7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Biztosan te is hallottál már az antioxidánsban gazdag ételekről, de cseppet sem hibáztatunk, ha ennél többet nemigen tudsz róluk. Cikkünkből most kiderítheted, miért is annyira áldásosak az antioxidáns ételek a szervezetünkre nézve, sőt, azt is megtudhatod, melyeket érdemes napi szinten fogyasztanod!

Ez a 7 antioxidánsban gazdag étel csodát tehet a szervezeteddel
Ez a 7 antioxidánsban gazdag étel csodát tehet a szervezeteddel
Fotó: Westend61/Getty Images

Az antioxidánsban gazdag élelmiszerek egyfajta csodaszerek a testünk számára, de hogy ennek pontosan mi is az oka, azzal csak kevesen vannak tisztában. Segítünk tisztán látni és jobban elmélyülni a témában, és még azt is eláruljuk neked, hogy mely ételek rendelkeznek ezzel az értékes összetevővel. Jöjjön hát 7 antioxidáns étel, amiből érdemes minden egyes nap enned!

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok testünk egyik fő alkotóelemeként járulnak hozzá annak egészséges működéséhez. Egy részük növényi táplálékon keresztül juthat be a szervezetünkbe, míg más részükhöz állati eredetű ételek által juthatunk hozzá. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek az oxidációs folyamatokat gátolják, és segítenek helyreállítani, illetve leküzdeni a sérült vagy káros sejteket, amelyeket szabad gyököknek is nevezünk, és amelyek rákhoz, gyulladásokhoz és krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vezethetnek.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek változatos fogyasztása segíthet semlegesíteni ezeket a szabad gyököket, ami hozzájárulhat a szervezet egészségének megőrzéséhez. Az antioxidánsok egy gyűjtőfogalom, amely ezen osztályozáson belül számos különböző típust foglal magában: az antocianinok, karotinoidok, flavonoidok, katechinek, polifenolok és bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is mind antioxidánsként működnek.

Míg számos, köztudottan magas antioxidáns tartalmú élelmiszer (például az áfonya és a leveles zöldségek) felkelti a figyelmünket, sok kevésbé ismert antioxidánsforrást figyelmen kívül hagyunk. Ilyen például az alábbi hét finomság is.

Ezeket az élelmiszereket soha ne tedd a hűtőszekrény ajtajába, mert gyorsan tönkremehetnek

Ezeket az élelmiszereket soha ne tedd a hűtőszekrény ajtajába, mert gyorsan tönkremehetnek

1. Aszalt szilva

Az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, amelyek az oxidatív stressz csökkentésével segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Noha további kutatásokra van szükség, egy 2023-as áttekintés szerint már heti 3-5 adag szárított gyümölcs elfogyasztása is csökkentheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a gyomor-, a húgyhólyag- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ráadásul az aszalt szilvának jóval magasabb az antioxidáns szintje, mint sok más gyümölcsnek, beleértve az áfonyát is, mivel tápanyagai a szárítás következtében koncentrálódnak. Emiatt kiválóan alkalmas a bél, a szív és a csontok egészségének támogatására, valamint elősegíti az egészséges öregedést.

2. Alma

Az alma tele van antioxidánsokkal, azon belül is flavonoidokkal – ideértve a kvercetint, a katechint és a klorogénsavat, amelyek különösen az alma héjában találhatók meg. Bizonyos almafajták, például a Fuji, a Red Delicious és a Gála magasabb antioxidáns szintet mutatnak. A gyümölcsben található flavonoidok támogathatják a szív és az agy egészségét, erősíthetik az immunrendszert és csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

3. Hagyma

A hagyma több mint 25 különböző flavonoiddal, köztük a kvercetinnel büszkélkedhet. Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a hagymahéjban magasabb a flavonoidok koncentrációja, mint a hagyma többi részében, ami arra utal, hogy potenciális egészségügyi előnyökkel jár, ha levesekben vagy alaplében fogyasszuk azt. Egy 2019-es tanulmány szerint pedig az allium zöldségek, például a hagyma vagy a fokhagyma fogyasztása csökkentheti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

4. Bab

A bab hatékony forrása az antioxidánsoknak, beleértve a flavonoidokat, a fenolos vegyületeket és a vitaminokat, például a C-vitamint. Ezek a tápláló vegyületek együttes erővel segítik a gyulladás elleni küzdelmet, csökkentik a rák kockázatát, enyhítik az oxidatív stresszt, valamint támogatják a szív egészségét.

5. Burgonya

Az antioxidánsokra gondolva a legtöbb embernek a színes gyümölcsök és zöldségek jutnak eszébe, pedig a burgonya is az antioxidánsok jelentős forrása. Ebben az esetben is főként a héjban találhatóak meg az értékes vegyületek, ezért érdemes több alkalommal héjában sült krumplit fogyasztani. A burgonya C-vitamint, luteint és a zeaxantint, valamint fenolos savakat, például klorogénsavat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

6. Dió

A dió egyedülállóan gazdag antioxidánsokban és egészséges zsírokban, így jelentős védelmet nyújt a szívbetegségek és az oxidatív stressz ellen. Az antioxidáns tulajdonságairól is ismert E-vitamin - amely a mandulában és a mogyoróban található -segít megelőzni a szív-, az agy- és az életkorral összefüggő betegségeket, de a brazil dióban lévő szelén is hozzájárul ezekhez az előnyökhöz. A pisztácia magas antioxidáns kapacitása pedig vetekszik más antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel, például az áfonyával és a gránátalmával.

Mi a francia nők karcsúságának titka? Csak figyelj és tanulj!

Mi a francia nők karcsúságának titka? Csak figyelj és tanulj!

7. Alga

A tengeri zöldségek a világ legtöbb tápanyagban gazdag élelmiszerei közé tartoznak, és a barna tengeri zöldségek rendelkeznek a legmagasabb antioxidáns-tartalommal: béta-karotin, likopin és fukoxantin található bennük. A fukoxantin egy erős antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő, májvédő és rákmegelőző hatással rendelkezik, és az algákban fordul elő nagy mennyiségben.

Forrás: eatingwell.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg ő? Így nézett ki Blake Lively, amikor először lépett a vörös szőnyegre

Ez tényleg ő? Így nézett ki Blake Lively, amikor először lépett a vörös szőnyegre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Pár tipp, amikkel nem kell többé a felfázás miatt aggódnod! - Mutatjuk! (x)

Pár tipp, amikkel nem kell többé a felfázás miatt aggódnod! - Mutatjuk! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Téged is érdekel, hogyan érheted el a tökéletesen sima bőrt a strandszezonra? Megmutatjuk! (x)

Téged is érdekel, hogyan érheted el a tökéletesen sima bőrt a strandszezonra? Megmutatjuk! (x)