Hiába tombol a streaming, még mindig a mozi az igazi luxus

A moziba járás élményét nem tudja egy streaming szolgálttaó sem visszaadni. Vagy mégis?
Te jársz még moziba, vagy a nappalid a vetítőtermed?
Fotó: skynesher/Getty Images

Legnagyobb örömünkre a moziba járás még mindig széles körben kedvelt és megbecsült szabadidős tevékenység, azonban vannak olyan íratlan szabályok, amelyek a streaming térnyerésével talán kezdenek feledésbe merülni, és amelyekre érdemes emlékeztetni magunkat és a körülöttünk lévőket egyaránt.

Nincs is jobb, mint egy hosszú nap után kényelmes ruhában, a kedvenc nasinkat majszolva összebújni a szeretteinkkel egy izgalmas film vagy sorozat előtt. Vagy mégis? Szerencsére a moziba járás még a streaming egyeduralma alatt is kellemes szórakozást nyújt, ami miatt érdemes egy estére otthon hagyni a kanapé komfortját. Nem mindegy azonban, milyen körülmények vesznek körül bennünket mozizás közben: bizony a közösségi filmnézésnek is van etikettje, amelynek betartása nagyban hozzájárul a pozitív filmélményhez.

Így kezdődött: a mozi rövid története

A mozi, amelynek magyar elnevezését Heltai Jenőnek köszönhetjük, immár közel 130 éve szórakoztatja a nézőket. 1895. december 28-án Auguste és Louis Lumière a párizsi Boulevard des Capucines 14. szám alatti Grand Café kávéházban megtartották az első nyilvános filmvetítést – az egyetemes filmtörténet ezt a napot tekinti a mozi születésnapjának. A filmszínházak létrejöttével a mozgókép egyre nagyobb népszerűségre tett szert, míg az ötcentes belépőt kínáló nickelodeonok azt is lehetővé tették, hogy a filmek a társadalom széles körében elérhetővé váljanak.

A mozik nézőterén már a húszas években is pattogatott kukoricát majszoltak a filmrajongók. Az autósmozik a harmincas években, a plázamozik a hatvanas években, míg az IMAX rendszerű mozik a hetvenes években jelentek meg először.

Már a televízió ötvenes években való térnyerése sem volt kedvező a filmszínházak számára, azonban a filmek videós és internetes terjedése az elmúlt évtizedek során végképp kihívás elé állította a mozik működtetését. Az, hogy mennyi alkotást láthatunk még a filmvásznon, csakis rajtunk, lelkes mozirajongókon múlik.

Szerencsére a moziba járás még a streaming éra alatt is kellemes szórakozást nyújt, ami miatt érdemes egy estére otthon hagyni a kanapé komfortját
Fotó: Getty Images / izusek

Legyünk tudatos mozilátogatók

Akár művészfilmet szeretnénk megtekinteni egy filmszínházban vagy művészmoziban, akár populárisabb műfajú produkció nyerte el az érdeklődésünket, amelyet csak a plázamozik vetítenek, a mozizás íratlan szabályait mindkét esetben illik tiszteletben tartani. Míg a filmvászon és a hangrendszer páratlan filmélményt biztosít, amelyet otthon nem kaphatunk meg, egy sor kellemetlen tényező zavarhatja meg a kikapcsolódást, ha nem vagyunk tekintettel egymásra.

Lássunk tehát pár szempontot, amelyet érdemes szem előtt tartani a moziba járás során.

Tájékozódjunk a film tartalmáról

Mielőtt bárhova is elindulnánk, nézzünk utána, hogy körülbelül miről szól a film, és mérlegeljük, hogy mennyire érdekel bennünket a téma. Természetesen nem arról van szó, hogy elspoilerezzük magunknak az egész sztorit, de legalább a rövid ajánló elolvasása és az előzetes megtekintése segíthet abban, hogy később ne unjuk halálra magunkat, önkéntelenül is fészkelődni kezdve.

A filmről való tájékozódás különösen fontos, ha gyerekeket is szeretnénk magunkkal vinni, a korhatár besorolást pedig érdemes csak alapos megfontolás után felülírni.

Tartsuk tiszteletben a helyünket

A legtöbb moziban már online is foglalhatunk magunknak széket, így kedvünkre választhatunk a legjobb helyek közül. Ügyeljünk arra, hogy időben érkezzünk, és ne kelljen átbukdácsolnunk egy egész sornyi emberen. Hacsak nem üres a moziterem, lehetőleg a jegy szerint kijelölt széken foglaljunk helyet.

Amennyiben nem egy számunkra kedves személy ül mellettünk, ne foglaljuk el a szomszéd egész kartámaszát, és használjuk a hozzánk tartozó, jobb oldali pohártartót. Ne rugdossuk az előttünk lévő székét, és mindenképp hagyjunk rendet magunk után.

A felesleges telefonhasználat a saját és mások figyelmét is elvonja a filmről.
Fotó: Flashpop/Getty Images

Tényleg tegyük el a telefonunkat

Most, hogy kényelembe helyeztük magunkat egy várhatóan az érdeklődésünknek megfelelő alkotás nézőterén, nincs más dolgunk hátra, mint csendben élvezni a filmet.

Használjuk ki ezt a pár órát, vonuljunk vissza az online térből és némítsuk le a telefont, lehetőleg mellőzve az értesítések olvasását, hiszen a rezgés és a vakító fényerő nemcsak a körülöttünk lévők számára bosszantó tényező, de bennünket is megakadályoz abban, hogy zavartalanul magunk mögött hagyjuk a külvilágot egy kis időre anélkül, hogy bármi más elterelné a figyelmünket.

Lehetőleg maradjunk csendben

Vannak mozirajongók, akik nasizás nélkül ülnek be filmezni, de persze teljesen bevett szokás pattogatott kukoricát, vagy egyéb ropogtatnivalót bevinni a nézőtérre. Arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy lehetőleg ne a legnagyobb csendben rágcsáljunk a legintenzívebben, vagy próbáljunk eltávolítani egy hangosan zörgő csomagolást. Végül, de nem utolsó sorban mellőzzük a beszélgetést és a hangos kommentálást.

Nincs is jobb, mint a filmet követően megbeszélni a látottakat, amelyhez tökéletes alkalmat biztosítanak a mozik közösségi terei.

GLAMOUR-tipp: Moziba járni fantasztikus, szórakoztató időtöltés, a családunkkal és a barátainkkal közös filmélmény pedig minden egyes alkalommal közelebb hozhat bennünket a szeretteinkhez. Mozduljunk ki gyakrabban otthonról, és támogassuk a művészmozikat és filmszínházakat!