A Barbie megálmodójának nemcsak az ikonikus babát köszönhetjük, hanem egy mellprotézist is

Ruth Handler gyerekek milliói életét változtatta meg a Barbie-val
Ruth Handler gyerekek milliói életét változtatta meg a Barbie-val
Fotó: Vicky Kasala Productions/Getty Images

Ruth Handler álma az volt, hogy egy valósághű babát adjon a gyerekeknek, ami több is lehet, mint egy egyszerű csinos figura. Elkötelezetten harcolt a nők egyenjogúságáért és önértékelésük növeléséért, miközben a rákkal is meg kellett küzdenie.

A Barbie baba 1959-ben debütált, és azóta minden idők egyik legikonikusabb gyerekjátékává vált. A 2023-as élőszereplős film Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével pedig olaj volt a tűzre és ismét fellángolt a Barbie-láz. A filmben feltűnik az ikonikus baba alkotója is, egy idős hölgy, aki Ruth Handlert formálta meg. De ki is volt ő?

A játékbirodalom kezdete

Ruth Mosko 1916. november 4-én született Denverben, Jacob Moskowicz kovács és Ida Moskowicz lengyel-zsidó bevándorlók gyermekeként. A tíz gyermek közül ő volt a legfiatalabb. Amikor hat hónapos volt, szülei elküldték nővéréhez, Sarahhoz, aki 19 éves koráig nevelte. Sok időt töltött testvérre gyógyszertárában és ez hozta meg a lelkesedését az üzlet iránt. Fiatal felnőttként Kaliforniába költözött, és 1938-ban feleségül ment egyetemista kedveséhez, Elliot Handlerhez, akinek segített állást szerezni a munkahelyén, a Paramount Studiónál.

Elliot érdeklődni kezdett a bútorgyártás iránt, és Ruth javaslatára bútorüzletet indítottak, ahol az asszony volt az értékesítésért felelős. Los Angeles-i garázsukból sikeres ajándéktárgy-üzletet indítottak, tálakat, tükröket és egyéb háztartási cikkeket készítettek műanyagból. Csatlakozott hozzájuk Harold "Matt" Matson üzletvezető, így a "Matson" és az "Elliot" összevonásával 1945-ben megszületett a Mattel. Amikor a második világháború alatt az eladások visszaestek, a Mattel játékbútorokat kezdett gyártani.

Később Elliot egy gyerekeknek szánt beszélő baba fejlesztésére kezdett összpontosítani, amiből megszületett Chatty Cathy. Ruth Handlernek azonban egészen más elképzelése volt. Látva lánya, Barbara elragadtatását a ​​papírbabák iránt, ő egy élethű, anatómiailag helyes, felnőtt babát szeretett volna megalkotni, amely lehetővé teszi a fiatal lányoknak, hogy „a jövőről álmodjanak”.

A férfi kollégák azonban elvetették a koncepciót, mondván, túl nehéz lenne előállítani, és egyetlen anya sem venne ilyen játékot gyermekének. Bár ideiglenesen félretette a projektet, egy későbbi nyaralás rávilágított az ötletében rejlő lehetőségekre.

glamour plusz ikon Te is észrevetted, hogy új főszereplője van a hollywoodi filmeknek?

Te is észrevetted, hogy új főszereplője van a hollywoodi filmeknek?

Egy szexuális játékszer adott ihletett Ruth Handlernek

1956-os európai útja során Ruth Handler Barbarával és fiával, Kenneth-tel rábukkant Bild Lillire egy újságban. A Reinhard Beuthien által megalkotott karakter 1952-ben debütált a Bild-Zeitung német lap képregényeiben, ahol aranyásónak, exhibicionistának, szemtelennek és butának mutatták be, és elég ledéren öltözött. Lilli gyorsan népszerűvé vált, és műanyag babát készítettek belőle, amit férfiak kaptak ajándékba.

