Egyáltalán nem mindegy, hogyan mosod meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, szakértő figyelmeztet a megfelelő módszer fontosságára

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te is mindig megmosod a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt? Nagyon jól teszed, ugyanakkor még az is lehet, hiába a jószándék, mégsem érsz célt: kiderült ugyanis, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan tartjuk a csap alá az élelmiszereket. Lehet, hogy még bőven marad rajta szennyeződés mosás után is.

Nagyon fontos, hogy helyesen mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket
Nagyon fontos, hogy helyesen mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket
Fotó: solidcolours/Getty Images

Moshatjuk rosszul a zöldséget vagy gyümölcsöt? Lehet, hogy benned korábban ez fel sem merült, de a szakértő szerint nagyon is lehetséges. Hogy kellene elvégeznünk ezt a műveletet, hogy garantáltan sikerrel járjunk és ne maradjanak rajtuk különféle szennyeződések, baktériumok? Eláruljuk!

Nagyon veszélyes lehet, ha nem mossuk meg jól

A nyári időszakban azok is több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, akik egyébként nem figyelned oda arra, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelük. Ilyenkor sokkal jobban esnek az ízletes, könnyed saláták és a lédús, szomjoltó gyümölcsök. A betegségeket is könnyebb azonban ilyenkor elkapni, nagyon fontos, hogy a friss termékeket alaposan mossuk meg, távolítsuk el róluk az esetleges növényvédő szereket, baktériumokat, rovarokat.

Szerencsére nagyon-nagyon ritka eset, de előfordult már, hogy valaki azért vesztette életét, mert a szupermarketben vásárolt szendvicsében E-colival szennyezett saláta volt. Nézzük, hogyan szabadíthatjuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket a szennyeződésektől!

Dr. Deborah Lee gyógyszerész azt ajánlja, mielőtt hozzáfognánk a saláta készítéséhez, alaposan mossuk meg a kezünket és a vágódeszkát is. A darabolás közben mindenképp dobjuk el az elsárgult, betegnek tűnő részeket, külső leveleket. Ezután csap alatt 30 másodpercig öblítsük át. Mint mondja, a folyó (hideg) víz sokkal szerencsésebb, mintha áztatnánk a salátát, mert így nem rekedhetnek meg a baktériumok, hanem egyből belekerülnek a lefolyóba.

Tökéletes magas vérnyomás ellen, és háromszor olyan magas a káliumtartalma, mint a banánnak: mégis alig eszel ebből a gyümölcsből

Tökéletes magas vérnyomás ellen, és háromszor olyan magas a káliumtartalma, mint a banánnak: mégis alig eszel ebből a gyümölcsből

Bár a zacskós saláták általában már mosottak, fogyasztás előtt inkább mossuk át őket még egyszer. „A hivatalos irányelvek szerint semmiképp ne fogyasszuk az adott terméket a szavatossági idő lejárta után. Ez mindenre vonatkozik, beleértve a zacskós salátákat is” - tette hozzá a szakember.

Egy kis szódabikarbóna is segíthet

Nagyon fontos, hogy a különféle gyökérzöldségeket is mossuk meg alaposan, hámozás után még bőven maradhatnak rajtuk szennyeződések, feldarabolva pedig már nehézkes a megmosásuk. Ha biztosra akarunk menni, az almát is tartsuk hideg, folyó víz alá fél percig, majd egy kis kefével, például egy puha sertéjű fogkefével dörzsöljük át a héját. Puhább gyümölcsök esetén marad az áztatás, majd szűrővel szűrjük le róluk a vizet.

Sokan használnak szódabikarbónát is a zöldségek, gyümölcsök megmosásához. Lisa Marley séf, táplálkozási szakértő szerint nagyon helyes, ha így teszünk. „Már a sima vízzel való mosás is segíthet, hogy megszabaduljunk valamennyi baktériumtól, de a leghatékonyabb, ha a vízhez keverünk egy kevés szódabikarbónát és ecetet. Így csökkenthetjük az E. coli fertőzés kialakulásának kockázatát.”

Mint mondja, a zöldséget vagy a gyümölcsöt áztassuk be egy liter vízbe, adjunk hozzá 150 milliliter ecetet és 40 gramm szódabikarbónát. Keverjük el jól, majd 5 perc áztatás után alaposan öblítsük le és már fogyaszthatjuk is.

Forrás: mirror.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)