Csak ezt az öt ételt kell beiktatnod az étrendedbe: eltüntetik az öregedés jeleit, a ráncokat
Az öregedéssel nehéz felvenni a harcot, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a látható jeleit csökkentsük, illetve fitten tartsuk magunkat. A külső szépségért használhatunk különböző hidratáló és ránctalanító krémeket, az egészségünk érdekében pedig belevághatunk valamilyen sportba és odafigyelhetünk étrendünkre is.
Ezeket láttad már?
Megfelelően összeállított, tudatos étrenddel nagyon sokat tehetünk azért, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat. A vitaminokban, tápanyagokban gazdag élelmiszerekkel erősíthetjük immunrendszerünket, kivédhetjük a különböző betegségeket, üdén tarthatjuk bőrünket és még a ráncok megjelenését is lassíthatjuk. Nézzük, melyeket nem érdemes kihagyni!
A hideg tönkreteheti bőrünket
Egy szakorvos szerint elég mindössze öt élelmiszert beiktatnunk az étrendünkbe, ha szeretnénk megőrizni fiatalságunkat, üde, ragyogó bőrünket, irigylésre méltó megjelenésünket a zord, téli időszakban is.
Ez a néhány hónap külsőnket is negatívan befolyásolhatja, a hideg, szeles időjárás és a fűtés kiszáríthatja bőrünket. Épp ezért nagyon fontos a külső hidratáláson túl a belső táplálás. Ilyenkor fokozottan igaz a mondás: az vagy, amit megeszel. A tudatosan összeállított étrenddel akár a bőrproblémáinkat is megszüntethetjük.
„A tápanyagokban gazdag étrend különösen fontos télen. Szerencsére van néhány olyan erőforrás, amely megvédi a bőrt a kiszáradástól, fokozza a hidratáltságot és elősegíti a ragyogást a leghidegebb hónapokban is" - idézi Dr. Keyana Emamian szavait az Express.
Avokádó
Mit is jelent ez pontosan? A szakember szerint az első fontos élelmiszer, amit érdemes beiktatnunk az étrendünkbe, az az avokádó. „Telítetlen zsírokban gazdag, amelyek segítenek megőrizni a hidratáltságot és fenntartani a bőr rugalmasságát. Tele van E-vitaminnal, egy olyan antioxidánssal, amely megvéd a káros szabadgyököktől és támogatja a sima, ragyogó arcbőrt."
Bogyós gyümölcsök
A lista következő elemei a különböző bogyós gyümölcsök. Az áfonyának, az epernek és a málnának szintén nagyon magas az antioxidáns-tartalma, rendkívül jót tesznek a bőrünknek. „C-vitaminban gazdagok, ez pedig azért fontos, mert ez a vitamin elengedhetetlen a kollagén-képződéshez. Ez az a fehérje, amely feszessé, fiatalossá varázsolja a bőrt. A bogyók rendszeres fogyasztása csökkentheti a finom ráncok és a fakó szín megjelenését."
A bogyós gyümölcsök gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, enyhítik a téli bőrproblémákat. Sokan igazi titkos fegyvernek tartják őket a ráncok elleni küzdelemben.
Halfélék
A téli időszakban bőrünk szárazabbá válik és olykor hámlani is kezd. Erre remek megoldást jelenthetnek a különböző halak, amelyek omega-3-ban gazdagok. Ez az ásványi anyag rendkívül jót tesz a bőrnek, megköti a nedvességet és csökkenti a gyulladást. Hogy élvezhessük a pozitív hatásokat, hetente kétszer fogyasszunk zsíros halakat, például lazacot vagy makrélát.
Leveles zöldségek
A lista következő pontját a sötét, leveles zöldségek képezik, ide tartozik többek között a kelkáposzta, a spenót és a mángold. Ezek az élelmiszerek gazdagok A- és C-vitaminban, amelyek elősegítik a bőr megújulását, szépülését. „Az A-vitamin elősegíti a sejtcserét, így ragyogóbbá válik az arcbőr, a C-vitamin pedig fokozza a kollagéntermelődést és segít elhalványítani a pigmentációt."
Diófélék, magvak
Végül, de nem utolsósorban, amit még mindenképp iktassunk be az étrendünkbe, azok a diófélék és magvak. Elég naponta belőlük egy maréknyi, szórjuk a salátákra, levesekbe, turmixokba. Kiválóan hidratálnak, megóvják bőrünket. Jó választás lehet a dió, a chia mag és a lenmag, amelyek E-vitaminban gazdagok, emellett cinket és esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően megnyugtatják a száraz, irritált bőrt, javítják a rugalmasságát.