Senki sem állhatott az útjába – Penélope Cruz szenvedéllyel írta be magát a filmtörténetbe

Penelope Cruz nemcsak a spanyol színésznők példaképe
Penelope Cruz nemcsak a spanyol színésznők példaképe
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

Penélope Cruz az első, és jelenleg egyetlen spanyol színésznő, aki Oscar-díjat nyert, valamint csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, és ez még nem minden. A mediterrán szépség idén ünnepelte ötvenedik születésnapját, a mérföldkőre azonban élete második felének izgalmas kezdeteként tekint.

Penélope Cruz Európa egyik legismertebb színésznője, akit a kontinens összes főbb filmakadémiai díjával kitüntettek az évek során: a francia César-, az olasz David di Donatello-, valamint a spanyol Goya-díjak mellett Európai Filmdíjban is részesült. Nem véletlen, hogy generációja Sophia Lorenjeként emlegetik, hiszen nemcsak tehetséges és gyönyörű, valamint tüzes és karizmatikus, de alázatos és emberi is.

Kitartó fegyelmezettség

Penélope Cruz Sánchez 1974-ben született Madridban autószerelő édesapja és fodrász édesanyja első gyermekeként. Már kislány korában rendszeresen színészkedett a családja és a barátai előtt. Kezdetben a klasszikus balett mellett köteleződött el, és kilenc évig volt a madridi konzervatórium diákja. A filmekért való rajongása kamaszkorában bimbózott, elmondása szerint Pedró Almodóvar 1990-es Kötözz meg és ölelj! című filmjét látva döntötte el, hogy színésznő szeretne lenni.

A fegyelem, amelyet a tánc tanított számára, később nagy hasznára vált a színész szakmában. Penélope Cruz mindössze tizennégy évesen kezdett meghallgatásokra járni. Nem egyszer visszautasították a kora miatt, de nem adta fel egykönnyen. Rendszeresen visszatért Katrina Bayonashoz, aki felfedezte a benne rejlő csodát, és évtizedekkel később még mindig az ügynöke. Néhány tévés szereplést követően 1992-ben a Sonka, sonka című romantikus tragikomédiában debütált a filmvásznon.

A szárnyait bontogató színésznő karaktere első gyermekét várja a filmben egy férfitól, akinek az édesanyja annyira ellenzi a kapcsolatukat, hogy felbérli Javier Bardem karakterét a lány elcsábítására. „Persze hazudnom kellett a koromról, a szüleimnek pedig a forgatókönyv tartalmáról.” – emlékszik vissza Penélope Cruz, aki a forgatáskor még csak tizenhat éves volt. „Nem igazán álltam készen a meztelenségre. De nem bántam meg, mert dolgozni akartam, és ez a szerep megváltoztatta az életemet.

Nemzetközi elismertség

Penélope Cruz alakítása a közönséget és a kritikusokat is egyaránt lenyűgözte. A következő években számos spanyol és olasz filmben tündökölt, majd feltűnt Pedro Almodóvar 1997-es Eleven hús című filmjében is, amellyel egy életre szóló szakmai kapcsolat vette kezdetét. Hamarosan a tengerentúl kapui is megnyíltak a feltörekvő, egzotikusnak számító színésznő számára: első amerikai mellék-, majd főszerepét az 1998-as Hi-Lo Country, majd a 2000-es Terítéken a nő című filmekben kapta.

Az igazi áttörést a Vanília égbolt (2001) jelentette Tom Cruise, majd a Betépve (2001) Johnny Depp oldalán, de ekkor szerepelt a Corelli kapitány mandolinja című háborús drámában is. Keményen dolgozott, és évente több filmben volt látható. Amikor Penélope Cruz először utazott Los Angelesbe, Salma Hayek a saját házában látta őt vendégül, a két csodás színésznő tehát már rég nővérként szerette egymást, amikor a 2006-os Bandidas western komédiában meghódították a közönséget.

A Mindent anyámról (1999) után a Volver (2006) című Almodóvar-filmben mutatta meg ismét ragyogó tehetségét. Raimunda karakterével elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőjének járó díját, valamint nemcsak élete első BAFTA-, Golden Globe- és SAG-jelölését, de első Oscar-jelölését is begyűjtötte. Nem sokkal később Woody Allen Vicky Cristina Barcelona (2008) című romantikus drámája koronázta meg üstökösként felfelé ívelő karrierjét Javier Bardem társaságában.

Az anyaság árnyalatai

Penélope Cruz Oscar-díjat nyert kiemelkedő alakításáért, ráadásul későbbi férjével, Javier Bardemmel is ekkor kezdett kibontakozni a szerelmük. Azóta kétszer jelölték Oscar-díjra, a Kilenc (2009) és a Párhuzamos anyák (2022) című filmekért, utóbbival elnyerte a velencei filmfesztivál legjobb színésznőjének járó díját. A Párhuzamos anyák mellett a Megtört ölelések (2009), a Szeretők, utazók (2013) és a Fájdalom és dicsőség (2019) című alkotásokon is együtt dolgozott Pedro Almodóvarral.

glamour plusz ikon „Egy egyedülálló anya valószínűtlen felemelkedése” – Sofía Vergara rendhagyó módon vált tévécsillaggá

„Egy egyedülálló anya valószínűtlen felemelkedése” – Sofía Vergara rendhagyó módon vált tévécsillaggá

Nagyon erős anyai ösztönöm van, és Pedro mindig látta ezt bennem. Minden filmjében vagy terhes voltam, vagy anya voltam, vagy egy buszon szültem. Szeretek anya lenni, ez a legjobb dolog a világon.” – fogalmazott 2022-ben a kétgyermekes anyuka a legendás rendezővel való közös munka kapcsán. Penélope Cruz kismamaként sem hagyott fel a filmezéssel, épp első gyermekével volt várandós, amikor A Karib tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) forgatása zajlott, így húga, Mónica Cruz volt a dublőre.

A Rómának szeretettel (2012) sikerét követően az elmúlt évtizedet olyan filmek fémjelezték, mint a Ma Ma (2015), a Spanyolország királynője (2016), az Escobar (2017), a Mindenki tudja (2018), az Út a díjesőig (2021), valamint a Ferrari (2023), de láthattuk Donatella Versaceként is az American Crime Story második évadában. Virginia Vallejo, vagyis Pablo Escobar szeretőjének megformálásához a lelkiismeretes színésznő az újságírónő több száz interjúját áttanulmányozta.

Miközben Penélope Cruz világszerte leveszi a közönséget a lábáról, nem feledkezik meg arról sem, hogy mennyire kiváltságos helyzetben van. Az évek során rendszeresen adományozott és végzett karitatív munkát, dolgozott Teréz anyával is.