Megmásztam az Olümposzt és mindenkinek receptre írnám fel

glamour-olumposz-hegy-túra
glamour-olumposz-hegy-túra
Fotó: Getty Images / Posnov

Életem egyik legemlékezetesebb utazása Görögország szívébe vezetett, a mítoszok és legendák földjére, egészen pontosan az istenek hegyére. Egy hétig tartó felfedezőutam csúcspontja kétségtelenül az Olümposz megmászása volt, amely életre szóló élményt nyújtott számomra. Szó szerint ott fürdőztem a napsugarakban, ahol maga Zeusz, az istenek ura. Ezt az útvonalat receptre kellene írni.

Az utazásom a festői Litochoro nevű faluból indult, amely a hegylánc lábánál fekszik, és amelyről hamar kiderült, hogy több egy egyszerű görög falunál. Litochoro történelmi hangulata, kanyargós utcái és barátságos lakói már az első pillanatban magukkal ragadtak, arról nem is beszélve, hogy a faluban számos kis panzió és családi szálloda található, amelyek autentikus görög vendégszeretettel várják az utazókat. Tudtam, hogy meleg időre számíthatok, ezért a kora reggeli órákban érkeztem, amikor a nap első sugarai épphogy előbújtak az ormótlan hegyek mögül.

A levegő hűvös volt, de a hegyek közelsége melegséggel töltött el. A terep első szakasza enyhe lejtővel és erdős ösvényekkel indult. A sűrű erdők lombjai alatt hűvös árnyékban haladtam, és közben élveztem, ahogy a fák között átszűrődő napfény játékosan táncolt az ösvényen. A kijelölt túraútvonalat követve kis patakok mellett sétáltam el, amelyek csörgedező hangja megnyugtatóbb volt, mint egy meditációs zene. Az első megállóhely a Prionia menedékháznál volt, ahol egy friss szendvics és egy csésze görög kávé mellett élveztem a kilátást.

Lélegzetelállító a látvány az Olümposzról
Fotó: Vermes Nikolett / GLAMOUR

Prionia a hegy egyik legnépszerűbb pihenőhelye, ahol a túrázók találkozhatnak, megoszthatják élményeiket és feltöltődhetnek az előttük álló kihívásra. Habár nem kerestem az idegenek társaságát, a vendégszerető görögök leszólítottak, és sorolni kezdték, miért is olyan különleges ez a hely. Csak később értettem meg, hogy miért dicsérték rajongásig az istenek hegyének nevezett Olümposzt.

Látogatás Zeusz otthonában

Az útvonal egyik legizgalmasabb része kétségkívül az Enipeas-kanyon volt, a meredek sziklafalak és a kristálytiszta víz látványa lélegzetelállító élményt nyújtott. Itt találkoztam egy helyi túravezetővel, Kostasszal, aki számos történetet mesélt a hegy isteneiről. Az egyik legenda szerint Zeusz maga is gyakran megjelent ezen a szakaszon, hogy megfigyelje az embereket.

Kostasszal együtt haladva új perspektívából ismerhettem meg a hegyet: mesélt a helyi flóráról és faunáról, a ritka növényekről és állatokról, amelyek a világon kizárólag itt érzik otthon magukat. Majd egy újabb pihenőponthoz érkeztem. Az Olümposz oldalán valóságos apartmanhálózat üzemel, akár egy tábor, amelynek kunyhói nemcsak pihenőhelyként, hanem közösségi térként is szolgálnak. Az egyik ilyen menedékházban, a Spilios Agapitosban töltöttem egy éjszakát.

A menedékház fából épült, rusztikus berendezése és barátságos légköre azonnal otthonossá tette számomra a szállást. Az este folyamán pedig több túrázóval is együtt vacsoráztam, akikkel megosztottuk aznapi élményeinket, akár a régi jó barátok. Nem vitás, hogy a menedékházakban valóban megtapasztalhatjuk az ide érkező emberek közötti összetartást. Csak javasolni tudom, hogy egy éjszakát mindenképp foglaljunk ezen a helyen, ha egyszer nyakunkba vesszük az Olümposzt.

Minden lépés megérte

A mászás legnehezebb része kétségtelenül az utolsó szakasz volt. A sziklák egyre meredekebbek lettek, és a levegő is hűvösebbé vált. De a fáradtságot gyorsan elfeledtette a panoráma, amely a Skala csúcsáról tárult elém. Az Olümposz többi csúcsa, mint például a Mitikas, hívogatóan magasodtak előttem, itt éreztem igazán, hogy egy mitológiai helyszínen járok. A csúcsról letekintve a világ hirtelen kicsinek és jelentéktelennek tűnt, olyan volt, mintha minden otthoni gond csupán egy porszem lenne ebből a távolságból.

glamour plusz ikon Lehet-e bűntudatom azért, mert utazok?

Lehet-e bűntudatom azért, mert utazok?

Egy pillanatra még az is eszembe jutott, hogy biztosan ezt érezték az istenek is, amikor lenéztek a lábuk alatt elterülő földre. Kiélveztem ezt a pillanatot, majd búcsút vettem az istenek otthonától, és elindultam lefelé a meredek hegyoldalban. A visszaút már kevésbé volt megerőltető, így ereszkedés közben újra átéltem az előző napi élményeket, újra rácsodálkoztam a tájra, a barátságos emberekre és a kristálytiszta levegőre.

Visszaérkezve Litochoroba, egy helyi tavernában pihentem meg, ahol a tulajdonos, Maria, egy igazi görög lakomával várt, így végül friss hal, olívabogyó, feta sajt és a legfinomabb házi készítésű baklava koronázta meg a napomat. Maria vendégszeretete még tovább fokozta az élményt. Az étterem teraszáról csodálatos kilátás nyílt a tengerre és a hegyekre, amely még inkább megerősítette bennem azt az érzést, hogy a Balkán-félsziget valóban a csodák földje. Görögország, különösen az Olümposz bejárása egyszerre nyújt testi és lelki feltöltődést.

Tudom, erre az utazásra mindig szívesen emlékszem majd, hiszen az Olümposz nem csupán egy hegy, egy természeti jelenség, egy úti cél, hanem egy szimbolikus hely, ahol az ember valóban közelebb kerülhet az istenekhez.

Az itt töltött idő alatt megértettem, miért választották ezt a hegycsúcsot az istenek otthonuknak.

Hasznos tippek a túrázóknak

  1. Változó időjárás: Az Olümposz időjárása gyorsan változik, így mindig legyen nálunk réteges öltözet, például egy könnyű esőkabát és egy meleg pulóver elengedhetetlen kellékei a felszerelésnek.
  2. Elkél a segítség: Ha először járunk itt, érdemes túravezetőt fogadni, aki nemcsak az útvonalat mutatja meg, hanem érdekes történeteket is mesél. Kostas például számos helyi legendát és érdekességet osztott meg velem, amiért örökké hálás leszek neki.
  3. Legyen utánpótlás: Bár vannak menedékházak és tavernák, mindig legyen nálunk elegendő víz és energiadús élelem. Én például a szőlőcukorra esküszöm. Az Olümposz felé vezető út hosszú szakaszokból áll, ahol nincs lehetőség arra, hogy bármikor beugorjunk egy kisboltba.
  4. Időzítés: Lehetőleg a kora reggeli órákban kezdjük a túrázást, hogy elkerüljük a nap legmelegebb időszakát, és legyen elég időnk a csúcs meghódítására. Este vajmi kevés látszik ebből a gyönyörű tájból.