Még ebéd előtt fogyaszd el ezt az italt: a szakértők szerint az életet is meghosszabbíthatja, ha erre az apróságra odafigyelsz
Jó hír a kávézóknak, hogy kedvenc italuk fogyasztásának jótékony hatásait egyre több kutatás támasztja alá. Mint azonban más élelmiszereknél, a kávénál is fontos arra figyelnünk, hogy mikor és mennyit iszunk belőle. Ha betartjuk a szakemberek által javasolt időpontot és mennyiséget, azzal akár az életünket is meghosszabbíthatjuk.
Ezeket láttad már?
A kávé mértékkel fogyasztva egészséges - ezt már egyre több kutatás igazolja. Nagyon nem mindegy azonban az sem, hogy mikor isszuk. Köztudott, hogy élénkítő hatása miatt este már nem érdemes, tönkreteheti ugyanis az éjszakáinkat, a szakemberek azonban most ennél sokkal szigorúbb kijelentést tettek: szerintük a kávét csakis ebéd előtt kellene fogyasztanunk, hogy élvezzük jótékony hatásait. Ez akár a hosszú élet kulcsa is lehet.
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét
Egy hosszú élet titkát kutató szakember rávilágított, hogy egy egyszerű reggeli szokás, a kávézás pozitív hatással lehet az élettartamra, de csakis akkor, ha még ebéd előtt fogyasztjuk. Dan Buettner az úgynevezett kék zónákat vizsgálta, ezek azok a területek a Földön, ahol nem ritka, hogy az emberek a 100 évet is megélik. Ez alapján kijelentette, ha helyesen időzítjük a kávéfogyasztást, akkor csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és jelentősen javíthatunk általános egészségi állapotunkon.
A szakember éveket szentelt annak, hogy a kivételesen hosszú élettartammal rendelkező közösségeket tanulmányozta, ezt követően pedig a közösségi oldalán osztotta meg tapasztalatait és meglátásait. Ezek közül is kiemelte a reggeli kávéfogyasztás hasznosságát a kései kávézáshoz képest.
„A kávé egyértelműen közrejátszik a hosszú élettartam elérésében. Csakhogy nem is annyira az italban rejlik a titok, hanem abban, hogy mikor fogyasztjuk, márpedig erre mindenképp délelőtt kell sort keríteni. Az ebéd előtt elfogyasztott kávé képes csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. Viszont, ha ebéd után isszuk, egyértelműen elveszik jótékony hatása” - idézi az Express a szakértő szavait.
Kvíz: Melyik vitamin hiánya okoz skorbutot? Mire jó a magnézium? Teszteld tudásodat!
Egy másik kutatás is alátámasztja az állítást
Dan Buettner szavai összecsengenek a European Heart Journal című szaklapban nemrégiben közzétett eredményekkel. Ebben a kutatásban a különböző napszakokban történő kávéfogyasztás hatásait vizsgálták. Összesen 40 ezer felnőtt adatait elemezték, és megállapították, hogy akik elsősorban reggel ittak kávét, azok 31 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben és 16 százalékkal kisebb eséllyel vesztették életüket bármilyen más okból, mint azok, akik a nap más szakában vagy pedig egyáltalán nem ittak kávét.
Krónikus betegségek ellen is hatásos
A kávézás pozitív hatásairól nemrég Ageing Research Reviews című folyóiratban megjelent tanulmányban is beszámoltak. A szakemberek ebben azt árulták el, hogy a reggeli fekete csökkentheti több krónikus betegség, például a szív- és érrendszeri problémák, a rák, a légzőszervi betegségek, valamint a kognitív hanyatlás kockázatát is. A szakemberek szerint a kulcs a kávéban rejlő több mint kétezer bioaktív vegyület. Közéjük tartoznak a polifenolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyökkel bírnak.
