Nem is gondolnád, mennyivel gazdagabb lesz az életed, ha valóságshow-kat nézel

Több szempontból is megéri reality-sorozatokkal lazítani
Több szempontból is megéri reality-sorozatokkal lazítani
Fotó: Northfoto

Elsőre hihetetlennek tűnhet az a gondolat, hogy a Vak szerelem, a Kardashianék vagy a Nyerd meg az életed: A kihívás a szórakozáson kívül bármit hozzáadhat az életünkhöz. Pedig rengeteg pozitívuma van annak, ha az ember valóságshow-kat néz!

Már régóta él a köztudatban az a negatív prekoncepció, miszerint a valóságshow csak arról szólhat, hogy egy tucat ember bolondot csinál magából, mi pedig ezen vagy jót szórakozunk vagy épp elborzadva nézzük. Ám az utóbbi években elkezdtek olyan minőségi reality műsorok is megjelenni, amik kifejezetten hasznosak, értékesek, de minimum szórakoztatóak lehetnek a szó pozitív értelemben és nemcsak kiég tőlük az néző agya.

Kielégítésre váró szükséglet

Az emberek több okból kifolyólag néznek valóságshow-kat. Vannak, akiket csupán a műsor témája érdekel, míg mások szívesen pillantanak be egy híresség életének kulisszái mögé. Steven Reiss és James Wiltz pszichológusok tanulmányt is készítettek a jelenségről: kutatásukban 239 felnőttet kértek meg, hogy árulják el, milyen reality-ket néznek és mitől olyan élvezetes ez a tevékenység számukra.

glamour plusz ikon Lehet, hogy mérgező kapcsolatban élsz, és még csak nem is tudsz róla - ilyen az élet egy gazdasági bántalmazó mellett

Lehet, hogy mérgező kapcsolatban élsz, és még csak nem is tudsz róla - ilyen az élet egy gazdasági bántalmazó mellett

A válaszok alapján 16 alapvető motiváció merült fel, amik folyamatos kielégítésre szorulnak. Például az a személy, aki élvezi a vitatkozást, néhány konfliktusmentes nap után keresni kezdi a konfliktust. A szakértők ebből arra következtettek, hogy az emberek azért néznek valóságshow-kat, hogy kielégítsék legfontosabb szükségleteiket.

Önismereti munka

Ahogy beleéljük magunkat egy filmbe, ugyanúgy bele tudunk feledkezni egy valóságshow-ba is, hiszen abban is találhatunk olyan szereplőt, akivel azonosulni tudunk és önmagunkat vagy a saját élettörténetünket látjuk benne. María Cartagena pszichológus azt mondta az Aceprensának, hogy ez már önmagában is előny, hiszen a látottak önismereti munkára sarkallnak, és elgondolkozunk azon, mit tennénk egy bizonyos szituációban. Kourtney és Kim Kardashian veszekedését elnézve például elmélázhatunk azon, mi magunk hogyan oldanánk meg a testvérünkkel felmerülő konfliktust.

A Kardashian család belső viszályai önismeretre és konfliktuskezelésre oktathatnak minket
Fotó: Northfoto

Az Ellenállhatatlan kísértés is izgalmas kérdéseket vet fel, amiben egy csokor fiatal egy olyan luxusnyaraláson vesz részt, ahol tilos a szex, de még a csók is: ha megszegik a szabályokat, elbukják a nyereményt. A koncepció bugyutának tűnhet ugyan, de a műsor lényege, hogy kitartásra sarkallja a fiatalokat annak érdekében, hogy komoly érzelmi kapcsolatokat alakítsanak ki, nem pusztán alkalmiakat. Egy ilyen műsor érdekes kérdéseket piszkálhat meg az emberben: vajon én meddig mennék el?

Erősebbek a vágyaim, mint a józan eszem?

Hasonló dilemmákat vethet fel a népszerű sorozatból készült Nyerd meg az életed: A kihívás: Mire lennék képes a pénzért? Vajon elég intelligens, ravasz vagyok-e bizonyos kihívások megugrásához? Képes lennék legyőzni a félelmeimet, ha a szükség úgy hozná? A valóságshow-k egy nagy előnye, hogy úgy élhetünk át bizonyos helyzeteket és „tesztelhetjük” magunkat úgy, hogy közben a legnagyobb biztonságban vagyunk.

