Nemcsak finomak, de a gyulladást is csökkentik ezek az ételek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te mire gondolsz pontosan, amikor gyulladásról van szó? Tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszerünk reakciója a szervezetünkben zajló káros folyamatokra, egy teljesen természetes védekező mechanizmus. Azonban ha a gyulladást kiváltó probléma sokáig nem szűnik meg, nagy gondokat is okozhat. Hogy ez ne így legyen, az is rengeteget számíthat, ha gyakran a finom gyulladáscsökkentő ételek mellett teszed le a voksodat.

Finom gyulladáscsökkentő ételek? Léteznek!
Finom gyulladáscsökkentő ételek? Léteznek!
Fotó: Taryn Elliott / Pexels

A gyulladás elsődleges funkciója a gyógyulás, ám ha az eredeti gond sokáig velünk marad, az krónikus gyulladáshoz is vezethet, amely már nem hasznos, sőt kifejezetten veszélyes is lehet a szervezetünkre. Éppen ezért fontos, hogy a gyulladást minden esetben minél előbb megszüntessük, illetve az sem árt, ha tudatosan a megelőzésért is teszünk. És igen, léteznek finom gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket a következőkben veszünk sorra.

Rengeteget számít, hogyan táplálkozol

Ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy borzasztóan fontos odafigyelni a táplálkozásunkra. Ami kifejezetten a gyulladást illeti, bőségesen vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Ilyenek például a feldolgozott húsok, a finomított cukor, a finomított lisztek és gabonafélék (mint a fehér kenyér, a fehér rizs vagy a klasszikus tészta), a feldolgozott kukorica (magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) vagy a hagyományos snackek.

Szerencsére azokból a ételekből és italokból sincs kevés, amelyek híresek a gyulladáscsökkentő hatásukról. Ilyenek például az olajos halak (például a szardínia, a lazac, a pisztráng vagy a hering), a teljes kiőrlésű gabonák, az extra szűz olívaolaj, a zöld tea és a citrusfélék is.

Ez az ecet jót tesz az emésztésednek, és még fogyhatsz is vele, méghozzá így

Ez az ecet jót tesz az emésztésednek, és még fogyhatsz is vele, méghozzá így

De van még jó néhány opció, amelynek a gyulladáscsökkentő hatása széles körben kevésbé ismert, pedig isteni finomak is. Így ha a már említett élelmiszerek mellett még ezekből is fogyasztasz rendszeresen, és összességében is figyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra, azzal rengeteget tehetsz a szervezetedért.

Étcsokoládé

Csokoládét enni azért, hogy vigyázzunk az egészségünkre? Ez nemcsak jól hangzik, de az étcsokoládé által meg is valósítható. A magas kakaótartalmú verziók (a legjobb, ha legalább 85%-os kakaótartalmú csokoládét választasz) ugyanis amellett, hogy isteni finomak, és kitűnően feldobhatnak egy tál zabkását, különféle süteményeket és még megannyi ételt, gazdagok polifenolokban és katechinekben is.

Ezek a vegyületek rendkívül értékesek, ugyanis jótékony hatással vannak a bélrendszerünkben élő baktériumokra, ezáltal pedig segíthetnek meggátolni a bélgyulladást, és még a szívünk egészségére is jótékony hatással vannak. Persze nem arról van szó, hogy ezentúl érdemes naponta egy tábla étcsokoládét megenned, de 1-2 kockával remekül feldobhatsz különféle ételeket úgy, hogy az egészségednek is kedvezel.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, mint a málna, a szeder vagy az áfonya, gazdagok antocianinokban, olyan erős antioxidánsokban, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az American Journal of Clinical Nutrition egy tanulmánya szerint már napi 1 csésze (150 g) áfonya elfogyasztása akár 15%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Általában véve még az is elmondható, hogy a bogyós gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a memóriánkra, és csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Ha teheted, akkor elsősorban mindig a friss, szezonális bogyós gyümölcsök közül válogass, de jó opció lehet a hozzáadott cukortól mentes fagyasztott bogyós gyümölcsök fogyasztása is.

Édesburgonya

Az édesburgonya az élénk színe miatt eleve mutatós étel, elfogyasztva pedig igazi kincs a szervezetünk számára. Ugyanis polifenolokban gazdag, ami nemcsak azért fontos, mert képes megakadályozni a gyulladást, de már meglévő károsodásokat is visszafordíthat. Ráadásként kiváló vitamin- és rostforrás is, kedvez a mentális egészségünknek, a látásunknak, jó hatással van a bőrünkre, és még a fogyásban is segíthet. Kell ennél több ok arra, hogy ezentúl rendszeresen fogyaszd?

Gondoltad volna? 5 dolog, amivel kevesebb méreganyag lesz a testedben

Gondoltad volna? 5 dolog, amivel kevesebb méreganyag lesz a testedben

Diófélék

A diófélék, mint a dió, a mogyoró, a pisztácia, a kesudió vagy a mandula rengeteg ételt gazdagabbá tehetnek, de korántsem csak az ízviláguk által. Ugyanis tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, azzal többek közt jót tehetünk a vércukorszintünknek, és gátolhatjuk a szabad gyökök képződését a szervezetünkben. De gazdagok a már említett polifenolokban is, így mértékkel fogyasztva szintén igazán kitűnő gyulladáscsökkentők.

Forrás: compoundingrxusa.com, parentishealth.com, bbcgoodfood.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)