10 élelmiszer, amit a dietetikusok soha nem fogyasztanának: rákos megbetegedéseket okozhatnak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekről a legtöbb szakember úgy tartja, nem érdemes őket fogyasztani, ugyanis tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, cukorral és kalóriával, amelyek egészségünk szempontjából nagyon károsak lehetnek. Akadnak olyan ételek is, amelyek megosztóak: néhányan elítélik fogyasztásukat, mások pedig úgy vélik, semmi bajunk nem lesz tőlük. Ezúttal Nichole Andrews, egy onkológián dolgozó dietetikus és táplálkozási szakértő fejtette ki véleményét.

Ezeket az ételeket inkább mellőzzük étrendünkből, mert rákot okozhatnak
Ezeket az ételeket inkább mellőzzük étrendünkből, mert rákot okozhatnak
Fotó: bojanstory/Getty Images

A dietetikus egy 10 elemből álló tiltólistát állított össze: ezeket az ételeket ő soha nem fogyasztaná, sőt másoknak sem ajánlja, ugyanis úgy véli, hosszú távon rákot okozhatnak. Nézzük, melyek ezek, és milyen módon árthatnak egészségünknek!

Az alkoholtól a cukorig

Nichole Andrews hivatalos TikTok-oldalán tett közzé egy videót, amelyben részletesen elmondta, melyek azok az ételek és italok, amelyek fogyasztását egyáltalán nem ajánlja. Mint mondta, ezzel az összeállítással is szeretné tisztázni a mindennapokban keringő tévhiteket a rák kialakulásával kapcsolatban. „Sajnos rengeteg hamis információ terjed az interneten, szeretnék véget vetni ennek a zűrzavarnak és segíteni az embereknek abban, hogy magabiztosan étkezzenek." - idézi a szakértő szavait a Daily Mail.

A lista első helyén az alkohol áll. Bár arról megoszlanak a vélemények, egészséges-e naponta egy-egy pohár vörös bort elfogyasztani, Andrews szerint semmiképp: „legyen szó bármilyen alkoholról, az jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ennek oka az alkoholban lévő etanol." Tény, az alkoholfogyasztás és a különböző rákos megbetegedések, a máj-, a vastagbél- és az emlőrák közötti kapcsolatra már korábban rávilágítottak a kutatók. Az Egyesült Királyságban például 25 rákos megbetegedésből egynek az alkoholfogyasztás az oka.

A második elem a szakértő listáján a szalámi illetve a feldolgozott húsok, amelyek jelentősen növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezeket követik az úgynevezett csemegehús-készítmények, például a szeletelt sonka. A túlzott mértékű feldolgozott húsfogyasztás a bélrák kockázati tényezője, az Egyesült Királyságban az évente diagnosztizált 45 ezer megbetegedés hatodát ez okozza. A húsok tartósítására használt vegyi anyagok, a nitrátok és nitritek károsíthatják a bélben lévő sejteket és olyan elváltozásokat okoznak, amelyek rákká alakulnak.

Félelmetes, mit tesz a mesterséges édesítőszer a testeddel: észre sem veszed, de így pusztít belülről

Félelmetes, mit tesz a mesterséges édesítőszer a testeddel: észre sem veszed, de így pusztít belülről

A negyedik helyen a cukros italok szerepelnek, de nem egy konkrét összetevő, hanem a bennük lévő üres kalóriák miatt, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, és ezáltal a rák kockázatához. Fontos, hogy tartsuk a kiegyensúlyozott kalóriaszintet, ha nem szeretnénk növelni a testzsírszövetet. „Ha elmész vacsorázni és megiszol egy nagy üdítőt is mellé, az rengeteg pluszkalóriát fog eredményezni." - mondta, majd hozzátette, a diétás üdítőket nem ítéli el, viszont ő inkább a vízre szavaz vagy a cukrozatlan jeges teára. Kijelentette, a felesleges testzsír 13 különböző ráktípus kockázati tényezője lehet. Az Egyesült Királyságban minden 20. megbetegedésnek ez az oka.

