„A kedvenc sztárom a legjobb barátnőm, csak épp nem tud róla„ - Lehet, hogy téged is érint a kóros celebmánia?

Illusztrátor: Jen Barbara
Illusztrátor: Jen Barbara
Fotó: Jen Barbara

A rajongás gyakorlatilag olyan, mint egy spektrum: az egyik pontján érdekel egy színész vagy rendező munkássága, falod a filmjeit, de végig a valóság talaján állsz. A másik ponton viszont úgy érzed, szinte beleolvadsz imádottad életébe: mindent tudni akarsz róla, és sokkal több számodra, mint puszta inspiráció. A jelenségnek neve is van: kóros celebmánia.

Néha az emberek a hírességek megszállottjaivá válnak, és elkezdik bálványozni őket. Mindent tudni szeretnének az adott sztár életéről, cselekedeteiről, de még a személyes adataira is kíváncsiak. A Psychologs szerint ez a jelenség nem más, mint a Celebrity Worship Syndrome vagy Celebrity Obsession Disorder (COD), röviden: kóros celebmánia.

A kóros rajongásra utal, amikor egész napokat töltünk azzal, hogy a kedvencünkről olvasgatunk, azok filmjeit nézzük, a zenéit hallgatjuk és folyamatosan követjük a közösségi médiában, mellette pedig mellőzzük az iskolai, munkahelyi kötelezettségeinket, elhanyagoljuk a kapcsolataink ápolását. Ez a megszállottság odáig fajulhat, hogy az illető úgy érzi, számon kérheti kedvencét, és például ráír az imádott hírességre vagy influenszerre, miért nem posztolt magáról vagy akár a családjáról.

Szeretlek, tehát számon kérlek

Ilyen volt például, amikor 2022-ben hosszabb időre „eltűnt” Baumgartner Kata youtuber, influenszer, majd kiderült: az újszülött fiára koncentrált. Ugyanez volt a helyet 2023 szeptemberében, amikor Kulcsár Edina az Instagram-oldalán válaszolt a követőinek arra a kérdésre, miért nem posztol a májusban született lányáról, Amaráról. De belekötöttek már a követők abba is, miért nem posztol Beszeda Gábor közös képeket a párjával, sőt, azt is szóvá tették, amikor Csobot Adél egyáltalán nem posztolt egy darabig.

Ezek a követők annyira a barátnak érzik magukat, hogy nyilvánvalóan aggódhatnak a hírességért, ha eltűnik, és természetesen kíváncsiak arra, mi történik vele és a családjával. Az ilyen rajongók többet foglalkozhatnak az adott celeb, influenszer életével, mint a sajátjukkal.

Ugyanakkor Harsányi Kata pszichológus nemcsak az elzárkózás veszélyére hívja fel a figyelmet, hanem az énképünk drámai megváltozására is: „Ha valaki a saját adottságait és értékrendjét figyelmen kívül hagyva azonosul egy személyiséggel („leutánozza”), akkor egyfajta hamis szelfet, énképet alakít ki. Ez a folyamat a kamaszkorban vagy fiatal felnőttként is elindulhat, ugyanis ezeknek az életszakaszoknak a természetes kihívása, hogy megismerjük magunkat, megtaláljuk, mi tesz boldoggá és elköteleződjünk mellette” - magyarázza a szakember.

„Átmenetileg persze teljesen normális azt mondani, hogy rocker, könyvmoly vagy akár táncos vagyok. Ha ez a szerep illik hozzám, jól érzem benne magam, akkor beépülhet az identitásomba és évtizedeken át is megmaradhat. Tekinthetünk egy sztárra példaképként is, és feltehetjük bizonyos helyzetekben azt a kérdést, például mit tenne most Jennifer Lopez vagy Carrie Bradshaw?”

A hírességek iránti rajongás akár a személyiségfejlődésünkre is hatással lehet
Fotó: Adrew Hobbs/Getty Images

„Ez a kérdés segíthet a döntéshozásban is, mert el kell gondolkodni azon, milyen vagyok, és milyen szeretnék lenni (reális énkép és ideális énkép), meg kell fogalmaznom a számomra fontos értékeket, erényeket (magabiztosság, céltudatosság), de tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyek. Ne feledjük el, az is ugyanilyen alapvető vágyunk, hogy kitűnjünk. Ha erről lemondunk és „tucat-karakterré” válunk, akkor előbb-utóbb ugyanolyan elégedetlenek leszünk.”

Miből ismerheted fel, ha már nem a saját életedet éled?

„Ha elbizonytalanodunk abban, hogy jó helyen vagyunk-e vagy különösebb ok nélkül is elégedetlenek vagyunk, érdemes tudatosan nagyító alá helyezni az életünket, és megkérdőjelezni egy-egy döntést. A legalapvetőbb helyzetek is segíthetnek megfejteni, honnan fakad a motivációnk. Egy másik lehetőség a nézőpontváltás. Tekintsünk rá az életünkre a közösségi oldalainkon keresztül: ha egy idegen látná ezt a profilt, vajon milyen képet alakítana ki? Tényleg olyannak látna, amilyen (szerintem) vagyok?” - magyarázza a szakember.

„Ha én magam sem tudom megindokolni a döntéseimet és sokszor érzem, hogy „ez nem én vagyok” az mindenképp gyanúra adhat okot. Szerencsére ritka, hogy valaki teljesen eltávolodjon önmagától, elvégre a választott celeb vagy karakter is valahol róla szól, hiszen ő lát benne vonzó, számára értékes vonásokat” - magyarázza Harsányi Kata.

Mindenesetre, ha egyre inkább azt érzed, kicsúszik a lábad alól a talaj, és terhesnek érzed a rajongásodat, a szerelmedet egy híresség iránt, vagy már úgy érzed, nem is a saját életedet éled és ez félelmet vagy frusztrációt kelt benned, bátran keress fel egy szakembert!

Wadolowski-Balogh Orsolya közel tíz éve foglalkozik (főállásban) újságírással, a GLAMOUR felületein leginkább a filmes anyagaival találkozhatnak az olvasók. A magánéletben igazi macskabolond, megszállott könyv- és filmdaráló, valamint az éjszakába nyúló társaspartik szerelmese.