Mikor és ki döntötte el, hogy csak a férfiak játszótere lehet a Star Wars és a képregényes univerzumok?

Szerinted is "le vannak osztva" a filmkategóriák nők és férfiak között?
Szerinted is "le vannak osztva" a filmkategóriák nők és férfiak között?
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Évekkel ezelőtt meg akarták magyarázni nekem, hogy nem szerethetem és nem érthetem A Gyűrűk Urát, mivel nő vagyok. Tényleg csak a férfiak szerethetik és érthetik legnépszerűbb franchise-okat, a Star Wars-t, a Marvel és a DC filmuniverzumokat? És mikor lett „lestipistopizva" részükről egy csomó popkult film?

Néha olyan érzésem van, mintha az óvodában lejátszottuk volna kő-papír-ollóval, hogy csak a lányok nézhetik a Barbie-t, a Mamma Mia!-t, a Szex és New Yorkot, a fiúk pedig megkapták a Star Warst, a Vasembert meg a Halálos Iramban filmeket. Visszatérve A Gyűrűk Ura-témára: még a mérleg nyelve is az én oldalamra billent, mikor azt mondtam, több, mint tízszer láttam a filmeket.

De akkor is ki lettem zárva az iskolai meg a munkahelyi „filmklubból”, mert nőnek születtem, és ez a mai napig így van. Ha egy túlnyomórészt férfiakból álló társaságban megjegyzem, hogy John Wick-rajongó vagyok, akkor vagy hazudok vagy buta tyúknak állítanak be, aki „úgysem ért hozzá”.

Férfiaktól férfiaknak

Ez egy rossz beidegződés. Ez a szakma erőteljesen férfiorientált. De alapvetően a mozi egy társas, közös élmény, ami nem csak férfiaknak és nőknek akar megfelelni. Persze vannak kifejezetten csajos és pasis filmek, de ez nem jelenti azt, hogy azokat ne nézhetné meg az ellenkező nem képviselője. A Halálos Iramban filmekre is bemennek a nők, a jóképű, kigyúrt testű férfiakat megnézni, mert ez vonzó a nők számára” - mondja Dudás Viktor újságíró, filmszakért és filmmenedzser.

Valóban, hiszen ha megnézzük, az 1977-ben megjelent Star Wars megálmodója férfi: George Lucas. Az olyan Marvel szuperhősöket, mint Pókember, Vasember vagy Doktor Strange, Stan Lee képregényalkotó keltette életre. A sorozatként indult Star Treket Gene Roddenberry készítette 1964-ben. Ezek a produkciók eredetileg elsősorban a férfiakat célozták meg, tehát nem is ott van a kutya elásva, hogy férfiak készíttették őket, hiszen az egyik legnépszerűbb csajos sorozatnak, A Szex és New Yorknak is atyja van: Darren Star.

A Star Wars sok más sci-fi filmmel együtt kevés érzelmi szálat, viszont több fizikai harcot tartalmaz, ami miatt könnyű lehet azt gondolni, hogy inkább a férfiakat célozza meg. A férfiak agya valóban sokkal racionálisabb, míg a nők inkább érzelmi beállítottságúak. Rengeteg olyan nő van, aki kismilliószor látta a Ghostot vagy a Dirty Dancinget, de meg nem nézne egy sci-fit vagy akciófilmet, mert túlságosan elvont vagy tele van erőszakkal, és ezzel a férfiak is tisztában vannak, ezért gondolhatnak saját játszótérként a Star Warsra” - magyarázza Gazdag Enikő pszichológus, pár-családterapeuta.

Azt is hozzátette, hogy rengeteg nő pont azért szereti a Star Wars vagy éppen a képregényhősök világát, hiszen segítenek nekik kiszakadni a mindennapokból. Például, aki a munkájából kifolyólag mindennap szembesül a rideg valósággal vagy a különböző problémákkal, annak jóleshet munka után kikapcsolódni egy teljesen másik univerzumban. Tagadhatatlan, hogy eleinte a Star Warsban és a képregényvilágokban is gyakran férfiak voltak a főszereplők, és a férfi közönség könnyebben tudott azonosulni ezekkel a karakterekkel.

A női karakterek kezdetben csak mellékszereplők vagy szeretők voltak, nem pedig hősök vagy vezető figurák​, ugyanakkor az idők során rengeteget változott a helyzet. A modern popkultúra egyre inkább felismeri a sokféleség és az inkluzivitás fontosságát. Az utóbbi években a Marvel (lásd Fekete Özvegy, She-Hulk vagy Marvel kapitány) és a Star Wars (Rey, Ashoka Tano, Bo-Katan) is egyre több erős női karaktert vezetett be. Mindez részben a változó társadalmi normák és a rajongók nyomása miatt alakult így, akik szélesebb körű képviseletet szeretnének látni​.

Miért háborodnak fel a férfiak a női karakterek miatt?

