Meglepő, de ezek az ételek borzasztóan rosszak az immunrendszerednek
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben, elengedhetetlen, hogy erős legyen az immunrendszerünk. Ennek érdekében sokat tehetünk azzal, ha eleget alszunk, rendszeresen mozgunk, és persze az étkezéseinkre is ügyelünk. Utóbbihoz viszont már az is nagyszerű lépés lehet, ha tudod, mely élelmiszerek borzasztóan rosszak az immunrendszerednek, és amikor csak lehet, hanyagolod mindegyiket.
Ezeket láttad már?
Eddig könnyen lehet, hogy te sem sejtetted, de vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek rendszeresen fogyasztva gátolhatják az immunrendszered megfelelő működését, ezáltal pedig gyengébbnek érezheted magad és könnyebben megbetegedhetsz. Hogy ezt elkerüld, mindenképpen próbáld meg minimalizálni vagy akár telesen el is hagyni azokat az ételeket, amelyek borzasztóan rosszak lehetnek az immunrendszerednek.
Bő olajban sült ételek
Szereted, a friss, ropogós bundájú rántott húst, a hagyományos sajtos-tejfölös lángost, és a sült krumplit? Teljesen érthető, hiszen mindegyik isteni finom tud lenni, főleg frissen. De ha bő olajban sülnek, akkor bizony tele vannak zsírral, és ezáltal csökkenthetik az immunitásodat. Helyettük válassz inkább párolt, grillezett, sütőben vagy forró levegős sütőben sült ételeket, vagy készítsd el a kedvenceidet sokkal kevesebb olajban. Ha pedig mondjuk vendégségben csak ilyen opciók vannak, lehetőség szerint egyél melléjük egy nagy adag salátát vagy párolt zöldséget.
Finomított cukros ételek
A finomított cukor, főleg nagy mennyiségben fogyasztva közvetetten bizony meglehetősen károsan hat az immunrendszerünkre. Elkerülni azonban elsőre nehéznek tűnhet, mert rengeteg ínycsiklandó sütemény, cukorka, csokoládé, kenyér, fánk, keksz és egyéb desszert is tele van vele. Szerencsére az igazság az, hogy manapság sok olyan lehetőséggel találkozhatunk akár az élelmiszerboltok, akár sok pékség és cukrászda kínálatában, amelyek cukormentesek, vagy legalábbis nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ha viszont mégis rendszeresen maradsz a finomított cukros élelmiszereknél, az idővel egyre rosszabbul fogja érinteni a vércukorszintedet, és az immunrendszeredet is megviselheti.
Vörös húsok
A vörös húsok, mint például a marha-, sertés- és bárányhús nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmaznak, amelyek növelhetik a véred koleszterinszintjét. Ezáltal ha rendszeresen és kimondottan nagy mennyiségben vannak jelen az étrendedben, akkor jelentősen károsíthatják az immunrendszeredet, sőt a szíved egészségét is. De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a vörös húsok számos tápanyagot is tartalmaznak, így a lényeg, hogy figyeljünk a mértékletességre, de arra alapvetően nincs szükség, hogy teljesen száműzzük ezeket a húsokat az étrendünkből.
Eper
Az epret a világ minden táján fogyasztják, ami jó döntés is, hiszen alapvetően egy kifejezetten értékes élelmiszerről van szó. Ami problémát okozhat, hogy az eper képes felszabadítani egy hisztamin nevű komponenst, amely torlódáshoz vezethet a szervezetünkben, és allergiás reakciót válthat ki. A túl nagy mennyiségű hisztamin a szervezetben megzavarja az immunrendszert, amely egyes anyagokat úgy fog azonosítani, mintha károsak lennének. Ennek következtében pedig kellemetlen érzést tapasztalhatsz az orrodban, sípoló légzésed lehet, vagy fejfájást is tapasztalhatsz. Így az epernél az a biztos, ha mértékletesen fogyasztod.
Banán
A banánnal két szempontból is érdemes vigyázni: bár egészséges gyümölcs, nagyobb mennyiségben tartalmaz természetes cukrokat, így ha túl sokat eszel belőle, az negatívan hathat az immunrendszeredre. De a bélrendszeredet is megviselheti, főleg, ha nem is érett az adott banán. Ha ugyanis éretlen, nagy mennyiségű lektint tartalmazhat, amely már káros lehet az immunrendszerednek. Így még ha teljesen egészséges is vagy, akkor sem ajánlott napi 2-3 banánnál többet megenned, de ekkora mennyiségnél már kiemelten figyelj arra is, hogy érett legyen.
Forrás: healthifyme.com, healthshots.com, timesofindia.indiatimes.com