6 alacsony sótartalmú étel, ami igazi áldás a szervezetednek, a vérnyomásod is hálás lesz érte

ma 07:31
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az alacsony nátriumtartalmú élelmiszerek fogyasztása segíthet az általános egészség javításában, a magas nátriumbevitel ugyanis megemelheti a vérnyomást és növelheti a szívbetegségek kockázatát. A véráramban lévő felesleges nátrium vizet vonz az erekbe, növeli a vér térfogatát, így emeli a vérnyomást. A napi ajánlott bevitel 2300 milligramm, ám az Egyesült Államokban az emberek többsége ennél jóval többet, nagyjából 3300-at fogyaszt.

Ezek az élelmiszerek csak kevés sót tartalmaznak
Ezek az élelmiszerek csak kevés sót tartalmaznak
Fotó: galitskaya/Getty Images

A nátrium bevitele általában az előrecsomagolt élelmiszerekből és az éttermi ételekből származik. A nátriumból és kloridból áll, vásárláskor érdemes átolvasni, mi van az adott termék címkéjén feltüntetve. Otthon kísérletezzünk különféle fűszerekkel, amelyekkel csökkenthetjük a bevitt só mennyiségét. Fogyasszunk továbbá több friss élelmiszert. Nézzük, melyeket ajánlott előnyben részesíteni!

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak, amelyek mind-mind nagyon fontosak az egészségünk szempontjából. Ha beilleszthetjük őket étrendünkbe, azzal sokat tehetünk a rákos megbetegedések és a krónikus betegségek ellen. Főételt is készíthetünk belőlük, de uzsonnaként, nasiként is fogyasztjuk őket. Nagyon fontos, hogy nem tartalmaznak hozzáadott sót, ám ha konzerv vagy mirelit terméket választunk, mindenképp olvassuk át a címkéjét, hogy pontosan mi található bennük.

Gabonafélék

A gabonafélék közé tartozik például az árpa, a zab, a rizs vagy a búza. Belőlük készülnek a kenyerek, a reggeli gabonapelyhek, a zabpehely és a tortilla. Ezek az élelmiszerek alapvető tápanyagokat tartalmaznak, az előrecsomagolt ételekkel (például a pattogatott kukoricával, a chipsekkel, a percekkel) viszont bánjunk óvatosan, ugyanis valószínűleg van bennük hozzáadott só.

Fehérjék

Válasszunk olyan fagyasztott húsokat, baromfit vagy tenger gyümölcseit, amelyek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott összetevőt. Ilyenkor mi magunk ízesíthetjük ezeket az alapanyagokat és nem szükséges hozzájuk sót használnunk. Jó választás lehet a friss tojás is, amely alacsony nátriumtartalmú, ugyanakkor bővelkedik fehérjében. Fogyasszunk hüvelyeseket, babot, lencsét vagy borsót, amelyek remek alternatívát jelenthetnek az állati fehérjék helyett. Ha konzerv formában vásároljuk őket, mindenképp öntsük le róluk a sós levet. Emellett együnk rendszeresen dióféléket, amelyek egészséges zsírokat és tápanyagokat tartalmaznak.

2 dolog, aminek örökre fordíts hátat, mert rákot okoz a dietetikus szerint

2 dolog, aminek örökre fordíts hátat, mert rákot okoz a dietetikus szerint

Zsírok

A zsírok nélkülözhetetlenek az energia és a sejtműködés szempontjából, de részesítsük előnyben inkább a telítetlen zsírokat. Ezek megtalálhatóak a sovány húsokban, a zsíros halakban, például a lazacban. Az olajok általában nem tartalmaznak hozzáadott nátriumot, a repce- és olívaolaj viszont gazdag egészséges telítetlen zsírokban. Fogyasszunk rendszeresen sótlan dióféléket és avokádót.

Tejtermékek vagy ezek alternatívái

A tejtermékek családjába tartozik többek között a tej, a joghurt, a sajt. Utóbbival azonban érdemes óvatosnak lenni, hiszen bizonyos fajtáknak magas a nátriumtartalma. Olvassuk át a címkéjüket váráslás előtt. Az olyan sajtfélékben viszont, mint például a mozzarella, a kecskesajt vagy ricotta alapvetően kevesebb a nátrium.

Fűszerek

Az olyan ételízesítők vásárlásakor, mint például a ketchup, a salsa vagy épp a salátaöntet, mindenképp olvassuk át a termék címkéjét, ezek ugyanis gyakran tartalmaznak nátriumot. A legjobb azonban, ha ételeinket mi magunk ízesítjük különféle magunk által összeállított természetes fűszerkeverékekkel - ajánlja a Health.com.

Ételek, amelyek fogyasztását inkább limitáljuk

A nátriumbevitel csökkentése érdekében azonban jobb, ha a következő élelmiszerekről inkább lemondunk vagy csökkentjük a fogyasztásukat. Ilyen a sós lében tartósított konzervzöldségek, -gyümölcsök, a pácolt, feldolgozott vagy füstölt húsok, a sonkák, a hot dog vagy a kolbász. A gabonafélék és a tészták is gyakran tartalmaznak hozzáadott sót, emellett kerüljük a chipseket, kekszeket, pattogatott kukoricát, a sózott dióféléket és magvakat. Óvatosan a mirelit vacsorákkal és a különféle ételízesítőkkel, például a szójaszószokkal, halszósszal vagy leveskockákkal.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

12 fotó, hogyan lett Katalin hercegné lázadó kamaszból igazi stíluskirálynő: el sem hiszük, hogy ezeken a fotókon tényleg ő szerepel

12 fotó, hogyan lett Katalin hercegné lázadó kamaszból igazi stíluskirálynő: el sem hiszük, hogy ezeken a fotókon tényleg ő szerepel

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Erre a 7 vitaminra sokkal nagyobb szükséged van télen (x)

Erre a 7 vitaminra sokkal nagyobb szükséged van télen (x)

Itt az ideje, hogy megtudd: a fogamzásgátló ilyen galibákat is okozhat (x)

Itt az ideje, hogy megtudd: a fogamzásgátló ilyen galibákat is okozhat (x)

Így öltözz rétegesen, de csinosan: mutatunk 3 szuper alapdarabot a hidegebb napokra (x)

Így öltözz rétegesen, de csinosan: mutatunk 3 szuper alapdarabot a hidegebb napokra (x)