Azonban azt is meg kell hagyni, hogy a Marvel sokáig vonakodott támogatni a nőközpontú projekteket. Filmuniverzumuk a Vasemberrel startolt el 2008-ban, és 11 évnek kellett eltelnie ahhoz, mire női szuperhős került a középpontba. A Marvel kapitány volt az első női vezetésű szólófilm a franchise-ban, de megjelenése megosztó volt a rajongók körében. Nem volt ez másképp a Star Wars világában sem, mikor a 2005-ös A Sith-ek bosszúját követően röpke 10 év kihagyás után debütált Az ébredő Erő, főszerepben Rey-jel.

Miután a férfiak hosszú évtizedekig hozzá voltak szokva ahhoz, hogy ezek „pasis” filmek, azt érezték, hogy beleköptek a levesükbe és megsértették a filmes világuk rendjét, mert betolakodott oda egy női főhős. Persze olyanok is vannak, akik azt nehezményezik, hogy a készítők beleerőltetik a modern feminista és egyenlőség felfogást egy olyan világba is, mint a Star Wars vagy szuperhősök univerzuma és jobban örülnének a hagyományok megtartásának. Mintha csak azt mondanák: lányoknak tilos belépni a fiúk játszóterére.

glamour plusz ikon Sárkányok háza, Trónok harca, Gyűrűk Ura - Miért félelmetes az, ha egy nő ül a trónon?

Sárkányok háza, Trónok harca, Gyűrűk Ura - Miért félelmetes az, ha egy nő ül a trónon?

Ugyanakkor Rey karakterével kapcsolatban nem csak a neme volt a probléma. A The Things szerint talán nagyobb gond volt az, hogy a nézők szerint nem volt kidolgozva a karakter, mindennek a tetejében unalmasnak ítélték, úgy vélték, nem volt elég karizmatikus ahhoz, hogy megfogja a közönséget és megszeressék. Rey lehetett volna a következő Luke Skywalker, de nem sikerült összehozni. A Grazia pedig azt írja: a megkérdezett férfi rajongók legfőbb problémája az volt Marvel kapitánnyal kapcsolatban, hogy filmje túl erősnek és „túl tökéletesnek” mutatta be.

Ezek után olaj volt a tűzre, amikor a Marvel Kapitányt alakító Brie Larson a média és a filmkritikusok körében is lényeges diverzitás és az inkluzivitás fontosságáról beszélt. A színésznő rámutatott arra: utóbbiak többsége férfi, és hangsúlyozta, hogy több különböző háttérrel rendelkező kritikusra van szükség. Ez a kijelentés sok férfi rajongót feldühített, akik úgy érezték, hogy Larson támadja​ őket.

Nem minden nő akar játszani a „pasik” játszóterén

Talán ki sem kellene jelentenünk, hogy léteznek női képregény- és sci-fi-rajongók, és akár tetszik a férfiaknak, akár nem, a nők is ugyanúgy játszhatnak a játszóterükön: de az is tény, hogy a nők többsége nem kér a lehetőségből. Dudás Viktor szerint sem kell meglepődni az előbbin: „Ha lecsupaszítod a Star Warst és leveszed róla az űrmaszlagot, akkor ez az egész egy latin szappanopera. A két ikergyereket az apjuk magára hagyta, később pedig megpróbálja a rossz oldalra állítani, de George Lucas zsenialitása, hogy egy egyszerű történetet el tud úgy mesélni, hogy mindenkit odaszögez a székbe.

A Comic Book Movie oldalán olvashatjuk, hogy a The Wrap nemrégiben közelebbről megvizsgálta a Marvel és a Star Wars produkciók nézőinek demográfiai adatait, amiből kiderült többek között, hogy a franchise-ok közönsége magas szinten férfiakból áll, és „csak néhány Marvel-filmnél volt többségben a női közönség”. Ami a Csillagok háborúja filmeket illeti, a a közönségben 70% vagy annál nagyobb a férfiak aránya, valamint érdemes azt is tudni, hogy a rajongók 60%-a 30 év feletti.

Nagy népszerűségnek örvend viszont a hölgyek körében Carter ügynök sorozat, ami az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló című filmből megismert Peggy Carter történetét folytatja. Hasonló a helyzet a Jessica Jonesszal, ami a címszereplő magánnyomozó életét követi nyomon, a helyen pedig a Loki áll. Mindhárom sorozat esetén elmondható, hogy a nézők 60%-át nők tették ki.

Azonban látnunk kell a másik oldalt is: az alapvetően „pasis” A mandalórit több nő nézte meg, mint a női központú Ahsokát. És bár a Marvel univerzum részeként megjelent Echo sorozat (a Sólyomszem spin-offja) főhőse a címszereplő siket indián nő, mégis 80 százalékban férfiak nézték (pedig ezt már nő készítette: Marion Dayre). Tehát hiába próbálnak kedvezni a női közönségnek, mert nem feltétlenül sikerül bevonzaniuk őket. Az viszont mindenképpen jó hír a hölgyek számára, hogy a filmipar igenis igyekszik kiszolgálni az igényeiket.