Adj egy keveset ebből a dologból a joghurtodhoz: hálás lesz érte az emésztőrendszered
Ha natúr joghurttal kezded a reggelt, nagyon helyesen teszed, ha pedig még egy kis mézet is teszel hozzá, garantáltan jól indul majd a napod. Utóbbi ugyanis segít megőrizni a joghurt probiotikus hatását a belekben. Rendszeres fogyasztásával garantáltan nem lesz problémád az emésztéseddel.
Ezeket láttad már?
Tökéletes kombináció lehet reggelire egy kis natúr joghurt és egy kevés méz. Kiderült, hogy a kettő együtt rendkívül jól működik, ugyanis erősítik egymás hatását. Ha emésztési problémáid vannak, mindenképp érdemes kipróbálnod. Nézzük, miben is rejlik pontosan a méz ereje!
Megóvja a probiotikumokat, hogy azok kifejthessék pozitív hatásaikat
A joghurtról sokan tudják, hogy probiotikumokat tartalmaz, csakhogy valójában nem mind jut el a bélrendszerbe, ahol kifejthetnék jótékony hatásaikat. Egy friss kutatás most kiderítette, mi az az összetevő, amit érdemes hozzáadni a joghurthoz, hogy minél hatékonyabb lehessen egészségünk szempontjából.
Az Illinois-i Egyetem szakemberei két kutatást is végeztek témában, és kimutatták, hogy a méz, különösen az, amelyik a vöröshere virágából készült, hozzáadva a joghurthoz, segítheti a probiotikumok eljutását a bélrendszerbe. Ez azért fontos, mert a tápcsatornában lévő enzimek olykor elpusztíthatják a hasznos mikrobákat.
Összesen négyfelé mézet vettek górcső alá a kutatók: vöröshere-, lucerna-, hajdina- és narancsvirágmézet. Mind a négyféléből adtak a joghurthoz, majd megvizsgálták, hogyan hat így az emésztésre. A legjobb eredményt a vöröshereméz érte el, ebben az esetben volt a legnagyobb a probiotikumok túlélési aránya. „A glükóz mennyisége a lóheremézben volt a legmagasabb. Úgy tűnik, ez volt az, ami energiaforrásként szolgálhatott a probiotikus baktériumok számára." - árulta el a tanulmány szerzője, Hannah D. Holscher, majd hozzátette, ebben a fajta mézben olyan antioxidánsok is vannak, amelyek szintén védelmet nyújthatnak a probiotikumoknak.
A második kutatás célja az volt, hogy a gyakorlatban is bizonyítsák, az embereknél valóban működik-e ez a hatás. A résztvevők székletmintákat adtak, valamint kérdőíveket töltöttek ki az emésztési szokásaikra vonatkozóan. Ez alapján kijelenthető, hogy az alanyok azon csoportjánál, akik mézzel fogyasztották a joghurtot, az emésztés során végig kimutatható volt az úgynevezett Bifidobacterium animalis probiotikus törzs. Ehhez mindössze egyetlen evőkanál mézre volt szükség.
Önmagában is nagyon tápláló
A szakemberek hozzátették, a méz képes életben tartani a probiotikumokat, ugyanakkor nem feltétlenül befolyásolja a bélmozgást és más megfigyelhető egészségügyi előnyt ők nem tapasztaltak. Valószínűleg ez azért történhetett, mert a résztvevők nagy részének alapvetően normálisan működött az emésztőrendszere. Hogy például enyhíti-e a mézes joghurt a székrekedést, ahhoz további vizsgálatokra lesz szükség.
Amellett, hogy a méz nagyon egészséges, még finom is: sokan nem kedvelik a natúr joghurt savanykás ízét, ezért számukra különösen jó hír, hogy bátran édesíthetik azt mézzel. Így egy igazán hasznos és tápláló fogást kapnak. Arról nem is beszélve, hogy mézzel édesíteni sokkal egészségesebb, mint cukorral. A mézet egyébként nemcsak ízesítőként használhatjuk, már önmagában is egy tápláló étel: egyetlen evőkanálnyi többek között 10 milligramm káliumot is tartalmaz.
Tartsunk belőle is mértéket
A méz fogyasztásánál csupán arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba. Amellett ugyanis, hogy tápanyagokban gazdag, egy evőkanálnyi 64 kalóriát tartalmaz és hozzáadott cukorként is működik, ezért nagyobb mennyiségben súlygyarapodáshoz, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet.
Forrás: health.com