Ebből a gyümölcsből túl keveset fogyasztunk, pedig csodákat művel a bélrendszerrel
Nagyon finom, mégis túl keveset fogyasztunk belőle: szakemberek szerint jóval több kivit kellene ennünk. Ez a kis trópusi gyümölcs egy igazi vitaminbomba, ami ráadásul csodákat művel a bélrendszerrel. Miben rejlik jótékony hatása? Eláruljuk!
Ezeket láttad már?
Sokunk kedvence, mégis ritkán emeljük le a boltok polcairól a kivit. Pedig az egyik leghasznosabb és nem mellesleg az egyik legfinomabb trópusi gyümölcs. Fogyaszthatjuk magában, nasiként felszeletelve, de remek ízt ad a turmixoknak is. Nézzük, miért érdemes rendszeresen beiktatnunk az étrendünkbe!
Méltatlanul elfeledett gyümölcs
Kiderült, melyik az a gyümölcs, amelyből sokkal többet kellene fogyasztanunk, ha szeretnénk javítani bélrendszerünk állapotát. „Sok olyan étel van, amiért hálás lehet a szervezetünk, de kiemelnék egyet, amit méltatlanul keveset emlegetünk. Ez a kivi. Ha elfogyasztunk belőle napi kettőt, biztos, hogy nem lesz székrekedésünk" - idézi Dr. Saliha Mahmood-Ahmed gasztroenterológus szavait az Express.
Mint mondja, a kivi tele van rostokkal, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig legalább annyira fontos a szerepük egészségünk szempontjából, mint például a fehérjéknek. Hozzátette, az embereknek általában fogalmuk sincs arról, mennyi rostra van szükségük naponta.
„A bűvös szám a 30. Egy átlagos ember ennek csak töredékét fogyasztja, mindössze napi 10-15 grammot. Hogyan növelhetjük ezt meg szinte észrevétlenül? Cseréljük le a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, adjunk ételeinkhez egy kevés chia magot és desszertként fogyasszunk egy-egy kivit!”
Az ezerarcú gyümölcs
Nézzük, pontosan minek is köszönhetjük a kivi emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatását és mit tud még ez az aprócska trópusi gyümölcs!
Erősíti az immunrendszert
A kivi kiváló forrása a C-vitaminnak, amely fontos szerepet játszik abban, hogy immunrendszerünk erős maradjon. Egy remek antioxidánsról van szó, amely megvédi a sejteket a károsodástól. Jó hír, hogy már egy kivi elfogyasztása biztosítja az ajánlott napi C-vitaminbevitel nagyjából 60 százalékát.
Javítja a szív egészségét
Mivel a kivi a C-vitamin mellett káliumban is gazdag, segíthet a vérnyomás csökkentésében. Márpedig az optimális vérnyomás elengedhetetlenül fontos a szív és az artériák egészségének megőrzéséhez.
Jót tesz az emésztésnek
Mint már fentebb is írtuk, a kivi rendszeres fogyasztásáért hálás lesz az emésztőrendszerünk. Ez a trópusi gyümölcs egy bizonyos aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely javítja egyes fehérjék lebontását és megemésztését.
Támogatja az egészséges bőrt
Végül, de nem utolsósorban a kivi a magas C-vitamintartalma miatt javítja a kollagén termelődését is. Márpedig, ha elegendő kollagén van a szervezetünkben, tovább megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát és lassíthatjuk a ráncok kialakulásának folyamatát.
Magas tápanyagtartalom
A magas rost-, C-vitamin- és káliumtartalma mellett a kivi tele van hasznos tápanyagokkal. Található még benne egy kevés nátrium, fehérje és K-vitamin. Egy gyümölcsben nagyjából 48 kalória van. Természetesen a kivinek is több fajtája van, így ezek az értékek eltérőek lehetnek.
Forrás: express.co.uk, eatingwell.com