5 étel, amit messziről kerülj el, ha csökkentenéd az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát
Sokszor hallani, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket elfogyasztunk, komolyan befolyásolhatják az egészségi állapotunkat. Gondoltad volna például, hogy ha bizonyos ételeket száműzöl az étrendedből, vagy legalábbis minimalizálod a jelenlétüket, akkor még az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheted jó néhány más pozitívum mellett?
Ezeket láttad már?
Az Alzheimer-kór egy olyan betegség, amely a demencia leggyakoribb oka, és jellemzően memóriavesztéssel, illetve olyan kognitív képességek elvesztésével jár, amelyek elég komolyak ahhoz, hogy megzavarják a mindennapi életet - állítja az Alzheimer’s Association, hozzátéve, hogy ez nem az öregedés természetes velejárója. Szerencsére azonban már az étkezéseink által is tudatosan tehetünk azért, hogy minket minél kisebb eséllyel érintsen.
A tudatos táplálkozás aranyat érhet
Bár az eddigi tudományos kutatások azt mutatják, hogy bizonyos ételek fogyasztásával és egyéb életmódbeli tényezőkkel nem lehet teljesen visszafordítani az Alzheimer-kór hatásait, mindaz, ami a tányérunkra kerül, nagyban hozzájárulhat ahhoz, mikor jelenik meg, illetve milyen gyorsasággal halad előre - írja a Mirror. Amennyiben pedig nem érintett egy személy, a megfelelő táplálkozás nagyban csökkentheti az esélyét annak, hogy kialakuljon nála ez a betegség.
Már nem a keto diéta a legjobb választás
Az Alzheimer-kór és a táplálkozás kapcsolatát vizsgáló kutatások kezdetben a keto diéta követését szorgalmazták, az új tanulmányok szerint azonban már nem ez a legjobb választás a betegek és a betegséget elkerülni vágyók számára, hanem a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő mediterrán diéta. Ez a diéta az Alzheimer-kór mellett más krónikus betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat - hívja fel rá a figyelmet a magazin.
Sokkal több van benne, mint gondolnánk
A mediterrán diétát sokkal inkább érdemes mediterrán étrendnek nevezni, és még jobb, ha nem is csak az étrend, hanem a mediterrán életmód elemeit követjük. De hogy miért is olyan jó döntés ez? Maga az étrend tele van gyulladáscsökkentő hatású, valamint egészséges zsírokat és antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerekkel, egyes tanulmányok pedig tagadhatatlan kapcsolatot mutatnak ki az étrend és az Alzheimer-kór lassabb lefolyása között.
Ha pedig szeretnél még tudatosabban törekedni az Alzheimer-kór megelőzésére, úgy a mediterrán és a DASH diéta ötvözéséből született MIND diétával érdemes próbálkoznod, amelyet kifejezetten abból a célból fejlesztettek ki, hogy megakadályozza az agyi leépülést, illetve lassítsa a leépülési folyamatokat. Sőt, a magas vérnyomáson is segíthet, és általában véve is jót tehet az agyunk egészségének.
Ezekből az ételekből fogyassz többet
A MIND-diéta arra motiválja az embereket, hogy az étkezéseiket több olyan konkrét elem köré építsék, amelyek a leginkább összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával és lassabb előrehaladásával. A Healthline szerint ezek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, egyéb zöldségek, diófélék és magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olívaolaj, a zsíros halak, a bab és más hüvelyesek, valamint a csirke és a pulyka is.
Amiket jobb elkerülni
A MIND diétával kapcsolatos kutatások rávilágítanak arra is, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek potenciálisan növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát.
- Sajt
- Marha-, sertés- és bárányhús
- Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, mint sok klasszikus sütemény, pékáru, édesség és üdítő
- Sült ételek
- Vaj, margarin
Bár mindezen élelmiszerek korlátozása vagy elhagyása elsőre nagy kihívásnak tűnhet, érdemes szem előtt tartani, hogy egyes tanulmányok szerint a MIND-diéta betartásával az Alzheimer-kór kockázata 53%-kal csökkenthető abban az esetben, ha a betegek szigorúan betartják a korlátozásokat, és még azoknál is 35%-kal csökkent a kockázat, akik időnként eltérnek ettől az étrendtől.