Csökkenti a vércukorszintet és a rák kockázatát: ezt az élelmiszert ki ne hagyd az étrendedből
Szeretnéd egy kicsit változatosabbá tenni étrendedet? Próbálsz egy kicsit egészségesebb életet élni, tudatosabban összeállítani fogásaidat? A következő egyszerű alapanyagot érdemes gyakran fogyasztani, hiszen tele van tápanyagokkal, ráadásul csökkenteni a vércukorszintet és a rák kockázatát.
Ezeket láttad már?
A csicseriborsó egy igazi jolly joker: igen ízletes fogásokat készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk köretként vagy mártogatósként is. Változatosabbá tehetjük vele étrendünket, ráadásul az egészségünket is javítja, többek között csökkenteni a vércukorszintet és a rák kialakulásának esélyét.
Olcsó és nagyon egészséges alapanyag
A csicseriborsó egy viszonylag olcsó alapanyag, szinte mindenki számára hozzáférhető akár nyers, akár konzerv formában. Ráadásul számtalan egészségügyi előnye van a fogyasztásának, Dr. Ami Khan kiemelte magas fehérje- és rosttartalmát, amelynek köszönhetően lassítja az emésztést és elősegíti a teltségérzetet.
Hozzátette, a vércukorszintet is képes kordában tartani, alacsony a glikémiás indexe. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, emiatt a vércukorszint nem fog hirtelen kiugrani, hanem egyenletes marad. Oldható rostjai gélszerű anyagot képeznek a bélben, ami jótékonyan hat a bélbarát baktériumokra, ezáltal csökkenti az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteit és a bélrák kialakulásának kockázatát.
Szív- és bélbarát alapanyag
Dr. Khan elárulta azt is, hogy a csicseriborsó gazdag forrása a magnéziumnak és a káliumnak, amelyek segítenek a szív egészségének megtartásában, valamint a vérnyomást csökkentésében. Ráadásul van még egy ok, amiért érdemes beiktatnunk étrendünkbe: a rák ellen is hatékony lehet.
Mindössze 3 hozzávalóból áll ez az ital, ami tökéletes puffadás ellen, ráadásul a fogyásban is segít
„Fogyasztása elősegíti a szervezetben a butirát nevű anyag termelését, amely egy olyan zsírsav, amely csökkenti a vastagbélben lévő gyulladásokat, tehát a bélrák kockázatát is. Emellett a csicseriborsó kiváló vasforrás: ez az ásványi anyag elengedhetetlen az egészséges vörösvértestek fenntartásához" - idézi a szakember szavait az Express.
Hogyan fogyasszuk?
A csicseriborsót többnyire mártogatósként, humuszként fogyasztjuk, de ehetjük köretként és bátran adhatjuk salátákhoz is, kifejezetten illik például a spenóthoz. Ha konzervként vásároljuk, még áztatni, főzni sem kell, a szakember szerint elég egy kis chilipehellyel megszórni, úgy is nagyon finom. Fűszerezve egy kevés sóval, borssal, curryporral akár meg is süthetjük.
Jó barátja lehet a fogyókúrázóknak is, tökéletes vacsora készíthető belőle még akkor is, ha fogyni szeretnénk. Táplálkozási szakértők szerint a kulcs a fogyáshoz nem más, mint a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. Márpedig a csicseriborsóban ez is van bőven, 100 grammnyi hüvelyes összesen 19,8 gramm fehérjét tartalmaz, ami bőven fedezi az ajánlott napi bevitel mennyiségét.
A vegetáriánusoknak is remek alternatíva lehet, sőt a legújabb kutatások szerint kifejezetten ajánlott a húsfogyasztóknak is beiktatniuk egy-egy húsmentes napot. Ilyenkor jól jöhet az olyan értékes, tápláló étel, mint a csicseriborsó, a bab, a karfiol, a quinoa, a vörös lencse vagy a diófélék.