Példaképek ereje

A valóságshow-k olyan versenyzőket mutathatnak be, akik leküzdik a kihívásokat, a nehézségeket, hogy elérjék céljaikat. Ezek a személyek inspiráló példaképként szolgálhatnak nekünk, mert megmutatják az elszántság, a kemény munka erejét és a saját álmaink megvalósítására ösztönözhetnek.

A reality-k kitartásra is ösztönözhetnek bennünket
Fotó: Northfoto

Ez a személy lehet egy X-faktor győztes, de még csak győztesnek sem kell lennie, bárki története és példamutató viselkedése megfoghat. Talán épp a Netflix kínálatában megtalálható Csapatmunkában találunk olyat, akinek csodáljuk a képességeit vagy azt, ahogy a társaival bánik, miközben együtt próbálnak túlélni a vadonban.

Edukálnak és motiválnak

A kreatív szakmákra épülő reality műsorok kifejezett gyöngyszemnek számítanak a piacon, mivel rengeteget lehet belőlük tanulni, inspirálódni. Az Amerikai mesterszakácsban például amatőr és félprofi szakácsoknak kell megmérkőzniük egymással, míg végül egyetlen szakács maradhat. A zsűri tagjai között van Gordon Ramsay, akinek legalább három második valóságshow-ja van és persze amellett, hogy ő maga önmagában is szórakoztató jelenség, tengernyi izgalmas étel elkészítéséhez jöhet meg az néző kedve.

Mostanra nem férhet hozzá kétség: Gordon Ramsey a főzős reality-k királya
Fotó: FOX/Getty Images

Nincs ez másképp a Sütimesterben sem, ahol a legjobb cukrászt keresik a vállalkozók közül, miközben azoknak szemkápráztató, ugyanakkor ínycsiklandó desszerteket kell készíteniük. Nemcsak tortacsodákra és gasztronómiai költeményekre csorgathatjuk a nyálunkat: attól is tátva maradhat a szánk, ha meglátjuk a netflixes Sminkmesterek versenyén azokat a lenyűgöző sminkeket, amiket a feltörekvő szakmabeliek készítenek az álommunka reményében.

Ha pedig az álmok megvalósításánál járunk, az amerikai Shark Tank mintájára készült Cápák közöttben a „cápák” a saját pénzüket kockáztatták azzal, hogy befektetnek egy-egy vállalkozásba. Ez az üzleti showműsor kifejezetten hasznos lehet egy vállalkozónak, üzletembernek vagy bárkinek, akinek van egy remek ötlete, amivel szeretne pénzt keresni.

Kiút a valóságból

Alapvető igényünk, hogy amikor unalmasnak érezzük az életünket vagy épp ellenkezőleg: túlterheltek vagy stresszesek vagyunk, jólesik megszökni a valóságból. Ezt megtehetjük könyvek, filmek, sorozatok, videojátékok segítségével, de akár a valóságshow-kat is segítségül hívhatjuk. Ezek nem pusztán kikapcsolnak és ellazíthatnak, hanem kreatívabbá is tehetnek! Katherine Morgan író arról mesélt a Vice-nak, hogy néha valóságshow nézésével kapcsolódik ki, ami után sokkal kreatívabbnak érzi magát, dőlnek belőle az ötletek és jóval könnyebben megy neki az írás.

glamour plusz ikon Nicole Kidman újra meggyötört gazdag nőt alakít a Netflix új krimi-sorozatában - Kritika A tökéletes párról

Nicole Kidman újra meggyötört gazdag nőt alakít a Netflix új krimi-sorozatában - Kritika A tökéletes párról

Ugyanebben a cikkben fejtette ki Michael Alcee, klinikai pszichológus is a véleményét, miszerint ez valóban működik, hiszen az elme nem lehet folyamatosan produktív és a következő hasonlattal élt: a psziché egy szántóföld, ahol elvetik a magokat, majd learatják a termést, de néha arra is szüksége van a földnek, hogy pihenjen és parlagon heverjen. Ezt pedig szégyenérzet nélkül, és nyugodt szívvel meg lehet tenni reality műsorok nézésével is.