5 élelmiszer, amit egészségtelennek tartanak, pedig valójában borzasztóan hasznosak lehetnek számodra
Az utóbbi időben rengeteget hallhattunk az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól. Kutatók állítják, a túlzásba vitt fogyasztásuk jelentősen megnöveli a rák kialakulásának esélyét. Vannak azonban közöttük olyan élelmiszerek, amelyek - mértékkel fogyasztva - akár hasznosak is lehetnek.
Ezeket láttad már?
A szakértők többsége elítéli az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ugyanakkor akadnak közöttük olyan ételek is, amelyek mértékkel fogyasztva akár jótékonyan is hathatnak egészségünkre. Melyekre gondolunk pontosan? Eláruljuk!
Nem mindegy, mit tartalmaznak
Ha ultrafeldolgozott élelmiszerekről esik szó, egyből olyan ételekre gondolunk, amelyek veszélyeztetik egészségünket és jelentősen növelik olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint például a szívbetegségek, az elhízás és a rák.
Mégsem kell azonban rögtön elítélnünk őket, vannak közöttük ugyanis olyanok is, amelyek azért tartalmaznak szervezetünk működéséhez hasznos tápanyagokat is. Míg a cukorral édesített italok és a feldolgozott húsok valóban ártalmasak lehetnek, bizonyos kenyérfajták, joghurtok, rágcsálnivalók rendelkezhetnek fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Bonnie Taub-Dix táplálkozási szakértő a Health.com-nak kifejtette, nem szabad minden ultrafeldolgozott élelmiszert egyből rossznak bélyegezni. Bár közéjük tartoznak például a valóban egészségtelen gyorsételek, a kategória ennél jóval nagyobb. „Ezek az élelmiszerek a gyártás során erősen megváltoznak, gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, egészségtelen zsírokat, nátriumot és mesterséges összetevőket." Ide tartoznak a cukorkák, az előre csomagolt rágcsálnivalók, cukrozott italok, feldolgozott húsok, de az instant zabpehely és a teljes kiőrlésű keksz is. Néhánynak a fogyasztása azonban még a szakemberek szerint is beleférhet, tartalmaznak ugyanis hasznos tápanyagokat is.
Váratlan dolgot derült ki egy hétköznapi italról: akár a fogyást is elősegítheti, ha rendszeresen iszod
Teljes kiőrlésű kenyér
A kenyerek az erősen feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak. Ugyanakkor a feldolgozási eljárás nem feltétlenül semmisíti meg a teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatásait. A teljes kiőrlésű kenyerek rostokat, B-vitaminokat és további alapvető tápanyagokat tartalmaznak, amelyek jót tesznek az emésztésnek és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Vásárlás előtt nézzük át a termék címkéjét, a fő összetevője a búza, a zab vagy az árpa legyen. Minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb. Vannak kenyerek, amelyekhez szójaolaj helyett olívaolajat használnak, ez is sokkal egészségesebb választás lehet.
Fűvel táplált állatok húsa
Dr. Timothy Yeatman elmondta, azok a húsok egészségesebbek, amelyeknél az állatokat fűvel és nem gabonával táplálták. Egy 2022-es tanulmány bizonyította, hogy a legelőn nevelkedett marhák húsa sokkal több szívbarát omega-3-at és alfa-linolénsavat tartalmazott, mint azoké, amelyek szemes takarmányt kaptak.
Hummusz
Az üzletekben kapható, előre csomagolt hummusz tartósítószereket, ízesítőket és nátriumot tartalmazhat. Normál esetben viszont egy csicseriborsó alapú krémhez csupán néhány természetes összetevőt adnak. Ezekben van bőven rost és egy kevés fehérje is. Elkészíthetjük otthon magunknak is, de ha mindenképp a boltban szeretnénk megvenni, olyat válasszunk, amelyhez olívaolajat használtak.
Joghurt
Az üzletekben rengeteg joghurt kapható, a natúr változattól kezdve egészen az édesített, sütidarabkákkal ízesített tejtermékekig. Egy feldolgozott élelmiszerről beszélünk, amelybe olykor túlságosan sok cukrot tesznek. Ugyanakkor nassolnivalóként még mindig nem biztos, hogy rossz választás, ugyanis kiváló probiotikum- valamint kalcium- és fehérjeforrás. Természetesen érdemes ebből is az ízesítetlen, natúr változatot előnyben részesíteni, amit utólag akár mi magunk is ízesíthetünk magvakkal, gyümölcsökkel, esetleg egy kevés mézzel.
Babkonzerv
A konzervek a feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak, pedig az olyan élelmiszerek, mint például a bab, nagyon is egészséges. A konzervbab növényi eredetű fehérjét, rostot és olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint a vas és a magnézium. Ha ilyen terméket vásárolunk, válasszuk az alacsony nátriumtartalmú változatot, illetve azokat, amelyek minél kevesebb összetevőt tartalmaznak. Érdemes a levét is leönteni róla, így megszabadulhatunk a felesleges sótartalomtól.
