Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakterei valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Micimackó története nemcsak a barátságról, hanem különböző mentális zavarok reprezentálásáról (is) szólhat a szakértők szerint
Micimackó története nemcsak a barátságról, hanem különböző mentális zavarok reprezentálásáról (is) szólhat a szakértők szerint
Fotó: United Archives/Getty Images

Ki ne ismerné a Százholdas Pagony lakóinak kalandjait? Róbert Gida, Micimackó és barátaik generációk gyerekkorát tették boldoggá ártatlanul kedves történeteikkel. Létezik azonban egy teória, amely szerint a mese szereplőinek élete talán mégsem volt annyira felhőtlen.

Lehetséges volna, hogy Micimackó, Malacka, Tigris és pajtásaik mind mentális zavarokkal küzdenek? Fülesről talán már sejtettük, hogy gyanúsan sokat szomorkodik. Mégis milyen szép, hogy mindig támogatják egymást, és egyéni problémáikkal küzdve sem hagynak hátra soha senkit. Egy kanadai kutatás részletesen kifejtette, hogy kedvenc karaktereink milyen mentális betegségekkel küzdenek, és a kalandok talán így még tanulságosabbá válnak.

Közel száz éve csalnak mosolyt az arcokra

A. A. Milne angol író 1926-ban adta ki a Winnie-the-Pooh című meseregényt, amely kisfia, Christopher Robin, és az ő plüssállatai által inspirált rövid történetekből állt össze. A művet Karinthy Emília fordította magyarra, amelyet aztán öccse, Karinthy Frigyes dolgozott át, így jelent meg 1935-ben magyar nyelven a Micimackó. (Érdekesség lehet, hogy a csacsi öreg medve magyar nevét Emília becézésének köszönheti.)

A.A.Milne története az ötvenes évek óta szórakoztatja a kicsiket és nagyokat
Fotó: Northfoto

Christopher Robinnak valóban volt egy kedvenc mackója, akit egy Winnie névre hallgató állatkerti fekete medve után keresztelt el. A regény többi szereplőjét szintén a kisfiú plüssfigurái inspirálták, sőt mi több, a Százholdas Pagony is valós ihletésű: az író a London közelében lévő Ashdown Erdőről mintázta, ahol a Milne család vidéki háza volt, és ahol előszeretettel barangoltak együtt.

Az E. H. Shephard rajzaival megjelent kötet alapján 1977-ben készült el a Disney 22. animációs játékfilmje, a Micimackó kalandjai, a piros pólót viselő citromsárga mackó pedig millióknak okozott örömteli perceket az évtizedek során. Mindeközben arra tanította a kicsiket és a nagyokat, hogy legyenek jólelkűek és empatikusak, és hogy az igaz barátság alapja a feltétel nélküli szeretet és elfogadás.

glamour plusz ikon Hiába a legújabb trendek, mégis nagymamáink gardróbjában keressük a boldogulást – Mi a grandmacore-trend titka?

Hiába a legújabb trendek, mégis nagymamáink gardróbjában keressük a boldogulást – Mi a grandmacore-trend titka?

Mentális zavarok a Százholdas Pagonyban

A Kanadai Orvosi Szövetség egy 2000-ben kiadott tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy nemcsak Róbert Gida és Micimackó, de a Százholdas Pagony minden egyes lakója valamilyen mentális zavarral küzd. A. A. Milne talán jóval meghaladta a korát azzal a megfigyeléssel, hogy vannak gyerekek, akik sajátos nehézségekkel élik a mindennapjaikat, de lássuk is, hogy miről van szó pontosan.

Micimackó falásrohamai evéssel kapcsolatos mentális zavarra engednek következtetni
Fotó: United Archives/Getty Images

Micimackó túlevéses zavarral, vagyis falásszavarral küzd. Nemcsak imádja a mézet, de képes a legvégsőkig elmenni, hogy csak egy apró nyaláshoz hozzáférjen. A szakértők ezen kívül figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) és obszesszív-kompulzív zavarral (OCD) diagnosztizálták, hiszen impulzív, nehezen összpontosít és rögeszmés fixációi vannak.

Malacka generalizált szorongásos zavarral él együtt. Nagy valószínűséggel egy traumatikus élmény ejtett csorbát az önbecsülésén, ez magyarázza a dadogását is. Mindeközben Füles disztímiával, vagyis krónikus depresszióval és anhedóniával, azaz örömtelenséggel küzd. A szomorú csacsi különösen pesszimista perspektívából szemléli a világot, és szinte soha nem él át pozitív érzelmeket.

glamour plusz ikon Tényleg befolyásolja a személyiségünket, hányadik testvérként jöttünk világra?

Tényleg befolyásolja a személyiségünket, hányadik testvérként jöttünk világra?

Bagoly diszlexiás, és a rövid távú memóriájával is vannak gondok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az 1997-es Micimackó visszatér egész cselekménye arra épült, hogy az iskolát kiskobaknak olvasta. Nyuszi obszesszív-kompulzív zavarral (OCD) küzd, hiszen mindennek tökéletesnek és rendezettnek kell lennie körülötte, és megszállottan próbálja fenntartani ezt az állapotot.

Kanga anyáskodása valójában szociális szorongásos zavar megnyilvánulása is lehet
Fotó: United Archives/Getty Images

Zsebibaba nagy valószínűséggel az autizmus spektrumán helyezkedik el. Ragaszkodik az anyja erszényéhez, és ha neki is indul a nagyvilágnak, egyáltalán nincs tisztában a rá leselkedő veszélyekkel. Mindeközben az egyedülálló anyaként funkcionáló Kanga szociális szorongásos zavarral küzd, hiszen kerüli a társasági eseményeket, állandóan a kisfiáért aggódik, és túlzásba viszi a védelmezését.

Tigris figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) él együtt: impulzív, mindig ugrál és képtelen sokáig egy helyben maradni. Végül a tanulmány Róbert Gida esetében arra jutott, hogy a kisfiú nemi identitás-zavarral küzd, míg más források arra utalnak, hogy disszociatív személyiségzavar vagy skizofrénia is szóba jöhetnek nála, hiszen egy elképzelt világban barátkozik a plüssállataival.

Mit árul el rólad a kedvenc karaktered?

Több mint két évtized telt el Sarah E. Shea, Kevin Gordon, Ann Hawkins, Janet Kawchuk és Donna Smith tanulmányának megjelenése óta, a Micimackó szereplőinek mentális zavarokkal való asszociálása mégis napjainkig meglepetést okoz a mese rajongóinak számára – nem véletlenül, hiszen mind A. A. Milne, mind a Disney-feldolgozás alkotói képesek voltak elragadó gyermeki ártatlansággal reprezentálni a Százholdas Pagony lakóit.

Talán nem is feltételeztük, hogy kedvenc karaktereink a fent említett problémákkal küzdenek, és hogy ez mit árulhat el a saját mentális egészségünkről. A személyiségtesztekre specializálódott IDRlabs nemrég létrehozta az angol nyelven elérhető Pooh Pathology Test felmérést, amelynek kérdéseit megválaszolva mi is feltárhatjuk, hogy a Micimackó mely karakterére hasonlítunk a leginkább. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a teszt eredménye nem helyettesíti a szakvéleményt.