Ez a két étkezési szokás borzasztóan káros lehet: a stroke esélyét is alaposan megnövelik
Felmérések szerint a stroke világszerte egyre gyakoribb egészségi probléma, ami nagy eséllyel rokkantságot vagy halált okoz. Szakértők most rávilágítottak arra, hogy életmódbeli változtatásokkal mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük kialakulását. Nézzük, mi az, amit mindenképp iktassunk ki életünkből és mi az, amiből fogyasszuk többet!
Ezeket láttad már?
Kevesebb szénsavas üdítő és több omega-6 zsírsavakban gazdag étel: ez lehet a kulcsa annak, hogy megelőzzük a stroke-ot - állapították meg a szakemberek. A kutatási eredményeik azért is nagyon fontosak, mert rávilágítanak arra, mi magunk is mennyit tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ha hosszabb életre vágyunk, fogadjuk meg tanácsaikat, éljünk egy kicsit egészségesebben!
Jelentősen nőtt a stroke-os esetek száma az elmúlt években
Mérföldkőnek számít az a tanulmány, amely feltárta, melyik az a két veszélyes étkezési szokás, ami nagy eséllyel felelőssé tehető a stroke kialakulásáért. Az egyik nagyon veszélyes tényező a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása, a másik pedig a túlságosan kevés omega-6 zsírsavat tartalmazó étrend. Ezek mellett további kockázatot jelent még a légszennyezés, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a magas koleszterinszint.
Szakértők szerint a stroke az utóbbi évtizedekben különösen gyakorivá vált, a halálos kimenetelű stroke aránya egészen pontosan 44 százalékkal nőtt 1990 és 2021 között. Ezért is nagyon bizakodóak az eredményeket látva, hiszen mindezek arra utalnak, hogy életmódbeli változtatásokkal javítható ez az arány.
Felmérések szerint Nagy-Britanniában évente 100 ezer embert érint a stroke, és ebből 38 ezren meg is halnak benne. Az országban ez a negyedik leggyakoribb halálok, és egyúttal ez a rokkanttá válás egyik fő oka. Ez a szám az Amerikai Egyesült Államokban 800 ezer, ebből 137 ezren vesztik életüket.
Stroke esetén az agy vérellátása megszűnik, az agysejtek elpusztulnak. Ez a károsodás hosszú távú rokkantságot okozhat, befolyásolhatja az emberek gondolkodását, érzéseit. Általában zsírlerakódás áll a probléma hátterében, vagy az agyat ellátó artériákat elzárja egy vérrög. Alapvetően tehát szív- és érrendszeri gondok okozzák, az erek idővel beszűkülnek, elzáródhatnak - írja a Daily Mail.
Ezekre érdemes odafigyelni mindennapjaink során
Az üdítőitalok fogyasztását már régóta ellenzik a szakemberek, mert összefüggésbe hozhatóak a szív- és érrendszeri betegségek és a koszorúér-betegségek kialakulásával. Emellett a stroke kialakulásának esélyét tovább növeli a kutatás szerint az omega-6 zsírsavakban - például növényi olajokban, diófélékben és magvakban - szegény, és az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend is. Szintén veszélyben vannak azok, akik magas BMI értékkel rendelkeznek.
„Összesen 23 kockázati tényezőt állapítottunk meg. Ez azért is nagyon fontos, mert ennek tudatában talán a következő generáció számára csökkenthető lesz majd a stroke kialakulásának kockázata." - nyilatkozta a kutatás egyik szerzője, Dr. Catherine Johnson, a Washingtoni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek szakértője.
„Az olyan kockázati tényezőknek való kitettség miatt, mint a magas vércukorszint vagy a cukorban gazdag étrend, szükség van arra, hogy csökkentsük az elhízást és az anyagcsere-problémákat. Fontos, hogy együttműködjünk a közösségekkel, hiszen ők maguk tehetnek a legtöbbet azért, hogy megelőzzék a stroke-ot." - tette hozzá.