M.G. Lord a Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll című könyvében elmagyarázta, hogy a férfiak először autóik visszapillantó tükreire akasztották Lillit, később bárokba vitték, lehúzva a nadrágját vagy felemelve a szoknyáját humorforrásként. Lillinek eltúlzott testalkata is volt, aránytalanul nagy mellekkel és jellegzetes szőke lófarokkal. „Pornográf karikatúra volt” – mondta Lord.

Ruth Handlert azonban megihlette, és mindjárt vett is három figurát, egyet a lányának adott, kettőt pedig a Mattelhez vitt átalakításra. A cég nem csak a baba fizikai tulajdonságait változtatta meg, hanem a személyiségét is, így Lilliből, a szextárgyból egy divatőrült, sokoldalú karrierista lett, akit ma mindannyian ismerünk. A baba, akit Handler lányáról neveztek el, 1959-ben debütált a New York-i Amerikai Nemzetközi Játékvásáron, férfi párja - Ken -, akit pedig a fia után keresztelt el, két évvel később jelent meg.

Így festett az eredeti Barbie, amit Ruth Handler egy német játékról mintázott
Fotó: Thierry Orban/Getty Images

Addig Handlerék autókkal, sportfelszerelésekkel, ruhákkal és bababútorokkal egészítették ki Barbie termékeit. A játék gyorsan népszerűvé vált, a gyártás első évében már háromszázezer baba talált gazdára, de örömük nem lehetett felhőtlen, ugyanis a Bild Lilli gyártója, a Greiner & Hausser 1961-ben beperelte a Mattelt. A két fél végül peren kívül megegyezett, majd az amerikai vállalat nemes egyszerűséggel megvásárolta a német cég szerzői és szabadalmi jogait és leállították Lilli gyártását.

Ha már jogi viaskodás: a Mattel egy korábbi tervezője, Jack Ryan is beperelte a céget 1980-ban, miután azt állította, hogy nem Handler, hanem ő alkotta meg a Barbie-t, és a babát a feleségéről nevezte el. Az ügyet végül ejtették, Ryan pedig később öngyilkos lett.

Mindezen nehézségek ellenére a Mattel zászlóshajója, a Barbie márka virágzott, jóval több mint 1 milliárd eladott babával. A The Los Angeles Times szerint 1966-ra a Mattel az Egyesült Államok 2 milliárd dolláros játékpiacának 12 százalékát irányította.

glamour plusz ikon Az időgép az Instagramra költözött

Az időgép az Instagramra költözött

Harc a mellrákkal

Ruth Handler egészen 1973-as lemondásáig a Mattel elnöke volt, végül ő és Elliot 1975-re teljesen kiszálltak a cégből. Ruth-ot kihívások elé állította akkoriban az élet, mivel 1970-ben mellrák miatt maszektómián esett át, mindennek a tetejében adócsalással vádolták meg, amiért 2500 óra közmunkára és 57 000 dollár pénzbüntetésre ítélték.

A hetvenes évek közepén megalapította a Ruthton Corporationt, és saját rákgyógyulási folyamatától inspirálva megalkotta és legyárttatta a Nearly Me mellprotézist, hogy segítsen a mellrák többi túlélőjének. Beszélgetős műsorokban vett részt és értékesítési csapata pedig áruházi dolgozókat tanított meg arra, hogyan adják fel a páciensekre a protézist. Még az egykori First Lady Betty Ford tetszését is elnyerte, akinek szintén el kellett távolítani melleit az említett kór miatt. Handler cége eladása után is folytatta a nők oktatását a szűrések fontosságáról.

Nem kerestem vele sok pénzt. De újjáépítette az önbecsülésemet, és azt hiszem, én is újjáépítettem mások önbecsülését.

Ruth Handler jótékonysági és üzleti tevékenységéért számos díjban részesült. A Los Angeles Times az év üzletasszonyának választotta, az amerikai játékgyártók beválasztották a Játékipari Hírességek Csarnokába, és különböző rákszövetségek is elismerték a munkásságát. 85 éves korában, 2002 áprilisában hunyt el. A törékeny egészségű asszony végig arra törekedett, hogy jó erőben legyen, babáival pedig generációk életét aranyozta be.