Ha így iszod a kávét, évekkel tovább élhetsz
Nap mint nap rengetegen döntünk úgy, hogy reggel, ebéd után vagy éppen délután - esetleg mindhárom alkalommal - megiszunk egy csésze finom kávét. Mindegy, hogy az ízéért, a remélt plusz energiáért vagy csak megszokásból fogyasztjuk, azon a tényen mit sem változtat, hogy itthon is az egyik legkedveltebb italnak számít. Ez már csak azért is nagyszerű, mert bizonyos módon fogyasztva tovább élhetünk tőle.
Ezeket láttad már?
Természetesen nem arról van szó, hogy igyál meg minden nap egy tejszínhabbal és cukorral teli jegeskávét. De a kutatások arra engednek következtetni, hogy a kávét valóban ihatjuk úgy is nap mint nap, hogy azt az előnyünkre fordítsuk. Így ha legközelebb megkívánsz egy csészével, feltétlenül érdemes figyelembe venned azt is, hogyan kedvezhetsz vele leginkább az egészségednek.
Mit mond a tudomány?
A rendszeres kávéfogyasztás előnyeire már sok kutatás rávilágított, ezt mindig érdemes szem előtt tartanunk. Egy tanulmány viszont egész pontosan arra a következtetésre jutott, hogy napi néhány csésze kávé elfogyasztása megvédhet minket a szív- és érrendszeri betegségektől és a korai haláltól. Az eredmények szerint az őrölt, az instant és a koffeinmentes kávé mérsékelt fogyasztását is abszolút tekinthetjük az egészséges életmód részének, de egyes fajták jobb eredményeket hoztak, mint mások, így azokat különösen érdemes fogyasztanunk.
Rengeteg ember kávézási szokásait vizsgálták
A tanulmány egy olyan kutatási adatbázisban található adatokat használt fel, amely közel 450 ezer szív- és érrendszeri betegségekben a vizsgálat kezdetén nem érintett felnőtt kávéfogyasztási szokásait tartalmazta. Négy csoportba osztották őket:
- a koffeintartalmú őrölt kávét kedvelők,
- a koffeinmentes kávét választók,
- a koffeintartalmú instant kávét kedvelők
- és az egyáltalán nem kávézók
egészségi állapotát követték figyelemmel. Nagyjából 12,5 év elteltével a kutatók ismét szemügyre vették a vizsgálatban részt vevők kórtörténetét, és arra az eredményre jutottak, hogy a kávé minden fajtája összefüggésbe hozható a bármilyen okból eredő halálozás csökkenésével.
Mennyire számít a koffein?
A tanulmány rávilágít arra is, hogy mind a koffeintartalmú, mind pedig a koffeinmentes kávé lehet jótékony hatású. Vagyis a jótékony hatásokat nem magyarázhatjuk egyszerűen a bevitt koffeinnel. Ha viszont arra gondolunk, hogy a kávé több mint 100 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, ez már nem is olyan meglepő, hiába a koffein a legismertebb. Ami a koffeint nem tartalmazó vegyületeket illeti, valószínűleg nekik köszönhetjük a kávéfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek és a túlélés között megfigyelt pozitív kapcsolatokat.
Hogyan a legjobb innod a kávét?
A tanulmány szerint napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása csökkenti a legnagyobb valószínűséggel a korai halálozás esélyét azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét. Az őrölt kávé fogyasztása 27%-kal csökkentette a halálozás kockázatát, ezt követte a koffeinmentes kávé 14%-kal, az instant koffeintartalmú kávé pedig 11%-kal. Vagyis az őrölt, koffeines kávé fogyasztása lehet a legjobb választás. Mindig fontos azonban, hogy figyelembe vedd az aktuális egészségi állapotodat, és az sem mindegy, pontosan hogyan fogyasztasz kávét.
Ha például érzékeny vagy a koffeinre, vagy azt tapasztalod, hogy nem esik jól az elfogyasztása, akkor természetesen jobb, ha maradsz a koffeinmentes kávénál. Illetve ha van bármilyen betegséged, vagy éppen kisbabát vársz, akkor elsősorban mindig azt vedd figyelembe, amit a kezelőorvosod tanácsol. Ezen túlmenően pedig az sem mindegy, hogyan is készíted el vagy kéred a kávédat. Ahogyan arról már korábban szó volt, nem egészséges például, ha sok cukorral vagy tejszínhabbal fogyasztod, ahogyan az ízesített szirupokkal és tejes italokkal is érdemes vigyáznod.
Forrás: edition.cnn.com, healthmatters.nyp.org