„Egy egyedülálló anya valószínűtlen felemelkedése” – Sofía Vergara rendhagyó módon vált tévécsillaggá

Sofía Vergara sikere későn jött, de annál nagyobbat szólt
Sofía Vergara sikere későn jött, de annál nagyobbat szólt
Fotó: Cindy Ord/VF24/Getty Images

Sofía Vergara frissítő humorú, karizmatikus kolumbiai színésznő, akit nem rettentenek el a kihívások. Idén ötödik alkalommal jelölték Primetime Emmy-díjra, ezúttal azonban nem mellék-, hanem főszereplőként érte a megtiszteltetés – a Griselda rövid, de annál lebilincselőbb sorozat, amelyet nem érdemes kihagyni.

Sofía Vergara fiatalon lett anyuka, és a megszokottnál később hódította meg Hollywoodot. A karrierje hajnalán a producerek gyakran kérték, hogy fesse át természetesen szőke fürtjeit, mondván a latin nők mind sötét hajúak. Mostanra elmúltak ezek az idők, a színésznőt pedig büszkeséggel tölti el, hogy egy kolumbiai történetet vihetett a képernyőre – latin rendezővel és szereplőgárdával.

Nem gondolta, hogy színésznő lesz

Sofía Margarita Vergara Vergara 1972-ben született a kolumbiai Barranquillában, marhatenyésztő édesapja és háziasszony édesanyja öt gyermeket vállaltak. A fiatal szépség épp a tengerparton sétált, amikor egy fotós felfedezte őt. Hamar elkezdett modellkedni, és egy Pepsi reklámban is szerepelt, ekkor azonban még egészen más tervei voltak. Tizenkilenc éves volt, amikor 1991-ben összeházasodott középiskolai szerelmével, Joe Gonzalezzel, akitől ugyanebben az évben kisfia született.

Fogorvosnak tanult a kolumbiai nemzeti egyetemen, azonban miután 1993-ban szétesett a házassága, félbehagyta a képzést, hiszen egyedülálló anyaként munkára volt szüksége. Ekkor a showbiznisz felé fordult, és 1995-ben a Fuera de serie című utazós sorozat műsorvezetőjeként debütált a televízióban, amelynek köszönhetően Latin-Amerika-szerte ismertté vált. Épphogy Miamiba költözött a kisfiával, amikor egy kolumbiai kartell meggyilkolta a bátyját egy emberrablási kísérlet során.

Megsemmisítette a családomat. Megsemmisítette anyukámat. Teljesen megváltoztatta az életünket. Nem tudtuk mi történik, miért ölték meg.” – idézte fel nemrég a Variety-nek a színésznő, aki a történtek után magához költöztette édesanyját és testvéreit az Egyesült Államokba. „Nehéz volt, mert felelősséget kellett vállalnom az egész családomért.” Sofía Vergara elmondása szerint sosem gondolta volna, hogy egy nap színésznő válik majd belőle, évekkel később mégis csodás fordulatot vett a karrierje.

glamour plusz ikon Magyar unokái születtek Sophia Lorennek, de csak kevesen tudnak róla - ismerd meg az olasz legenda életét

Magyar unokái születtek Sophia Lorennek, de csak kevesen tudnak róla - ismerd meg az olasz legenda életét

Gloria karakterét egyszerűen ráöntötték

A kétezres években kisebb filmes és televíziós szerepekben tűnt fel, a 2009-es év azonban meghozta a várva várt áttörést számára: öt hétig tündökölt a Broadway világot jelentő deszkáin a Chicago című musicalben, ráadásul ekkor indult a Modern család is, amely örökre megváltoztatta az életét. 37 éves volt, amikor a tüzes kolumbiai trófea feleség, Gloria Pritchett karaktere felhelyezte a térképre, tizenegy év alatt pedig nem egyszer a legjobban fizetett televíziós színésznővé emelte őt.

Sofía Vergara rengeteget tanult Ed O’Neilltől a színészkedésről. Zsinórban négyszer is Primetime Emmy-díjra jelölték a Modern családban nyújtott komikus alakításáért, és ezekben az években nemcsak az egyik legbefolyásosabb latin nőként hivatkoztak rá a szakmában, de csillagot is kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Mindeközben nagyjátékfilmekben szerepelt, szinkronizált és vállalkozott is: ruha-, fehérnemű-, ékszer-, napszemüveg-, táska-, cipő-, de még bútorkollekciója is volt.

A színésznő a Modern család 2020-as lezárása óta az America’s Got Talent zsűritagja. 2023-ban létrehozta saját szépségmárkáját, a Toty-t, amely gyerekkori beceneve után kapta a nevét, ebben az évben azonban inkább Joe Mangianellóval kötött hétéves házasságának lezárásától volt hangos a sajtó. Idén a Netflix Griselda című hatepizódos minisorozatában vette le a közönséget a lábáról, Griselda Blanco megformálásáért kritikai elismerésben, és Primetime Emmy-jelölésben részesült.

Ismeretlen vizeken, töretlen sikerrel

Sofía Vergara a kábítószer-kereskedelem virágzásának idején nőtt fel Kolumbiában, bátyja elvesztése miatt ráadásul különösen mélyen gyökerező személyes kapcsolat fűzte a történethez. „Van néhány valódi hasonlóság Griselda és Sofía között, és nem csak a születési helyük, hanem az útjuk is: egy egyedülálló anya valószínűtlen felemelkedése Amerikában.” – véli Eric Newman, a Narcos-franchise showrunnere, aki a színésznővel együtt producere volt az életrajzi bűnügyi drámának.

Ez volt az első alkalom, hogy a kolumbiai tehetség főszereplőként, ráadásul a dráma műfajában lépett a kamerák elé – mivel sosem tanulta a színészkedést, mindez hatalmas kihívást jelentett számára. Először sírt a képernyőn, megtanulta színlelni a cigarettázást és a drogozást, az öldökléssel teli forgatási napok végén azonban szorongással küzdött, és nyugtatóval aludt el. Nancy Banks, aki korábban Jennifer Anistont mentorálta a komédia és a dráma közötti átállásban, végig segítségére volt.

Sofía Vergara mint Griselda Blanco drogbárónő a Netflix sorozatában
Fotó: Profimedia

Sofía Vergara sok szempontból kilépett a komfortzónájából, ráadásul napi három órás transzformáción ment keresztül, hogy Griseldává maszkírozzák, azt azonban elmondása szerint rendkívül felszabadítónak érezte, hogy spanyolul játszhatott, és a kolumbiai rendezővel, Andrés Baizzal is az anyanyelvén beszélhetett. Pablo Escobar így fogalmazott: „Az egyetlen férfi, akitől féltem, egy Griselda Blanco nevű nő volt.” – valahol Sofía Vergarát is lenyűgözte, hogy Blanco nőként milyen messzire eljutott.

Elmondása szerint mindig úgy gondolt a drogbárónőre, mint Tony Sopranóra. Arra törekedett, hogy a közönség – bár egy rosszfiúról van szó – kapcsolódjon hozzá, kedvelje, szurkoljon neki. „Emlékeztetnem kellett magam: »Sofía, ez a nő több száz embert és gyereket ölt meg«. Nagyon nehéz volt nem romanticizálni, vagy azt a látszatot kelteni, hogy ő a hős.” Sofía Vergara alakítása azonban egyértelműen bebizonyította, hogy sokkal több van benne, mint amennyit a korábbi szerepei látni engedtek.