Számos alkalommal bebörtönözték, aktivizmusára ráment a házassága, de ő lett az első afrikai nő, aki Nobel-békedíjat nyert

Wangari Maathai aktivizmusa példaértékű volt
Wangari Maathai aktivizmusa példaértékű volt
Fotó: Wendy Stone/Getty Images

Wangari Maathai környezetvédő és politikus egész életében fáradhatatlanul küzdött Kenya természeti területeiért, akárcsak az elnyomott és elszegényedett nőkért, még ha ez gyakran a családi élete rovására is ment.

Wangari Muta Maathai Kenya vidéki területén, Nyeriben született 1940-ben. Viszontagságos környezetben cseperedett és bár elvégezte az általános és középiskolát, ki tudja, hogy alakult volna a sorsa, ha nem kerül be a John F. Kennedy és a kenyai politikai vezető, Tom Mboya által létrehozott Airlift Africa programba, ami lehetőséget biztosított 300 kenyainak, hogy 1960 szeptemberétől az Egyesült Államokban tanulhassanak.

Szerelmes lett a környezetvédelembe

A programnak hála Wangari Maathai a Kansas állambeli Mount St. Scholastica College-ban tanult, ahol biológia szakon végzett, utána a Pittsburghi Egyetemen folytatta tanulmányait biológia mesterképzésen. Pittsburgh nagy hatással volt rá, ugyanis itt találkozott először a környezetvédelemmel, amikor a helyi környezetvédők igyekeztek megszabadítani a várost a légszennyezéstől.

Pittsburgh után visszatért Kenyába, mivel kinevezték a Nairobi Egyetem zoológiaprofesszorának kutatási asszisztensének, de munkába állásának napján közölték vele: másnak adták a pozíciót. Wangari Maathai úgy gondolta, hogy ennek oka a törzsi és a nemi hovatartozása. Végül szerencséje volt, mert két hónapnyi álláskeresés után megkeresték a németországi Giesseni Egyetemről, és kutatási asszisztens állást ajánlottak neki.

Miközben állást keresett, 1966 áprilisában megismerkedett a szintén kenyai Mwangi Mathai-val, aki Amerikában tanult. Három évvel később, mikor Németországból visszatért Nairobiba, sort kerítettek az esküvőre. Alig egy évvel az esküvő után megszületett első kisfiuk, Waweru. 1971 különleges év volt a nő számára, ugyanis ő lett az első kelet-afrikai nő, aki doktori címet szerzett állatorvosi anatómiából a Nairobi Egyetemen, az év végén pedig megszületett lánya, Wanjira.

glamour plusz ikon Iskolás aktivisták sztrájkolnak a jövőnkért. Vajon mi cselekszünk végre?

Iskolás aktivisták sztrájkolnak a jövőnkért. Vajon mi cselekszünk végre?

A Zöld Öv Mozgalom

A következő években Nairobiban tanított, és anatómiai oktató lett, valamint az Állatorvosi Anatómia Tanszék elnöke és egyetemi docens. Ezek önmagukban is elég nagy sikerek, pláne, ha figyelembe vesszük azt, hogy ő volt az első nő Nairobiban, aki megkapta ezeket a pozíciókat.

Az egyetem mellett Wangari Maathai az 1970-es évek elején több civil szervezetbe is bekapcsolódott, mint amilyen a Kenyai Vöröskereszt Társaság, a Kenyai Egyetemi Nők Szövetsége, és a Kenyai Nők Nemzeti Tanácsa.

Időközben a családja is bővült és 1974-ben megszületett harmadik gyermeke, Muta. Wangari Maathai egyszerre volt feleség, anya, elnök, oktató és környezetvédő, így nem sok ideje volt a pihenésre, amit feltehetően nem is bánt, mert hajtotta a tűz, hogy egy jobb és élhetőbb hellyé varázsolja Kenyát. 1976-ban bevezette a közösségi alapú faültetés ötletét. Egy évvel később pedig a Kenyai Nők Nemzeti Tanács szárnya alatt megalapította a Zöld Öv Mozgalmat, aminek fő célja a szegénység csökkentése és a faültetésen keresztüli környezetvédelem.

