Egyetlen pohár naponta ebből az italból csökkentheti a bélrák kockázatát: létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz
A bélrák az egyik leggyakoribb ráktípus, ráadásul egyre több fiatalt érint. A kutatók egyetértenek abban, hogy életmódbeli változtatásokkal mi magunk tehetünk a legtöbbet a betegség megelőzése érdekében. Van például egy olyan élelmiszer, amit mindenképp érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.
Ezeket láttad már?
A kalcium egy olyan hasznos ásványi anyag, amely akár a bélrák ellen is védelmet nyújthat, számoltak be róla a kutatók. Fogyasszunk minél több kalciumban gazdag ételt, például egy-egy pohár tejet vagy halféléket. Nézzük, mire jutottak pontosan a szakemberek!
A kalcium lehet a kulcs
Napi egy pohár tej elfogyasztásával ötödével csökkenthetjük a bélrák kialakulásának kockázatát - állapította meg egy kutatás. A Cancer Research UK tudósai szerint a tejtermékekben lévő kalcium képes megvédeni a bélrendszert.
A szakemberek összesen félmillió brit nő étrendjét vizsgálták meg, hogy kiderítsék, mely élelmiszerek a legjobbak és a legrosszabbak a rákkockázat szempontjából. Arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta 300 milligramm kalciumnál többet fogyasztottak az átlagosnál, azaz nagyjából egy pohárnál, azoknál 17 százalékkal kisebb volt a veszély.
Ráadásul úgy tűnik, mindegy, hogy milyen forrásból származik a kalcium, lehet az más tejtermék is, például joghurt, sajt, sőt kenyér vagy szardínia is. A bélrák az egyik leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban, évente mindegy 44 ezer embert diagnosztizálnak vele. Szakemberek szerint egészségesebb életmóddal ezeknek a fele megelőzhető lenne.
„Ez az eddigi legátfogóbb kutatás, amit folytattunk az étrend és a bélrák közötti kapcsolatról, és rávilágít a kalcium védő szerepére a betegség kialakulásánál" - idézi a The Sun a tanulmány szerzőjének, az Oxfordi Egyetem munkatársának, Dr. Keren Papiernek a szavait. A tanulmány a Nature Communication című folyóiratban jelent meg, és a kapcsolatot vizsgálta a bélrák, valamint 97 különböző élelmiszer között.
Kevesebb alkohol és feldolgozott hús
Mi a helyzet a többi élelmiszerrel? A kutatásból kiderült, hogy az alkohol és a húsfélék növelhetik a daganat kialakulásának esélyét. Az adatok azt mutatták, hogy egy pohár bor átlagosan 15 százalékkal, 30 gramm vörös vagy feldolgozott hús pedig 8 százalékkal növeli a kockázatot.
„A bélrák az Egyesült Királyságban az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, ezért létfontosságú, hogy tudjuk, hogyan előzzük meg. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly megtartása, valamint a dohányzásról való leszokás mellett az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük a kockázatot. Magában foglalja az alkohol, a vörös és feldolgozott húsok bevitelének csökkentését, és a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását. A tejtermékek, például a tej szintén részei lehetnek a bélrák-csökkentő étrendnek. Várakozással tekintünk az újabb kutatások elé, amely a kalcium további hatásait vizsgálja azzal kapcsolatban, hogy minél kevesebb embert érintsen ez a betegség" - mondta el Sophia Lowes, a Cancer Research UK munkatársa.
A bélrák figyelmeztető jelei
A bélrák gyógyítható, de csakis akkor, ha időben diagnosztizálják. Épp ezért nagyon fontos a szerepe a szűrővizsgálatoknak, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának esélyét. Ismerjük fel a jeleket, tüneteket és az esetleges változásokat mindenképp jelezzük háziorvosunknak, akkor is, ha kellemetlennek érezzük, mert ez életet is menthet.
A bélrák leggyakoribb tünetei közé tartozik például a véres széklet, a székelési szokások megváltozása, fájdalom vagy csomó a hasban, az extrém fáradtság és a megmagyarázhatatlan fogyás. Gyanús jel lehet továbbá, ha szorító fájdalmat érzünk a hasunkban vagy az állandó puffadás, székrekedés is.