Ebből a két dologból soha ne egyél reggelire: a szívroham és a stroke kockázatát is növelhetik

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyáltalán nem mindegy, mit reggelizünk: amellett, hogy odafigyelünk arra, hogy energiát adó, rostokban, vitaminokban és fehérjében gazdag ételt fogyasszunk, érdemes ügyelnünk arra is, hogy az adott fogás ne emelje meg túlságosan a koleszterinszintünket. Márpedig ilyen szempontból két nagyon népszerű összetevő is káros lehet.

Tudatosan állítsuk össze a reggelinket, ha nem szeretnénk magas koleszterinszintet
Tudatosan állítsuk össze a reggelinket, ha nem szeretnénk magas koleszterinszintet
Fotó: cream_ph/Getty Images

Rossz hírrel szolgáltak a szakértők: az olyan népszerű reggeli összetevők, mint a kolbász és a szalonna alaposan megemelik a koleszterinszintet. Ez pedig hosszú távon olyan súlyos egészségi problémákat okozhat, mint például a stroke vagy a szívroham.

A telített zsírok a legkárosabbak

Szakemberek figyelmeztetnek, hogy a reggelik két gyakori összetevője, a kolbász és a szalonna magas koleszterinszintet okozhat. Ilyenkor felhalmozódik az artériákban a zsír, az úgynevezett koleszterin, ami elzáródáshoz vezethet. Olykor ez a lepedék le is szakadhat, és ha a szívbe vagy az agyba jut, az stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethet.

Épp ezért létfontosságú, hogy egészséges szinten tartsuk a koleszterint. Ezt legkönnyebben egy kis odafigyeléssel, tudatos étrenddel tehetjük meg: kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek növelhetik a koleszterinszintet.

A legnagyobb bűnösök közé a telített zsírok tartoznak, leginkább ezeket érdemes elkerülni, különösen akkor, ha már magas a koleszterinszintünk. Mely ételekben találhatóak meg ezek? Főleg az állati eredetű élelmiszerekben, a vörös húsokban, a sült ételekben és a pékárukban. Ezek megemelik az LDL-koleszterin (a „rossz" koleszterin) szintjét, lerakódást eredményeznek az artériák falán, és hízást is okozhatnak.

Ez az isteni finom szuperétel segíthet a fogyásban és a cukorbetegség elleni küzdelemben - egy orvos szerint minden nap fogyasztanod kéne

Ez az isteni finom szuperétel segíthet a fogyásban és a cukorbetegség elleni küzdelemben - egy orvos szerint minden nap fogyasztanod kéne

A szakértők különösen a két népszerű reggeli összetevő, a feldolgozott húsok közé tartozó kolbász és a szalonna mellőzését ajánlják. Ezekhez a vörös húsok legzsírosabb darabjait használják fel, és nagyon magas a koleszterin- és telített zsírtartalmuk. Ha nem szeretnénk lemondani ezekről, válasszunk olyat, ami pulyka- vagy csirkehúsból készült, ezeknek valamivel alacsonyabb a koleszterintartalmuk.

Csökkentsük a vörös húsok fogyasztását

Hozzátették, érdemes mindenféle vörös hús fogyasztását csökkenteni, ugyanis a marha-, a sertés- és a bárányhús általában gazdag telített zsírokban. A legtöbb zsír a hamburgerhúsban, az oldalasban, a sertésbordában és a sült húsokban található. Természetesen nem kell teljesen kiiktatnunk ezeket az étrendünkből, de ha tehetjük, csak alkalmanként fogyasszuk őket. Csökkentsük az adagok méretét és inkább soványabb húsokat fogyasszunk, szűzpecsenyét, sertéskarajt, vesepecsenyét.

A szakemberek nem ajánlják a különféle sült ételek, panírozott mozzarella vagy hagymakarika és pékáruk, -sütemények fogyasztását, ugyanakkor arra biztatnak mindenkit, hogy inkább olyan fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, mint a bőr nélküli csirke, a pulykamell, a halfélék és a bab.

Élelmiszerek, amelyekkel kordában tartható a koleszterinszint

Az egészséges koleszterinszint 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. Hogy ezt fenntartsuk, a következő ételeket nyugodtan iktassuk be étrendünkbe:

  • Olajos halak (például makréla és a lazac)
  • Barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és teljes kiőrlésű tészta
  • Diófélék és magvak
  • Gyümölcsök és zöldségek

Ételek, amelyeknek korlátozzuk a fogyasztását

  • Húspástétomok, kolbászok és zsíros húsok
  • Vaj, disznózsír és ghí
  • Krémsajtok, kemény sajtok (például cheddar)
  • Sütemények és kekszek
  • Kókusz- vagy pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

glamour plusz ikon Yohji Yamamoto: „Az igazi divat eltűnőben van, de amíg élek, harcolok érte”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)