Ez az az életkor, amikor leginkább oda kellene figyelni az étrendünkre: a demenciát is megelőzhetjük vele, ha ügyelünk rá
Jobb későn, mint soha - ez az állítás igaz például az egészségesebb életmódra váltásra is. Természetesen nagyon fontos, hogy minden életkorban változatosan étkezzünk és eleget mozogjunk, de vannak olyan életszakaszok, amikor fokozottan érdemes erre odafigyelni.
Ezeket láttad már?
Kutatók szerint, ha az 50-es, 60-as éveink során odafigyelünk arra, hogy megfelelően étkezzünk, akkor akár a demencia későbbi kialakulását is megakadályozhatjuk. Hogyan jutottak erre a megállapításra? Eláruljuk!
Nincs késő változtatni étrendünkön
Ha az 50-es, 60-as éveinkben odafigyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozzunk, azzal jelentsen csökkenthetjük a demencia kialakulásának esélyét - állítja egy friss tanulmány. Kutatások már régóta bizonyították, hogy a halakban, hüvelyesekben, zöldségekben gazdag, cukorban viszont szegény étrend akár 25 százalékkal késleltetheti a memóriazavaros állapot kialakulását. Most pedig a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az egészséges étrend a 48 és 70 éves kor között javíthatja az agy azon területeinek aktivitását, amelyek jellemzően azelőtt elkezdik a hanyatlást, mielőtt diagnosztizálnák a problémát.
Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknak, akiknek ebben az életszakaszban kevesebb volt a feleslegük csípő-derék tájékon, idősebb korukra jobb volt a memóriájuk és rugalmasabb a gondolkodásuk. A szakemberek nagyon fontosnak találják ezeket az eredményeket és arra buzdítják a lakosságot, hogy az agy szerkezetének megőrzése és a demencia kockázatának csökkentése érdekében fontolják meg az étrendjük minőségének javítását.
„Az egészségtelen táplálkozási szokások felé való globális elmozdulás a cukorbetegség-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás gyakoriságának növekedésével jár együtt, amelyek mindegyike a demencia ismert kockázati tényezője" - idézi a Daily Mail a tanulmány szerzőinek szavait. Hozzátették, fontos, hogy figyelembe vegyük az általános táplálkozás és az elhízás következményeit a memóriára és a kapcsolódó agyi régiókra, például a hippokampuszra.
5 étel, amitől valósággal újjászületik a bőröd kollagéntermelése: napi szinten fogyaszd őket, és a tested szinte elfelejt majd öregedni
A kutatás során a szakemberek 11 éven keresztül követték nyomon több mint 500 brit táplálkozási szokásait, és 21 éves követési idő vizsgálták több mint 600 ember derék-csípő méretét. Az MRI-hez hasonló vizsgálatokat, valamint a kognitív teljesítményt vizsgáló teszteket a vizsgálat kezdetén, majd pedig a résztvevők 70 éves korában végezték el, hogy nyomon követhessék a változást és észleljék a kognitív hanyatlást jeleit.
Egészségesebb étrenddel jelentős javulás érhető el
A kutatók megállapították, hogy azoknál az önkénteseknél, akik betartották a diétát, javult az összeköttetés a bal oldali hippokampusz (az agynak a feldolgozásban és a memóriában kulcsfontosságú szerepet játszó része) és az agy hátsó részén megtalálható, elsősorban a vizuális feldolgozásért felelős nyakszirti lebeny között. Ráadásul az étrend javítása a jobb nyelvi készségekkel is összefüggésbe hozható volt.
Erre a kutatásra azért került sor, mert tavaly egy amerikai kutatás során kiderült, hogy az életkorral összefüggő, a betegségek kockázatát növelő változások, például az anyagcsere lassulása, valamint a szív egészségének romlása, 44 és 60 év közötti korban jelentős ugrást mutatnak.
Hogy ellensúlyozzuk ezeket a drámai öregedési hullámokat, a szakemberek azt javasolják, hogy a 44 és 60 év felé közeledők gyakrabban mozogjanak és egészségesebben táplálkozzanak.
Tavaly, egy másik mérföldkőnek számító tanulmány során kiderült, hogy az Alzheimer-kóros esetek csaknem fele megelőzhető lenne 14 életmódbeli tényező kezelésével. A kutatók megállapították, hogy két egészségügyi probléma, a magas koleszterinszint és a látásromlás együttesen áll majdnem minden tizedik demenciás eset hátterében. A többi tényező között szerepel például a genetika és a dohányzás.
