Rujder Vivien: „Akkor vagyok nyugodt, ha tudom, hogy pontosan mikor, mi következik"

A Junior Prima-díjas Rujder Vivien otthonról hozza magával legnagyobb fegyverét az élet kihívásaival szemben -a humort
A Junior Prima-díjas Rujder Vivien otthonról hozza magával legnagyobb fegyverét az élet kihívásaival szemben. Ez pedig nem más, mint a humor
Fotó: Trokán Nóra

Rujder Vivien egyike azoknak a nőknek, akik az élet minden nehézsége ellenére képesek kézben tartani a gyeplőt. Mi a titka? Hogyan képes egyszerre két helyen lenni, megfelelni a filmes és a színházi rendezők elvárásainak, miközben helytáll a magánéletben és hű önmagához is? A Junior Príma-díjas művésznő bevezet minket egy sűrű időszak közepébe, és közben egy pillanatra sem érezzük, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj.

Április végétől játsszák a Megrág, kiköp című előadást a Katona József Színházban, amelyben Rujder Vivien kapta a női főszerepet. Ennek tudatában félve hívtam fel, gondolván, ki sem lát a próbákból, úgysem lesz ideje az interjúra, de legnagyobb meglepetésemre azonnal igent mondott és már nézzük is a naptárt, mikor tudunk beszélgetni.

Napos oldal

Elérkezik az interjú napja, Vivi aggódva hív: lebetegedett. Hogy egy vírus vagy nemes egyszerűséggel az évszakváltás áll a betegség mögött, nem tudni, mindenesetre eltoljuk egy héttel az interjút. Az első kérdésem rögtön a gyógyulásra irányul: „Gyakorlatilag a fél fülemre megsüketültem, ugyanis középfülgyulladásom van. Nem tudom, hogy meddig tart ez az állapot, mindenesetre végtelenül humorosnak találom, hogy csak egy oldalra hallok” – válaszol a színésznő.

Látszik, hogy ez nem irónia, ő mindig mindennek megtalálja a humoros oldalát. Mint mondja, otthonról hozza ezt a mintát, ami óriási segítség, ha összegyűlnek a feje fölött a felhők, mondjuk egy sűrű próbafolyamat miatt. „Egy nagyon különleges próbafolyamat végén vagyok, ugyanis a legújabb előadásom, a Megrág, kiköp nem szokványos módon készült. A rendező (Kizlinger Lilla) lakásán kezdtük a próbákat, amikor még csak egy ötlet volt az egész" - kezd bele a történetbe Vivi.

Rujder Vivien jelenleg Kizlinger Lillával próbál: közös darabukban igyekeznek reflektálni saját színészgenerációjuk nehézségeire
Fotó: Trokán Nóra

„Ott voltunk mindennap Lilla Margit körúti lakásán mi ketten színészek (Rujder Vivien és Béres Bence), az író (Bíró Zsombor Aurél) és a rendező. Nappal improvizáltunk, kerestük az előadás formáját, éjszaka pedig forgattunk. Ez több szempontból is érdekes, egyrészt azért, mert általában előbb a szövegkönyv szokott elkészülni, és ezután kezdődnek a próbák, másrészt azért, amiért nagyon sokat forgattunk az előadáshoz" - magyarázza Vivi.

„Egyébként ezek a felvételek láthatók a darabban. A téma is nagyon izgalmas: egy színészpár életét visszük színpadra. Ezt a hol csodálatos, hol kegyetlen szakmát próbáljuk a saját korosztályunk szemszögéből ábrázolni, annak minden pozitívumával, hátulütőjével megspékelve azzal, hogy a fentek és a lentek hogyan hatnak, vagy hathatnak egy párkapcsolatra, a környezetünkre, kollégáinkkal való kapcsolatainkra” – taglalja Vivi, majd hozzáteszi, hogy ez a formabontó próbaidőszak segített neki ellazulni.

