Hatékony fegyver a rák elleni küzdelemben: otthon, kert nélkül is termesztheted ezeket a zöldségeket
Szeretnéd kicsit változatosabbá tenni étrendedet? Vitamindús fogásokra vágysz? Jó lenne felvértezni szervezetedet a rák ellen? Akkor a következő élelmiszert neked is érdemes beiktatnod az étrendedbe.
Ezeket láttad már?
Az otthoni csíráztatás az egyik leghatékonyabb megoldás, ha szeretnénk még több vitamint és ásványi anyagot beiktatnunk az étrendünkbe. A csírák pár nap alatt kifejlődnek és már fogyaszthatjuk is őket. Nagyon finomak és igazán egészségesek.
Sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények
Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus elárulta, a különböző csírák olyan szuperélelmiszernek számítanak, amelyek rendkívül hatékony védelmet nyújtanak a rák ellen. Mint mondta, rendkívül könnyen hozzáférhetőek, viszonylag olcsók és olyan vitaminbombák, amelyeket otthon, kert nélkül is termeszthetünk.
„A csírázás az a folyamat, amikor a magból csíra lesz. Az áztatás során a mag kinyílik, kifejlődik a hajtás, ami maga a növény. Ezzel a módszerrel egy masszív rost-, fehérje- vitamin- és mikrobiom-növekedést érhetünk el a növényben" - idézi a szakértő szavait az Express.
A brokkoli az egyik legfinomabb és leghatásosabb
Kiemelte, kedvence a brokkolicsíra, amely például 50-100-szor nagyobb sűrűségben tartalmaz szulforafánt, mint egy normál brokkoli. Ez egy rákellenes, egészségünkre pozitívan ható fitokemikália. Minél többhöz jut a szervezetünk, annál jobb: épp ezért érdemes a csíráztatáshoz folyamodni.
A szulforafán egy természetesen előforduló rákellenes vegyület, amelynek hatékonyságát egy 2019-es tanulmány során is bizonyították. A vizsgálatba prosztatarákos férfiakat vontak be, akik egy éven keresztül hetente fogyasztottak brokkolilevest. Egy részünk glükorafinnal (amit a szervezet szulforafánná alakít) dúsított fogást kapott, a szakértők pedig közben folyamatosan vizsgálták rákos sejtjeiket.
Ezt követően jutottak arra a felfedezésre, hogy azoknál a férfiaknál, akik glükorafinnal dúsított levest fogyasztottak, a rák növekedése csökkent azokhoz képest, akik normál brokkolilevest ettek. A kutatók úgy vélik, ez valóban hatással volt a sejtek változásaira és ez volt az, ami segített megállítani a prosztatarák növekedését. Hozzátették, természetesen további kutatásokra is szükség lesz a témával kapcsolatban.
Hogyan csíráztassunk?
A csíráztatás egy nagyon egyszerű folyamat, nincs szükség hozzá drága eszközökre, alapanyagokra. Az üzletekben vásárolt csírából szórjunk egy-két evőkanálnyit egy befőttes üvegbe (vagy speciális csíráztató edénybe), majd áztassuk be egy éjszakára. Reggel öntsük le róla a vizet és öblítsük át még egyszer. Végül rögzítsünk az üveg szájára szűrőbetétet vagy valamilyen lyukacsos, vízálló anyagot, például egy darabka szúnyoghálót. Az üveget állítsuk fejjel lefelé, kissé ferde helyzetbe, hogy a maradék nedvesség távozhasson belőle.
Fél naponta öblítsük át a magokat és a párának köszönhetően hamarosan beindul a csírázási folyamat, pár nap múlva pedig fogyaszthatjuk a csírákat. Szórjuk salátákra, szendvicsekre, igazán különleges ízt adnak fogásainknak. A brokkoli mellett számtalan változatot kipróbálhatunk, népszerű még a mustár, a retek, a lucerna, a búza és a görögszéna is.