Ebből a két dologból soha ne egyél reggelire: a szívroham és a stroke kockázatát is növelhetik
Egyáltalán nem mindegy, mit reggelizünk: amellett, hogy odafigyelünk arra, hogy energiát adó, rostokban, vitaminokban és fehérjében gazdag ételt fogyasszunk, érdemes ügyelnünk arra is, hogy az adott fogás ne emelje meg túlságosan a koleszterinszintünket. Márpedig ilyen szempontból két nagyon népszerű összetevő is káros lehet.
Ezeket láttad már?
Rossz hírrel szolgáltak a szakértők: az olyan népszerű reggeli összetevők, mint a kolbász és a szalonna alaposan megemelik a koleszterinszintet. Ez pedig hosszú távon olyan súlyos egészségi problémákat okozhat, mint például a stroke vagy a szívroham.
A telített zsírok a legkárosabbak
Szakemberek figyelmeztetnek, hogy a reggelik két gyakori összetevője, a kolbász és a szalonna magas koleszterinszintet okozhat. Ilyenkor felhalmozódik az artériákban a zsír, az úgynevezett koleszterin, ami elzáródáshoz vezethet. Olykor ez a lepedék le is szakadhat, és ha a szívbe vagy az agyba jut, az stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethet.
Épp ezért létfontosságú, hogy egészséges szinten tartsuk a koleszterint. Ezt legkönnyebben egy kis odafigyeléssel, tudatos étrenddel tehetjük meg: kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek növelhetik a koleszterinszintet.
A legnagyobb bűnösök közé a telített zsírok tartoznak, leginkább ezeket érdemes elkerülni, különösen akkor, ha már magas a koleszterinszintünk. Mely ételekben találhatóak meg ezek? Főleg az állati eredetű élelmiszerekben, a vörös húsokban, a sült ételekben és a pékárukban. Ezek megemelik az LDL-koleszterin (a „rossz" koleszterin) szintjét, lerakódást eredményeznek az artériák falán, és hízást is okozhatnak.
A szakértők különösen a két népszerű reggeli összetevő, a feldolgozott húsok közé tartozó kolbász és a szalonna mellőzését ajánlják. Ezekhez a vörös húsok legzsírosabb darabjait használják fel, és nagyon magas a koleszterin- és telített zsírtartalmuk. Ha nem szeretnénk lemondani ezekről, válasszunk olyat, ami pulyka- vagy csirkehúsból készült, ezeknek valamivel alacsonyabb a koleszterintartalmuk.
Csökkentsük a vörös húsok fogyasztását
Hozzátették, érdemes mindenféle vörös hús fogyasztását csökkenteni, ugyanis a marha-, a sertés- és a bárányhús általában gazdag telített zsírokban. A legtöbb zsír a hamburgerhúsban, az oldalasban, a sertésbordában és a sült húsokban található. Természetesen nem kell teljesen kiiktatnunk ezeket az étrendünkből, de ha tehetjük, csak alkalmanként fogyasszuk őket. Csökkentsük az adagok méretét és inkább soványabb húsokat fogyasszunk, szűzpecsenyét, sertéskarajt, vesepecsenyét.
A szakemberek nem ajánlják a különféle sült ételek, panírozott mozzarella vagy hagymakarika és pékáruk, -sütemények fogyasztását, ugyanakkor arra biztatnak mindenkit, hogy inkább olyan fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, mint a bőr nélküli csirke, a pulykamell, a halfélék és a bab.
Élelmiszerek, amelyekkel kordában tartható a koleszterinszint
Az egészséges koleszterinszint 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. Hogy ezt fenntartsuk, a következő ételeket nyugodtan iktassuk be étrendünkbe:
- Olajos halak (például makréla és a lazac)
- Barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és teljes kiőrlésű tészta
- Diófélék és magvak
- Gyümölcsök és zöldségek
Ételek, amelyeknek korlátozzuk a fogyasztását
- Húspástétomok, kolbászok és zsíros húsok
- Vaj, disznózsír és ghí
- Krémsajtok, kemény sajtok (például cheddar)
- Sütemények és kekszek
- Kókusz- vagy pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek