6 étel, amelyekkel idős korodig megúszhatod komolyabb betegség nélkül: fogyaszd őket napi rendszerességgel
Egy friss tanulmány kiderítette, melyek azok az ételek, amelyekből érdemes többet fogyasztanunk, és melyek azok, amelyeket ajánlott kerülni, ha szeretnénk növelni az esélyeinket arra, hogy 70 éves korunkig megússzuk komolyabb betegségek nélkül.
Ezeket láttad már?
- Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához
- A növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, az ultrafeldolgozott élelmiszerekben pedig szegény étrend segíthet az egészséges öregedésben
- A hivatalos ajánlások szerint kevesebb vörös és feldolgozott húst, cukros italt, sót és finomított gabonát kellene fogyasztani
- Az egészséges étrend személyre szabott az egyéni igények és preferenciák alapján
A szakemberek több mint 100 ezer, 39 és 69 év közötti ember étrendjét és egészségügyi adatait vizsgálták 30 éven keresztül. Ezt követően jutottak arra a megállapításra, hogy azok, akik egészségesen, növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, valamint ultrafeldolgozott élelmiszerekben szegény étrendet követtek, nagyobb valószínűséggel maradtak egészségesek idős korukhoz közeledve, és kevesebb jelét mutatták az agyi, a fizikai vagy a mentális egészség romlásának.
A hat legfontosabb élelmiszertípus
Az elemzésbe bevont nyolc konkrét táplálkozási minta mindegyike hat élelmiszertípus fontosságát hangsúlyozta. Ezek a következők:
- gyümölcsök
- zöldségek
- teljes kiőrlésű gabonafélék
- telítetlen zsírok
- diófélék
- hüvelyesek
„Korábbi tanulmányok az étkezési szokásokat vizsgálták bizonyos betegségek vagy az emberek élettartamának összefüggésében. A miénk sokoldalúan vizsgálta a kérdést: hogyan befolyásolja az étrend az emberek képességét arra, hogy idős korukban is önálló életet élhessenek és jó életminőséget élvezzenek" - nyilatkozta Frank Hu, a tanulmány szerzője.
9 ijesztő mellékhatás, ami akkor jelentkezik, ha túl sok teát iszol
Ezeket inkább kerüljük
A kutatás megállapította, hogy mintegy 9800 ember, vagyis a vizsgálatban résztvevők 9,3 százaléka öregedett egészségesen. A legfontosabb vizsgált táplálkozási mintának az úgynevezett Alternative Healthy Eating Index bizonyult, amely az élelmiszereket és tápanyagokat aszerint minősíti, hogy mennyire képesek megelőzni a krónikus betegségeket.
Azok az emberek, akiknek a táplálkozása magasabb pontszámot kapott ez alapján, 86 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak egészségesek 70 éves korukban, mint azok, akiknek az étrendje alacsonyabb pontszámot kapott. Ez az index azt javasolja, fogyasszunk kevesebb vörös és feldolgozott húst, cukros italt, sót és finomított gabonát.
Az összes táplálkozási mintát tekintve az ultrafeldolgozott élelmiszerek magasabb bevitele összefüggésben volt az egészséges öregedés alacsonyabb esélyeivel. „Mivel az aktív és a független életmód megőrzése mind az egyének, mind a közegészségügy számára prioritás, az egészséges öregedés kutatása elengedhetetlen" - mondta el a tanulmány társszerzője Marta Guasch-Ferré professzor.
Mindenkinek mások az igényei
Hozzátette, ezek az eredmények azt sugallják, hogy a növényi alapú élelmiszerekben gazdag táplálkozási minták, az egészséges állati eredetű élelmiszerek mérsékelt bevonásával elősegíthetik az általános öregedést, és segíthetnek a jövőbeli táplálkozási irányelvek kialakításában.
A tanulmány vezető szerzője, Anne-Julie Tessier professzor szerint azonban nem létezik egyetlen, mindenki számára megfelelő étrend. Az egészséges étrendet az egyéni igényekhez és preferenciákhoz kell igazítani - írja az Express.
