának csökkentéséhez és a kognitív funkciókat is képesek javítani idősebb korban.
Csökkentik a koleszterinszintet
A szívbarát étrendnek több teljes kiőrlésű gabonafélét és kevesebb finomítottat kellene tartalmaznia. Ezek ugyanis segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kockázatát is mérsékelik - írja az Express.
Megszabadíthatnak a pluszkilóktól
A teljes kiőrlésű gabonák, illetve az azokból készült ételek sokkal laktatóbbak, mint a finomított gabonák. Ezért is ajánlják a rostokban gazdag étrendet azoknak, akik szeretnének megszabadulni súlyfeleslegüktől, hiszen segítenek abban, hogy minél tovább telítve érezzük magunkat és ne érezzünk sóvárgást a különféle nassolnivalók iránt. Nem mellesleg ezek a gabonafélék az anyagcserét is felpörgetik.
