A probiotikumok borzasztóan fontosak: 5 mód, hogy több jusson a szervezetedbe
Gyakran hallhatjuk, mennyire egészségesek a probiotikumok, sokunkban azonban ez mégsem tudatosul eléggé ahhoz, hogy valóban többet fogyasszunk belőlük az étkezéseink által. Pedig jó néhány olyan lehetőség van, amellyel hamar több probiotikumhoz juttathatod a szervezetedet. Ha viszont sikerül ezeket a módszereket alkalmaznod, hamarosan nagy valószínűséggel jobban fogod érezni magad, és hosszú távon is sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért.
Ezeket láttad már?
A probiotikumok tulajdonképpen jótékony hatású élesztőgombák és baktériumok. A legtöbbször emlegetett előnyeik közé tartozik, hogy támogatják az egészséges bélrendszert, és segíthetnek bizonyos emésztési problémák enyhítésében. De az immunrendszerre is csodás hatással lehetnek. Bár étrend-kiegészítők formájában is bőven van belőlük választék, az étkezéseid által is növelheted a probiotikumbeviteledet. Hogy tényleg ne feledkezz el róla, néhány étkezési tippet mindenképp érdemes szem előtt tartanod.
Dönts a natúr joghurt mellett
Az élő aktív kultúrát tartalmazó natúr joghurt kitűnő probiotikumforrás. A lényeg, hogy ne melegítsd fel, mert ebben az esetben elpusztulnak a benne lévő jótékony baktériumok. Hidegen viszont akár napi szinten is nyugodtan számolj vele a konyhában. Készíts belőle finom, változatos salátaönteteket, mártogatósokat, hideg szószokat, vagy fogyaszd gyümölcsökkel és olajos magvakkal együtt, amelyek szintén csodálatos pozitív tulajdonságokkal büszkélkedhetnek.
Készíts savanyú káposztás finomságokat
Az egyik legkönnyebben elérhető és hasznosítható probiotikumforrás minden kétséget kizáróan a savanyú káposzta, ráadásul jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. De jó forrása a természetes tejsavbaktériumoknak, például a lactobacillusnak is. Akár készen is megvásárolhatod, vagy te magad is egyszerűen savanyíthatsz otthon káposztát. Egy biztos: sok ételnek remek ízt adhat. Keverd nyugodtan hozzá salátákhoz, dobd fel vele a hot dogot, a levét pedig nyugodtan megihatod önmagában.
Tálalj miso levest
A miso leves egy könnyen elkészíthető, hagyományos japán étel, amellyel nagyszerűen növelheted a probiotikumbeviteledet. Japánban annyira közkedvelt, hogy sokan reggelire, ebédre és vacsorára is szívesen fogyasztják. De hogy milyen ételről is van szó pontosan? A miso egy fermentált szója, amely egészséges baktériumokat tartalmaz. Azonban ennek az ételnek az esetében se feledkezz meg arról, hogy a magas hőmérséklet elpusztíthatja a probiotikumokat, így csak közvetlenül tálalás előtt tedd a levesbe a miso pasztát, hogy a lehető legtöbb hasznos baktérium megmaradjon az ételben.
Adj kefirt a turmixodhoz
A kefir is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek tele vannak jótékony probiotikumokkal és élő kultúrákkal. Eheted önmagában is, vagy akár egy finom teljes kiőrlésű kiflivel, ha azonban hajlamos vagy megfeledkezni róla, akkor készíts belőle turmixot! Alakíts ki a hűtőszekrényedben egy részt, ahova olyan élelmiszereket pakolsz, amelyekből szívesen összedobnál egy finom turmixot, akár már reggel. Tedd közéjük a kefirt is, és így szinte biztos, hogy gyakrabban eszedbe fog jutni, ráadásul ilyen módon, más értékes összetevőkkel együtt még több tápanyaghoz juttathatod a szervezetedet. Arra azonban figyelj, hogy többségében sima kefirt vegyél, mivel az ízesített változatok gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot.
Kísérletezz a nattóval
A miso leveshez hasonlóan a nattó is egy közkedvelt japán étel, szintén erős probiotikus hatással. Egy olyan, erjesztett szójababból álló ételről van sz, amely képes erősíteni az immunrendszert, támogatja a szív- és érrendszer egészségét és javítja az értékes K2-vitamin felszívódását. Mindezek mellett pedig egy erős gyulladáscsökkentő enzim, nattokináz is található benne, amely tele van fehérjével. Kell ennél több ok arra, hogy ezt az ételt is kipróbáld, majd ha ízlik, rendszeresen is fogyaszd?
Forrás: bbcgoodfood.com, everydayhealth.com, draxe.com