Ezekből az ételekből egyél, ha puffad a hasad
Azt érezni, hogy a hasunk feszül és puffadt, soha nem jó érzés. Pedig könnyen így járhatunk, ugyanis rengeteg tényező van, ami hozzájárulhat a kialakulásához. Elég lehet csak túlenned magad, de sok olyan betegség is van, amelynek gyakori velejárója a puffadás. Ilyenkor viszont még inkább érdemes figyelned a táplálkozásodra, és tudatosan olyan ételekből egyél, amelyek nem rontják a helyzetet vagy még segítenek is hadpuffadás esetén.
Ezeket láttad már?
Amióta gluténérzékeny vagyok, egyetlen elhibázott falat is komoly tüneteket okoz nálam, ezért pontosan megtanultam az elmúlt években, mennyire kellemetlen lehet a puffadás. De gyakorlatilag bárki szembesülhet vele, és ha nem akarod, hogy még rosszabbul érezd magad, akkor az étkezéseddel is fontos még komolyabban foglalkoznod. Míg egyes ételeket jobb, ha kerülsz, amikor puffad a hasad, mások kifejezetten jó választások lehetnek.
Uborka
Ha az uborkáról van szó, sokunknak a frissítő uborkás víz vagy a szemünk alatti duzzanat csökkentésére használt pakolás jut eszébe. De akkor is remek segítség lehet, ha a hasad puffad. Ennek oka, hogy az uborka kvercetint tartalmaz, egy olyan antioxidánst, amely több jótékony tulajdonsága mellett a puffadást is képes enyhíteni. Sőt, tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy az uborka gátolja a gyulladást elősegítő enzimek aktivitását. Tehát ha legközelebb puffad a hasas, szeletelj fel uborkát, és edd önmagában, vagy fogyaszd uborkás vízként, de szigorúan hozzáadott cukor nélkül.
Rizs
Egyes keményítőtartalmú zöldségek, például a burgonya és a kukorica mérsékelt fogyasztása rengeteget segíthet abban, hogy egészségesebben táplálkozzunk és kevésbé puffadjunk. Kivétel a rizs, amely jellemzően nem okoz puffadást, ráadásul különféle gyomorpanaszok, vírusos megbetegedések után is elsők közt szokták ajánlani a fogyasztását. Ha pedig még jobban szeretnél kedvezni a szervezetednek, készíts basmati rizst, amely lassú felszívódású szénhidrátnak minősül, így kevésbé megterhelő a vércukorszintednek.
Banán
A banán a káliumtartalma által küzd a puffadás ellen, és képes megakadályozni a szervezetünkben a vízvisszatartást. Nem hiába ajánlják a rizshez hasonlóan sok megbetegedés után, vagy akkor, ha elrontottuk a gyomrunkat. Puffadt hassal ráadásul könnyen megeshet, hogy egyáltalán nem kívánsz semmilyen ételt, de ha már órák óta nem ettél, egy banánnal akkor is érdemes lehet próbálkoznod.
Joghurt
Egy hideg joghurt a nagy, nyári melegben különösen jól tud esni, ráadásul a hasadnak is jót tehetsz vele. Kifejezetten olyan változatokat keress, amelyekben élő, aktív kultúrák vannak, a bennük található probiotikumoknak köszönhetően ugyanis képesek javítani az emésztést. Arra azonban ebben az esetben is figyelj, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor, ebben az esetben ugyanis inkább a puffadás elősegítését, mintsem csökkentését tudod támogatni a joghurt elfogyasztásával.
Paradicsom
Az egész évben népszerű paradicsomhoz nyáron még könnyebben és kedvezőbb áron juthatunk hozzá, de otthon is megéri termesztenünk, a lényeg, hogy fogyasszuk rendszeresen. Méghozzá többek közt azért is, mert prebiotikumokat tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséges bélbaktériumok fejlődését. Bizonyos betegségek, allergiák esetén viszont nem ajánlott paradicsomot enni, így ha esetleg nem is tudsz ilyenekről, de bármilyen panaszod lenne a fogyasztása után, akkor inkább hanyagold.
Spárga
A tavasz végi, nyár eleji szezon egyik legnagyobb kincse, a spárga a puffadáson is segíthet. Ennek oka, hogy vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően támogatja a testet a felesleges só- és vízmennyiség kimosásában. Akár önmagában is megpárolhatod, és fogyaszthatod úgy, de rengeteg finomság is van, amelyekhez remekül passzol, az már pedig csak a ráadás, hogy remek látványelemet is varázsolhatsz belőle a tányérodra.
Forrás: health.com, everydayhealth.com, medicalnewstoday.com