A három legrosszabb ételkombináció, amit fogyaszthatsz: a szívednek ártasz vele, ha ilyen étrendet követsz
A szív a legértékesebb szervünk, mégis gyakran úgy éljük a mindennapjainkat, hogy nem is foglalkozunk vele. A szív- és érrendszeri problémák igen gyakoriak, sőt a felmérések szerint az emberek több mint felénél diagnosztizálnak ilyen betegséget élete során. Az Egyesült Királyságban például a halálesetek 27 százalékáért felelős: ez évente 170 ezer, naponta pedig 480 halálesetet jelent.
Ezeket láttad már?
Az előrejelzések szerint a következő években még inkább romlanak majd a statisztikák és egyre több embert fognak érinteni a szív- és érrendszeri problémák. Kutatások szerint a nők kisebb valószínűséggel kérnek segítséget, ha a szívroham tünetet észlelik, és nagyobb eséllyel diagnosztizálják őket félre, valamint kisebb valószínűséggel kapnak időben kezelést, mint a férfiak.
A nőket gyakran félrediagnosztizálják
A szívbetegség egyik leggyakoribb formája a szívkoszorúér-betegség, amelynél a zsír elzárja az artériákat. Ez kétszer annyi nőt öl meg az Egyesült Királyságban, mint a mellrák. Addig azonban sokan nem aggódnak emiatt, míg ki nem derül a betegség.
Számos olyan kockázati tényezője van a szívbetegségeknek, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például az életkor, az etnikai hovatartozás és a genetika, ugyanakkor sok olyan kockázati tényező is van, amelyekre mi magunk is hathatunk. „A táplálkozási szokások megváltoztatása az egyik módja annak, hogy kontrollálni tudjuk a kockázati tényezőket" - idézi a The Sun Dr. Tom Mwambingu kardiológus szavait.
A szívbarát étrend például csökkenti a koleszterinszintet, mérsékli a vérnyomást és a cukorbetegség, valamint az elhízás kockázatát. Nap mint nap döntéseket hozunk azzal kapcsolatban, mit együnk, ám az ételek megválasztásakor csak kevesen gondolnak a szívükre. Nézzük, melyek azok az ételkombinációk, amelyekkel kifejezetten rosszat teszünk legfontosabb szervünknek!
Ezzel a zseniális trükkel elkerülheted a másnaposságot: mindössze néhány falatra van szükséged hozzá ebből az ételből
Reggeli 8 óra körül: Kávé és croissant
Remek ötletnek tűnhet a rohanós mindennapokban, hogy reggel, munkába menet megegyünk egy croissant-t és megigyunk egy kávét. Ezek azonban tele vannak telített zsírokkal, finomított szénhidrátokkal és nem mellesleg cukorral. „Az ilyen típusú étkezés megemeli a rossz koleszterinszintet és a vércukorszintet is" - mondta el Dr. Rosie Godeseth. Hozzátette, a müzli sem sokkal jobb, legalábbis a boltokban általában kapható, cukros verziók, illetve az ízesített, édesített joghurtok sem.
Ezek helyett fogyasszunk inkább teljes kiőrlésű pirítóst avokádóval vagy mogyoróvajjal, banánnal, esetleg bogyós gyümölcsökkel ízesített zabkását. Rosttartalmuknak köszönhetően feltöltenek energiával, hosszabb ideig eltelítenek, így megszüntetik a nassolási vágyat is.
A túlzott cukorfogyasztás közvetve károsíthatja a szívet. A vércukorszint hirtelen megugrását idézi elő, csökkentve a szervezet érzékenységét az inzulinra, a vércukorszintet szabályozó hormonra. Ez idővel inzulinrezisztenciához vezethet, ami kockázati tényezője a 2-es típusú cukorbetegségnek. A túlzott cukorbevitel növelheti továbbá a koleszterinszintet, ami zsírraktározáshoz és gyulladáshoz vezethet a szívben.
Ebéd 13 óra körül: Pizza és szénsavas ital
Ahogyan a cukor, úgy a sok só sem tesz jót a szívünknek. Márpedig a feldolgozott húsoknak, például a sonkának, kolbásznak, szalonnának, vagy a kenyérnek és a sajtoknak olykor magas a sótartalma. Emiatt nem biztos, hogy jó választás lehet, ha gyakran rendelünk pizzát, ami tele van telített zsírokkal és finomított szénhidrátokkal. Rendszeres fogyasztásával növelhetjük a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.
Azzal pedig, ha a pizzát egy cukros üdítővel öblítjük le, csak rontunk a helyzeten. Ezek helyett fogyasszunk inkább saját magunk által elkészített ételeket, italként pedig igyunk vizet, amit egy kevés citrommal ízesíthetünk.
Vacsora este 7 körül: Bor, steak és chips
Jól hangzik, hogy este egy üveg bor társaságában partnerünkkel elfogyasszunk egy nagy steaket és sült krumplit, a legjobb azonban, ha ezt nem rendszeresítjük. „A kulcs ezúttal is a mértékletesség. A túlzott alkoholfogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel. Bár a steak magas fehérje- és vastartalmú, a többi vörös húshoz hasonlóan növelheti a szívbetegség és a bélrák kockázatát" - magyarázta a szakember.
Ez Európa egyik legegészségesebb itala, és valószínűleg még csak nem is hallottál róla
Egy egész üveg helyett egyszerre inkább csak egy pohár bort igyunk. A vörös húsokat pedig cseréljük le halfélékre, például lazacra vagy tőkehalra, sovány húsokra, csirkére vagy pulykára. A hagyományos sült krumpli helyett pedig fogyasszunk inkább édesburgonyát vagy salátát.
