Gondoltad volna? Ezektől az ételektől sokkal könnyebben barnulhatsz le!
Most, hogy végre beköszöntött az igazi nyár, alig várod, hogy több időd jusson a pihenésre, és hogy napbarnított legyen a bőröd? Utóbbiban segítségedre lehet jó néhány étel is, ugyanis ha rendszeresen eszel belőlük, akkor sokkal könnyebben barnulhatsz le, természetesen szigorúan egy jó minőségű fényvédő krém mindennapos, vagy akár napi többszöri használata mellett.
Ezeket láttad már?
Ahhoz, hogy nyáron szépen lebarnuljon a bőrünk, többféle út is vezethet. De egyáltalán nem mindegy, hogy közben mi történik a bőrünk egészségével. Ha jót szeretnénk tenni neki, akkor a természetes barnulás a megfelelő út, amelyben valóban jó néhány étel is komoly szerepet tölthet be, ugyanis ha gyakran kerülnek a tányérodra, valóban könnyebben barnulhatsz le.
Béta-karotinban gazdag ételek
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, vagyis A-vitamin képződik belőle, amit aztán a szervezetünk hasznosítani tud. Ez a barnulás szempontjából azért fontos, mert az A-vitamin serkenti a barnulásért felelős pigment, a melanin termelődését, közben pedig a napfény bőrünkre gyakorolt negatív hatásait is tompítja. Tartalmazza többek közt az őszibarack, a sárgabarack, a mangó, a görögdinnye, a sárgadinnye, a sárgarépa, a sütőtök, a kaliforniai paprika, a paradicsom, az eper és a spenót is.
Likopint tartalmazó ételek
A likopin egy erős antioxidáns, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek öregedésének meggátolásában, és védi a bőrünket a napfény káros hatásaitól. Így fontos szerepet tölt be mind a bőrünk általános szépségének fenntartásában, mind pedig a természetes, szép barnulásban. Jó forrása a paradicsom, a cseresznye, a piros kaliforniai paprika és a görögdinnye is.
C-vitaminban gazdag ételek
A C-vitaminról sokunknak az immunerősítő szerepe jut eszünkbe, de sok más értékes tulajdonsága is van még. Ilyen például, hogy támogatja a bőrünk egészségét és szépségét, illetve fontos szerepet tölt be abban is, hogy egyenletesen és tartósan tudjunk barnulni. Kitűnő forrása például a citrom, a narancs, az eper, a kivi, a piros kaliforniai paprika és a petrezselyem is.
E-vitamint tartalmazó ételek
Az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan támogatja a bőrünket; serkenti a kollagéntermelést, amely által hozzájárul az öregedési folyamatok lassulásához, és elősegíti a feszesebb, ragyogóbb bőrt. Így pedig az egyenletes és egészséges barnuláshoz is sokat tesz hozzá. Tartalmazza többek közt az avokádó, a mangó, a mandula, a napraforgómag, az extra szűz olívaolaj, a sütőtök, a spárga és a spenót is.
Omega-3 és 6 zsírsavakban gazdag ételek
Végül, de nem utolsó sorban az omega-3 és 6 zsírsavakban gazdag ételek is soka tehetnek a gyorsabb, egészséges barnulásért. Ugyanis kulcsfontosságú szerepet töltenek be a bőrünk rugalmasságának megőrzésében és az oxidatív stressz elleni küzdelemben, így hozzájárulva ahhoz, hogy a bőrünk mindig szép és egészséges legyen. Jó forrása a dió, a napraforgómag, a tofu, a chia mag, a lenmag és a kelbimbó is.
Amire még figyelj
Összességében tehát nagyon sok nagyszerű, tápláló étel, van, amellyel támogathatod a gyorsabb, egészséges barnulást, és általában véve is jót tehetsz a bőrödnek. De tényleg mindig gondolj a mindennapos fényvédelemre - sokszor akár napi többször is ajánlott fényvédő krémet használni -, a folyamatos hidratálásra, és arra is figyelj, hogy azokban az órákban, amelyekben a legmagasabb az UV-sugárzás, lehetőleg ne legyél a napon.
Hiszen lehet bármennyire is szép a napbarnított bőr, ha közben rövid vagy akár hosszú távon is sérül, az rengeteg kockázatot rejthet magában, és súlyos következményekkel is járhat. Ha viszont úgy barnulsz le, hogy elkerülöd a leégést, közben pedig csupa tápláló étellel gazdagítod az étrendedet, akkor azzal duplán is nyerhetsz.
Forrás: cleancookingcaitlin.com, gsdinternational.com, cookist.com