Senki sem hitt abban, hogy egy afroamerikai mosónő lehet több, mint mások alkalmazottja - Madam C.J. Walker megcáfolta őket

Madam C.J. Walker volt az első self-made milliomosnő
Madam C.J. Walker volt az első self-made milliomosnő
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

A Madam C.J. Walker termékek a mai napig megvásárolhatók az üzletekben. Ez igazán valószínűtlen örökség attól, aki évtizedeken át szegénységben élt, és akinek a szülei rabszolgák voltak. Walker sok éven át csak egy kis lábjegyzet volt a történelemben, mint akire még csak emlékezni sem akart a világ. Egy anyagilag független, afroamerikai nő, aki segítség nélkül elérte azt, amiről más korabeli üzletemberek – főleg férfiak – csak álmodozhattak.

Mintha attól tartanának, hogy a végén a nők megfeledkeznek magukról és a háztartásvezetés vagy a gyereknevelés helyett elkezdenek fényes karrierről és sikerről álmodozni! Szerencsére megváltozott a világ és ma már nem kiradírozni, hanem megszilárdítani próbálják Madam C.J. Walker nevét a köztudatban, aki a történelem első self-made milliomosnője volt.

A saját hajhullása inspirálta

A'Lelia Bundles, Madam C.J. Walker ükunokájának szívügye volt felmenője öröksége, ezért is jelentette meg 2001-ben a nő első teljes életrajzát, az On Her Own Groundot. A világ így megismerhette azt a példás nőt, aki mert nagyot álmodni és küzdeni azért, hogy felépítse saját birodalmát. Azóta egyre több könyvben tesznek róla említést, kiállítások témájaként szolgált és 2020-ban még egy zseniális Netflix sorozat is készült róla az Oscar-díjas Octavia Spencer főszereplésével, akire valósággal ráöntötték a szerepet.

A világ végre megérett arra, hogy befogadja Madam C.J. Walker inspiráló történetét, ami 1867-ben vette kezdetét Louisianában, mikor Sarah Breedlove néven megszületett. A kis Sarah hét évesen árván maradt, 14 évesen férjhez ment Moses McWilliamshez, akitől 1885-ben megszületett a lánya, A'Lelia, 20 éves korára pedig megözvegyült. Ha ennyi tragédia nem lett volna elég, mosónőként kereste a kenyerét, és mindennek a tetejében durva hajhullással küzdött.

Ám ez a probléma volt az, ami saját nevét viselő vállalkozása beindítására inspirálta. 1906-ban megalakult a Walker Manufacturing Co., ami afroamerikai nőknek készített hajápoló termékcsaládot. Madam C.J. Walker nem pusztán egy terméket adott el, hanem egy egész kezelést, pontos szabályokkal arról, hogyan kell előkészíteni a fejbőrt és ápolni a hajat, emellett hangsúlyozta, hogy számára mennyire fontos a nők egészsége, akikkel mindig is igyekezett személyes kapcsolatot fenntartani. Ennek hála tíz évvel később már több mint tízezer ügynököt foglalkoztatott, és olyan iskolahálózatot vezetett, ahol nőket képeztek ki fodrásznak.

Az első nő, aki önerőből lett milliomos - Madam C.J. Walker 1911-ben így kocsikázott Lousianában barátnőivel
Fotó: Gado/Getty Images

Veleszületett üzleti érzéke volt

Madam C.J. Walker – aki miután másodszor is megházasodott, megváltoztatta nevét, és a Madame-ot márkaépítési célból vette fel – része volt az afroamerikai vállalkozók azon hullámának, ami a rabszolgaság utáni évtizedekben jelent meg, hogy kielégítse a fehér üzletemberek által nagyrészt figyelmen kívül hagyott lakosság szükségleteit. Ide tartoztak más afroamerikai nők is, akik jelentős hajápolási üzletekkel rendelkeztek, mint például Annie Turnbo Malone, akinek termékeit maga Walker árulta, mielőtt kifejlesztette volna saját formuláját.

Eltúlzott rivalizálásuk a Netflix-sorozat központi eleme, de tény, hogy Walker – akinek élete egy Duke Ellington-operát is inspirált – továbbra is a legismertebb. Ezt részben annak köszönhette, hogy korának legjobb női marketingese volt. Az egyik legbátrabb és legeredményesebb marketingfogása az volt, hogy a saját arcával árulta termékeit egy olyan világban, ahol a fehér szépség volt az uralkodó. Eleinte a férje segítette a marketingben, a reklámozásban és megrendelések postázásban, de ahogy nőtt az üzlet, eltávolodtak egymástól és végül elváltak.

1908-ban szépségiskolát és gyárat nyitott a pennsylvaniai Pittsburghben. Haláláig a Madam C.J. Walker Company mintegy negyvenezer embert foglalkoztatott.

glamour plusz ikon Az első női elnök, akit elfogadtak keménykezű vezetőnek - ilyen volt Margaret Thatcher, aki felforgatta a világot

Az első női elnök, akit elfogadtak keménykezű vezetőnek - ilyen volt Margaret Thatcher, aki felforgatta a világot

Vállalkozói hírnevét csak a jótékonykodó szelleme múlta felül

Nemcsak kiváló üzletasszony volt, hanem egy igazán nemes lélek is. Alkalmazottainak klubokat hozott létre, és arra ösztönözte őket, hogy vegyenek részt a közösségi életben egymást támogatva. Segített népszerűsíteni a női tehetségeket, miközben hatalmas pénzösszeget adományozott oktatási célokra, különböző fekete jótékonysági szervezeteket támogatott, és ösztöndíjakat adott nőknek a Tuskegee Intézetben. Sajnos az afroamerikai nők népi hősének nem jutott hosszú élet.

Vidéki otthonában, Irvington-on-Hudsonban halt meg 1919-ben 51 éves korában, magas vérnyomás okozta komplikációk következtében. Madam C.J. Walkerre ma már úttörő vállalkozóként emlékeznek, aki sokakat inspirált pénzügyi függetlenségével, üzleti érzékével és jótékonykodásával.

Története a női vállalkozói szellemről, az amerikai álomról, és konkrétan a fekete amerikai álomról szól.

Könnyű azonosulni vele, hiszen mindannyiunk életében volt már olyan időszak, amikor reménytelennek tűnt a helyzet. Ilyenkor jön csak jól igazán az olyan inspiráló nők története, mint az övé. Nem azért, hogy összemérjük a helyzetünket és azt gondoljuk „jól van, ő még rosszabb helyzetben volt, mint én”, és ettől kellene jobban érezni magunkat. Azt kell meglátni, honnan hova jutott el. Nem várt a csodára, sem arra, hogy majd valaki felkarolja. Ő maga teremtette meg a lehetőséget az álmai megvalósításához és ez a legnagyobb bölcsesség, amit érdemes tőle ellesni.