Ennyire nem mindegy, milyen rizst eszel: szakértők elárulták, melyik a legjobb választás
A rizs sokunk kedvelt konyhai alapanyaga, hiszen roppant egyszerűen és sokféleképpen felhasználható, tápláló, és még pénztárcabarát is. Készíthetünk belőle mennyei köreteket, gombócokat, adhatóak levesekhez és még különféle desszerteket is kreálhatunk belőle. De belegondoltál már abba, hogy ha tudatosan szeretnénk étkezni, milyen rizst érdemes választanunk? Egyáltalán mennyit számít, melyik fajtára mondunk igent?
Ezeket láttad már?
Ha rizst szeretnénk vásárolni, idehaza is viszonylag sokfajtából válogathatunk, amelyek közül a hagyományos fehér rizs és a barna rizs különösen népszerűek. De vajon tényleg jó döntés, ha ebből a két rizsfajtából választunk, és ha igen, melyiket? Vagy esetleg van az egészségünk számára még kedvezőbb lehetőség is? Esetleg nem csak maga a rizsfajta az, ami számít? Nézzük, mit mondanak a szakemberek!
Elképesztően sokfajta létezik
Egészen megdöbbentő, de rizsből valójában többezer fajta létezik - ezeket több, mint 100 országban termesztik. Annyira népszerű, hogy a világ lakosságának több mint fele számára alapvető élelmiszernek számít, és a búzával és kukoricával együttesen sokak átlagos kalóriabevitelének nagyjából 40%-át adja. Na de vajon melyikkel járunk a legjobban?
Ennyire értékes alapvetően a rizs
Natalie Rizzo dietetikus szerint nem számít, milyen típusú rizst veszünk, biztosak lehetünk benne, hogy egy egészséges, teljes értékű élelmiszerről van szó, amely értékes része lehet a tányérunknak. Minden rizsfajta tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, rostot, antioxidánsokat, és több mint 15 féle vitamint és ásványi anyagot. Mégsem mindegyik egyformán tápláló és kedvező mindannyiunk számára.
Teljes kiőrlésű vagy sima?
Sok rizsfajta teljes kiőrlésű, ami azt jelenti, hogy a gabona minden részét tartalmazza a bennük lévő tápanyagokkal együtt. Ezzel szemben a fehér rizs már nem, így általánosságban elmondható, hogy kevesebb fehérje és rost van benne, mint a teljes kiőrlésű fajtákban. Emiatt a legegészségesebb rizsnek gyakran az idehaza is nagy népszerűségnek örvendő barna rizst tartják.
Ha a fehér helyett a barna rizsre szavazol
Natalie Rizzo dietetikus a barna rizst nevezte meg a legegészségesebb rizsként a magasabb fehérje- és rosttartalma miatt. A rostok ugyanis szerepet játszanak többek közt az éhségszint szabályozásában és a koleszterinszint csökkentésében is, a fehérje pedig kulcsfontosságú szerepet tölt be az izomépítésben és az étvágy szabályozásában. Emellett elősegíti az egészséges emésztést és csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
A kutatások alapján pedig azoknál, akik barna rizst fogyasztanak fehér rizs helyett, kisebb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség. De Rizzo szerint hasonlóan figyelemreméltó választás a szintén teljes kiőrlésű fekete rizs, illetve a technikailag nem rizsnek számító vadrizs. Utóbbiban minden olyan vitamin, ásványi anyag és antioxidáns is fellelhető, amely más igazi teljes kiőrlésű rizsfajtákban jelen van.
A fehér rizs rossz lenne?
Mivel a fehér rizs nem teljes kiőrlésű, és tele van keményítőtartalmú szénhidrátokkal, sokan úgy gondolják, hogy nem egészséges választás. Rizzo azonban hangsúlyozza, hogy ez az állítás távol áll az igazságtól, ugyanis a fehér rizs több mint 15 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a folsav, a B-vitamin, a kálium, a magnézium, a szelén, a rost, a vas és a cink.
Ráadásul fehér rizsből is sokféle létezik, például az itthon is népszerű jázmin, az arborio vagy a sokak által szintén a legegészségesebbek közé sorolt basmati rizs. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy barna basmati rizs is létezik, aligha kételkedhetünk abban, hogy remek választás lehet. De egyébként a különbség az egyes rizsfajták között gyakran leginkább az illatukban, a textúrájukban és a rizsszem méretében mutatkozik meg.
Amire mindenképp figyelj
Bármilyen rizst is veszünk, Johna Burdeos dietetikus szerint arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy nagyrészt ne előfűszerezett termékek közül válogassunk, azok ugyanis gyakran nagy mennyiségű nátriumot, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak, de még hozzáadott cukor és egészségtelen zsírok is lehetnek bennük.
Így a legjobb, ha elsősorban a sima rizsfajták között nézel szét, és azokat te magad ízesíted szükség szerint gyógynövényekkel, természetes fűszerekkel és egészséges zsírokkal (remek választás lehet például a petrezselymes vagy a currys rizs). Emellett természetesen mindig vedd figyelembe az aktuális egészségi állapotodat is, és bármilyen meglévő betegség esetén bátran konzultálj a kezelőorvosoddal vagy egy dietetikussal arról, mire érdemes odafigyelned az egyes étkezéseid során.
Fő a változatosság!
Általában véve rengeteg múlik azon is, hogy mivel párosítod a különféle rizsfajtákat, ugyanis egyes opciókkal sokkal változatosabbá teheted az étrendedet. Jó ötlet lehet például, ha rizslevest zöldségekkel, például sárgarépával, vöröshagymával és zellerrel együtt főzöl, a rizstálakba zöld leveles zöldséget, avokádót és babot teszel.
Köretként gazdagítod borsóval, brokkolival, sárgarépával, esetleg tojással, majd tálaláskor mehetnek mellé a sovány fehérjék, például grillezett csirke, hal vagy tofu, na és persze egy adag saláta vagy grillezett/párolt zöldség is, és persze még rengeteg más nagyszerű rizses ételt is készíthetsz egészségtudatosan.
Forrás: today.com, health.com