Nyugalom helyett fegyelmezettség

Szeretem előre megszervezni a programokat, akkor vagyok nyugodt, ha tudom, hogy pontosan mikor, mi következik, és mindent úgy csinálhatok, ahogy a naptáramba előre beírtam. Ezzel szemben Lilla képes spontán alkalmazkodni minden helyzethez, egy nagyon érzékeny, elvarázsolt tünemény! Hamar tud improvizálni: sokszor miattunk tér el az előre kiírtaktól, mert érezte mi esne jól nekünk, mi tenne jót" - vázolja fel a közte és a rendező, Kizlinger Lilla közötti különbségeket Vivi.

„Eleinte féltem és tudott aggódni ő is, hogy összeállunk-e a bemutatóra, de nagyon jól haladunk és jó megérzéseink vannak. Úgy látom, hogy sokat tanultunk egymástól, felismertem, hogy milyen jó néha lazítani, és hagyni, hogy a feladatok a maguk rendje szerint haladjanak” – magyarázza Vivi, mire megjegyzem, hogy ezek szerint nehéz lehet kimozdítani a nyugalmából.

Az embertpróbáló időszakok előtt Vivi tudja, hogy muszáj feltöltődnie. Ilyenkor tudatosan olyan tevékenységeket csinál, amelyek kikapcsolják
Fotó: Trokán Nóra

Ezen meglepődik. Saját bevallása szerint messze áll tőle a nyugodt jelző, ő inkább úgy fogalmaz: tudatos. Nem mondanám magam nyugodtnak. Sokkal inkább megfontoltnak tartom magam, ami leginkább abban merül ki, hogy próbálok kiegyensúlyozott maradni. Amikor tudom, hogy egy sűrű időszak következik, akkor előtte töltődésre, pihenésre használom a szabadidőm. Mostanában a jó idő beköszöntével biciklivel járunk a próbákra Bencével, csak tekerünk a rakparton és nézzük a Dunát, teljesen kikapcsol az agyam. Bőven van dolgunk a bemutatóig és utána is, hamarosan költözünk, közeleg a Csinibaba koncert és még előttem van a Hunyadi-film bemutatója, ahol sok feladatom lesz.”

Az élet igazol

A szétesés ellen jól bevált ez a fajta önfegyelem, aminek köszönhetően Vivi profi színésznőként építi tovább karrierjét. Ezt igazolja a minden idők egyik legmonumentálisabb európai televíziós produkciójában (Hunyadi) kapott női főszerep (Szilágyi Erzsébet), amelynek jövő év elején lesz a bemutatója, illetve a két éve kiérdemelt Junior Príma-díj, amely a legnagyobb elismerés, amelyet harminc év alatti művész kaphat. „Emlékszem, régen álmodoztam arról, hogy megkapom ezt a díjat, majd letettem róla, mondván nálam sokkal jobb színészeknek jár ez a kitüntetés" - idézi fel a kitüntetéssel kapcsolatos emlékeit Vivi.

glamour plusz ikon Beszélgetés Mészáros Márta, Enyedi Ildikó és Bucsi Réka rendezőkkel

Beszélgetés Mészáros Márta, Enyedi Ildikó és Bucsi Réka rendezőkkel

Amikor felhívtak, és tájékoztattak arról, hogy nekem ítélték a díjat, akkor az első reakcióm a nevetés volt. Nagyon boldog voltam, hiszen ez egy fontos visszajelzés volt számomra, tudtam, hogy jó úton vagyok.” Vivi számára a nevetés, a humor valóban központi helyet kap, interjú közben engem is jobb kedvre derít, dacára annak, hogy egy premier előtt áll, miközben középfülgyulladással küzd, és a küszöbön van egy aktuális lakásfelújítás is, amikor is minden maradék erejére szükség lesz.

De az élet már csak ilyen, akár megtervezzük, akár nem, a feladatok egymás után jönnek, és csak akkor fogjuk boldogan venni a feladatokkal kéz a kézben járó akadályokat, ha jó humorérzékkel közelítjük meg. Rujder Vivien pedig ebben is profi.