„Harley Quinn a felszabadult nő megtestesülése” – Lady Gaga útja a provokatív popdívától a hollywoodi filmsztárig

Lady Gaga az elmúlt másfél évtizedben ezernyi arcát mutatta meg
Lady Gaga az elmúlt másfél évtizedben ezernyi arcát mutatta meg
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

A Joker: Kétszemélyes téboly a vártnál jelentősen gyengébben teljesített a közönség és a kritikusok körében egyaránt, Lady Gaga mégis esélyes lehet az Oscar-jelölésre, Harley Quinn karakterét újraértelmező alakítása ugyanis kétségkívül magával ragadó. Cikkünkben az ikonikus díva felemelkedéséről olvashatsz.

Lady Gaga az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb csillaga, aki elsősorban dalszerzőként és énekesnőként írta be magát a popzene történelmébe, azonban színésznőként is egyre komolyabban ragyogtatja meg a tehetségét. Munkásságát többek között tizenhárom Grammy-díj, két Golden Globe-díj és egy Oscar-díj is dicséri, sikerének titka pedig, hogy bocsánatkérés nélkül vállalja önmagát.

Művésznek született

Az olasz származású Stefani Joanne Angelina Germanotta 1986-ban született New Yorkban. Mindössze négyévesen kezdett zongorázni, tizenhárom évesen pedig már megírta első zongoradarabját. Rendszeresen szerepelt iskolai musicalekben, és tíz évig tanult színjátszást a Lee Strasberg Színház- és Filmművészeti Intézetben. 2003-ban felvételt nyert a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts zenei szakára, azonban két év után félbehagyta, hogy elindítsa zenei karrierjét.

Kezdetben New Yorkban koncertezett az SGBand, azaz Stefani Germanotta Band nevű formációval, majd Rob Fusari producer egyengette a karrierjét. Később neo-burleszk fellépései során megismerkedett Lady Starlighttal, aki a színpadi személyiségének kialakításában segítette őt. Ekkor vette fel a Lady Gaga művésznevet, amelyet a Queen Radio Ga Ga című dala inspirált. Mindeközben dalszövegeket írt Britney Spearsnek, Fergie-nek és a Pussycat Dollsnak is.

glamour plusz ikon Senki sem állhatott az útjába – Penélope Cruz szenvedéllyel írta be magát a filmtörténetbe

Senki sem állhatott az útjába – Penélope Cruz szenvedéllyel írta be magát a filmtörténetbe

Miután meghallotta az énekhangját, Akon beajánlotta Lady Gagát az Interscope Records lemezkiadóhoz. 2008-ban meg is jelent az extravagáns énekesnő elsöprő sikerű debütáló albuma, a The Fame, amely olyan dalokkal vezette a slágerlistákat, mint a Just Dance, a LoveGame, a Paparazzi és a Poker Face. Egy évvel később a The Fame Monster a Bad Romance, az Alejandro és a Telephone című számokkal egészítette ki a másfél órás lemezt. Mindez öt Grammy-díjat hozott az énekesnőnek.

Meg sem állt a csúcsig

Lady Gaga ebben az időszakban provokatív videoklipjei és vörös szőnyeges megjelenései révén vált közismertté. Következő stúdióalbumai, a Born This Way (2011) és az Artpop (2013) a Billboard 200-as listájának első helyén debütáltak, a popdíva pedig hamarosan be is írta magát minden idők legsikeresebb zenei előadói közé. Kifinomult oldalát a Cheek to Cheek (2014) című, Tony Bennettel közös dzsessz album, valamint a country stílusú Joanne (2016) engedték megmutatni.

A sokszínű tehetség kisebb filmes feltűnéseket követően 2015 és 2016 között vendégszerepelt az Amerikai Horror Story ötödik, Hotel című évadában, és kiemelkedő alakításáért Golden Globe-díjban részesült. Lady Gaga bevallása szerint karrierje hajnalán szexuális erőszak érte őt, és egy producer teherbe ejtette – ez a trauma tükröződik a ‘Til It Happens to You című, Oscar-díjra jelölt dalában, amely egy főiskolai szexuális zaklatásokat feldolgozó dokumentumfilmhez készült.

glamour plusz ikon Csak halála után derült fény Marilyn Monroe egykori nagy szerelmére - az „őrült magyar André” még a hírnév előtt szeretett bele a színésznőbe

Csak halála után derült fény Marilyn Monroe egykori nagy szerelmére - az „őrült magyar André” még a hírnév előtt szeretett bele a színésznőbe

Lady Gaga színészi karrierjét kétségkívül a 2018-as, Bradley Cooper rendezésében készült Csillag születik indította be, és koronázta meg szinte azonnal. Élete első hollywoodi főszerepéért BAFTA-, Golden Globe-, Oscar- és SAG-jelölést is kapott, míg a legjobb eredeti dal kategóriájában Shallow című dala nemcsak az előbb felsorolt díjakat, de a Grammy-szobrot is elnyerte – ezzel ő vált az első női előadóvá, aki ezt az öt elismerést ugyanabban az évben hazavihette.

Ki van a maszk mögött?

A Csillag születik óta Lady Gaga létrehozta Haus Laboratories nevű kozmetikai márkáját, Chromatica (2020) című albumával visszatért zenei gyökereihez, majd kiadott még egy Tony Bennettel közös lemezt Love For Sale (2021) néven. Legendás színészek oldalán ragyogott Ridley Scott A Gucci-ház (2021) című filmjében, amelynek főszerepéért ismét BAFTA-, Golden Globe- és SAG-jelölésben részesült. Tavaly Oscar-díjra jelölték a Top Gun: Maverick (2022) Hold My Hand című daláért.

Lady Gaga mostanra boldogabb, mint valaha. Nemcsak rátalált az igaz szerelem, Die With a Smile című kislemeze vezeti a Billboard 200-as listáját, ráadásul nemrég debütált a harmadik nagyjátékfilmje. A Joker: Kétszemélyes téboly kedvéért a popdívának tulajdonképpen el kellett felejtenie énekelni, hogy angyali hangja méltó legyen egy halandóhoz.Harley Quinn egy olyan karakter, akit az emberek a popkultúra éteréből ismernek.” – meséli az amerikai Vogue címlap-interjújában.

Bár a Joker második része bukdácsol a mozipénztáraknál és a kritikusok szemében, az alakítás Oscar-jelölést érhet Lady Gagának
Fotó: Northfoto

Nekem más élményem volt a megalkotásakor, nevezetesen a mániával és a káosszal kapcsolatos belső tapasztalatom – számomra ez csendet teremt. Néha a nőket túlzottan érzelmes teremtményeknek bélyegzik, akik kiszámíthatatlanok, vagy kiborulnak, amikor túlterheltek. De azon tűnődöm, hogy amikor a dolgok ennyire elszakadnak a valóságtól, amikor túl messzire sodródunk az életben, mi van, ha ez… csendessé tesz?” – fogalmazza meg a Todd Phillips filmjében, Joaquin Phoenix oldalán nyújtott alakítása kapcsán.

Lady Gaga Lee karakterének komplexitását a Harlequin című koncepció albumban összegezte, amely a filmzene alapján készült, mégis a személyes interpretációja köszön vissza belőle: Harley Quinn egy olyan nő, aki akkor dönti el, hogy ki ő, amikor akarja, bocsánatkérés nélkül. Teljesen kiszámíthatatlan, lázadó, hangos és lágy, tiszta és szennyezett. Ő mindannak a megtestesülése, amit szerintem a nők megérdemelnek a szabadság terén.” – jellemzi a szerelmes hősnőt a Vogue videós interjújában.