Ez a 4 tényező határozza meg leginkább, meddig élünk: ha ezekre odafigyelsz, évekkel meghosszabbíthatod az életedet
Bár a genetika kétségtelenül kulcsfontosságú szerepet játszik annak meghatározásában, meddig élhetünk, egy új kutatás rávilágított, hogy akadnak azért bőven olyan tényezők, valamint környezeti és életmódbeli körülmények, amelyek hatással lehetnek az élettartamra.
Ezeket láttad már?
Oxfordi szakemberek közel félmillió ember egészségügyi adatait használták fel, hogy felmérjék, milyen hatással van 164 környezeti tényező és 22 betegségtípus genetikai kockázata az öregedésre, az időskori megbetegedésekre és a korai halálozásra, illetve az élettartamra.
Környezeti és életmódbeli hatásokat vizsgáltak
A kutatók a felmérés során egy speciális mérőeszközt, úgynevezett öregedési órát használtak, hogy a vér fehérjeszintjének segítségével nyomon követhessék, milyen gyorsan öregednek az emberek. Ez alapján össze tudták kapcsolni a korai halálozást előrejelző környezeti tényezőket a biológiai öregedéssel - számolt be róla a The Sun.
25 olyan környezeti tényezőt azonosítottak, amelyek befolyásolják az öregedési órát, ezek között volt például az, hogy milyen gyakran esznek az emberek sajtot, milyen gyakran érzik magukat jóllakottnak, vagy épp milyen könnyen barnul le a bőrök. A 25-ből összesen négyről derült ki, hogy a géneknél nagyobb mértékben befolyásolják a halálozást és a biológiai öregedést. Ezek a következők:
- Dohányzás: a halálozás egyik fő oka, számos súlyos betegség kockázatát növeli.
- Társadalmi-gazdasági státusz: az alacsonyabb jövedelemmel és képzettségi szinttel rendelkező emberek általában rövidebb ideig élnek, főként amiatt, hogy számukra nehezebb lehet az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, illetve nehezebb az általános egészség megtartása is.
Egy évig nem fogyasztottam koffeint, teljesen megváltoztatta az életemet
- Fizikai aktivitás hiánya: összefüggésbe hozható a halálozás növekedésével, mivel jelentősen növeli az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a szívbetegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a demencia.
- Életkörülmények: ezek szintén jelentősen hatnak a halálozási arányra azáltal, hogy befolyásolják az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a környezeti veszélyeknek való kitettséget, az életmódbeli döntéseket és az általános stressz-szintet.
Ez alapján állapították meg a kutatók, hogy a környezeti tényezők csaknem 10-szer fontosabbak, mint a genetikai tényezők. A környezeti tényezők a halálozás kockázatát nagyjából 17 százalékra emelték, a genetikai hajlam viszont csak 2 százalékra. Azt is megállapították, hogy a korai életkorbeli hatások, például az, hogy 10 évesen milyen volt a testsúlyunk, befolyásolták az öregedést és a korai halálozást 30-80 évvel később. Az is nagyon fontos tényező volt a vizsgálat alapján, hogy az illető édesanyja dohányzott-e a terhessége alatt.
Érdekesség, hogy a környezeti tényezők nagyobb hatással voltak a tüdő-, a szív- és a májbetegségekre, ezzel szemben a demencia és a mellrák esetében a genetikai kockázat dominált.
A 25 életmódbeli és környezeti hatás, amelyek befolyásolhatják az idő előtti halálozást
- Dohányzási státusz
- Hány évig dohányzott az illető
- Az édesanyja dohányzott-e a terhesség alatt, a szülés környékén
- Munkavállalás vagy önálló vállalkozói tevékenység (például teljes munkaidőben vagy nyugdíjasként dolgozik-e, stb.)
- Fizikai aktivitás
- Heti egyszer vagy többször jár-e edzőterembe
- Háztartási jövedelem
- Bérli-e a lakását
- Iskolai végzettség
- Townsend deprivációs index (a lakóhelye szerinti terület anyagi deprivációja)
- Lakásban vagy házban él-e
- Tapasztalt-e az elmúlt két évben pénzügyi nehézségeket
- Van-e munkája
- Megfelelő-e a fűtés otthonában
- Együtt élnek-e a partnerükkel
- Alvásórák száma
- Napközbeni alvás gyakorisága
- Fáradtságérzet gyakorisága
- A lelkesedés hiányának gyakorisága
- Gyakori jóllakottság érzés
- Mennyire barnul könnyen a bőre
- A sajtfogyasztás gyakorisága
- 10 évesen volt-e jelentősebb túlsúlya
- Alacsonyabb volt-e 10 évesen az átlaghoz képest
- Etnikai hovatartozás