Haladjunk tovább: a lista következő eleme a hot-dog, amelynek a korábban is említett feldolgozott hús az oka. A szakértő azt mondja, ha mindenképp szeretnénk hot-dogot enni, készítsük el magunk, főzzük meg a nyers kolbászhúst és fogyasszuk teljes kiőrlésű zsemlével.

A hatodik helyen a cukor áll, egészen pontosan az a cukor, amelyet hozzáadunk ételeinkhez, hogy azok édesebbek legyenek. Például a kockacukor a teában vagy a kávéban, illetve a már említett cukros üdítőkben.

Meglepő elem is felkerült a listára

A következő tétel a vörös húsok, amelyek nem olyan károsak, mint a fentebb említett ételek, ugyanakkor nagyobb mennyiségben fogyasztva okozhatnak vastagbélrákot. „Én általában maximum heti egy adagot eszem belőle. Ha étterembe megyek vagy otthon főzök, inkább a csirkére, a pulykára, a halra, a tenger gyümölcseire vagy a különböző növényi fehérjékre, például a szójára szavazok."

Ezután Andrews a kávét említi, bár valójában itt nem a kávéra gondol, hanem a cukorra, amivel sokan édesítik. „Én magam is szeretem a kávét, és szerencsére ez nem növeli a rák kockázatát. Nyáron az emberek gyakran elcsábulnak és megisznak egy nagy adag jeges kávét, ami rendszerint rengeteg cukrot és kalóriát tartalmaz. Én rendszerint kis adagot rendelek ilyenkor vagy megkérem a felszolgálót, kevesebb cukrot tegyenek bele."

A lista vége felé közeledve a szakember a nem teljes kiőrlésű gabonákat, például a fehér kenyeret és a fehér rizst említi. „Fogyasszunk ezek helyett teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek csökkentik a vastagbél- és a mellrák kockázatát, valamint emésztést serkentő több rostot és tápanyagot tartalmaznak. Én rendszerint barna rizst, teljes kiőrlésű tésztát, barna kenyeret és teljes kiőrlésű tortillát fogyasztok." - mondta.

Fogyassz ebből a zöldségből négy adagnyit naponta: a vérnyomásodat is csökkenteni fogja

Fogyassz ebből a zöldségből négy adagnyit naponta: a vérnyomásodat is csökkenteni fogja

Andrews listájának utolsó pontja sokak számára meglepő lehet: bár ezek ma nagyon népszerűek, mint mondja, ő soha nem fogyaszt növényi alapú tejet. „Én mindig a tehéntejet választom, mert tápanyagban gazdag. Bár ezek jó opciók lehetnek a tejallergiások számára, és rákot ugyan nem okoznak, mégis hiányoznak belőlük azok a fontos tápanyagok, amelyek csökkenthetnék a daganatok kialakulását. A tehéntejben lévő kalcium csökkenti a vastagbélrák esélyét, ami egy nagyon fontos tényező."

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

„Attól még lehetek értékes ember, hogy nem hordok drága cuccokat” - De illik farmerben menni az Operaházba? Íme a szakember válasza

„Attól még lehetek értékes ember, hogy nem hordok drága cuccokat” - De illik farmerben menni az Operaházba? Íme a szakember válasza

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mutatunk 3 hazai programot, amit kár lenne kihagyni idén ősszel (x)

Mutatunk 3 hazai programot, amit kár lenne kihagyni idén ősszel (x)

Fakó az arcbőröd? Megsúgunk egy trükköt: ettől fog egészségesen ragyogni (x)

Fakó az arcbőröd? Megsúgunk egy trükköt: ettől fog egészségesen ragyogni (x)

Varázsolj őszi hangulatot a lakásba! Ezek legolcsóbb, de imádnivaló kiegészítők (x)

Varázsolj őszi hangulatot a lakásba! Ezek legolcsóbb, de imádnivaló kiegészítők (x)

Így spórolhatsz a legtöbbet a nagybevásárláskor (x)

Így spórolhatsz a legtöbbet a nagybevásárláskor (x)