Wangari Maathai arra biztatta a kenyai nőket, hogy telepítsenek faiskolákat az egész országban, és a közeli erdőkben keressenek magokat a területen őshonos fák termesztéséhez. A mozgalom eredményeként több mint 30 millió fát ültettek el összesen 12 afrikai országban, alig egy évtized alatt.

Wangari Maathai aktivizmusa hihetetlen mértékben segítette Földünket
Fotó: Profimedia

Akcióhőshöz méltó életet élt

Úgy tűnt, szakmailag megállíthatatlan, népszerűsége egyre nő és folyamatosan tör előre, hogy újabb csúcsokat érjen el, ám ezzel szemben a magánélete nem alakult fényesen. 1979-ben elváltak férjével, de előbb a férfi mindent megtett azért, hogy besározza feleségét, akire azt mondta „túl erős gondolkodású egy nőhöz képest", sőt, a bírósági beadványokban még „kegyetlennek” is jellemezte. Mi több, házasságtöréssel vádolta meg és a bíró a férfi javára döntött.

Wangari Maathai forrt a dühtől és inkompetensnek, korruptnak nevezte a bírót egy interjúban, aminek a következménye az lett, hogy megvádolták a bíróság megsértésével és bűnösnek találták: hat hónap börtönbüntetésre ítélték. Habár három hónap után kiengedték, de a válás minden szinten megviselte és az anyagi csőd szélére került. Csak azzal tudta orvosolni a helyzetét, hogy elvállalt egy munkát az Afrikai Gazdasági Bizottságnál, ami sok utazással járt, így kénytelen volt elküldeni a gyerekeit a volt férjéhez.

A megpróbáltatások ellenére az 1980-as években a Zöld Öv Mozgalom szárnyra kapott és egész Afrikában kiterjedt, a média pedig egyre többet foglalkozott Maathai-val, akit számos díjjal tüntettek ki. A következő években az élete olyan volt, mint egy akcióhősé. Amint tudomására jutott, hogy egy erdőt vagy természeti területet ki akarnak irtani, ő ott termett a csapatával és felvette a kesztyűt, még ha emiatt többször börtönbe is került.

De Wangari Maathainak nemcsak a környezetvédelem volt a szívügye. Bátran kiállt a kenyai elnyomó rezsim ellen, miközben harcolt a demokratikus jogokért, és bátorította a nőket helyzetük javítására. Sikerült politikai babérokra törnie és 2003 januárjában kinevezték a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettesévé.

A munkásságával és elszántságával egyre jobban felhívta magára a figyelmet, és bár rengeteg kitüntetést kapott, talán álmodni sem mert arról, hogy egy napon elnyeri a legjelentősebb díjat, amivel igazán elismerik az erőfeszítéseit. 2004-ben Nobel-békedíjat kapott a fenntartható fejlődéshez, a demokráciához és a békéhez való hozzájárulásáért.

Ezzel Wangari Maathai lett az első afrikai nő, aki elnyerte a rangos díjat.

Az aktivista élete végéig száz százalékon pörgött. Megválasztották az Afrikai Unió Gazdasági, Szociális és Kulturális Tanácsának első elnökévé, és öt másik nővel együtt megalapította a Nobel Women's Initiative nemzetközi érdekképviseleti szervezetet, hogy támogassák a női csoportokat szerte a világon, akik hozzá hasonlóan a békéért, az igazságért és az egyenlőségért küzdenek.

Végül 2011. szeptember 25-én, 71 éves korában halt meg petefészekrák okozta szövődményekben, és a nairobi Wangari Maathai Béke- és Környezettudományi Intézetben temették el. Sokszor küzdött viszontagságokkal és a családi élete is megsínylette, hogy egész életében Kenya és Afrika jólétét tartotta szem előtt, mégis sikerült maradandót alkotnia. A mai napig hatalmas tisztelettel emlegetik a nőt, aki nem ismert félelmet, ha a környezet és az elnyomottak szolgálatáról volt szó.