Kémnő volt a főzőműsorok királynője: Julia Childnak köszönhetően változott meg a nők főzéshez való viszonya
Julia Child úttörő volt a szakácskönyvek és a főzőműsorok világában. Neve a finom ételek szinonimájává vált. Világszerte oktatott hölgyeket a főzésre és elterjesztette a francia konyha művészetét.
Kulináris ikonná vált Julia Child, aki Franciaországban kitanulta a helyi konyha művészetét, amiről írt is egy receptekkel teli könyvet és ami 1961. szeptemberi megjelenésekor forradalminak számított. Utána jöttek legendás főzőműsorai és a közönség imádta nyers humorát. Ő volt az ihletője a 2009-es Julie&Julia - Két nő, egy recept filmnek, amiben Meryl Streep alakította őt. 2022-ben sorozat is készült róla, amiben Sarah Lancashire bújt a szakácsnő bőrébe. Lássuk, mit tudhatunk arról a nőről, aki elérte, hogy a nők megszeressenek főzni.
Író szeretett volna lenni, de kém lett belőle a háború alatt
Julia McWilliams 1912. augusztus 15-én született a kaliforniai Pasadenában. Apja, John McWilliams befektetőként tevékenykedett a kaliforniai ingatlanpiacon. Felesége, Julia Carolyn Weston egy papírcég örökösnője volt. A család jelentős vagyont halmozott fel, és ennek eredményeként Julia Childnak kiváltságos gyermekkor jutott, így elit iskolában tanulhatott. Ahogy egy barátja visszaemlékezett rá, „igazán, nagyon vad" tudott lenni. Kalandvágyó, sportos alkatként ismerték és különösen tehetséges golfban, teniszben, illetve a vadászatban.
Rákospalotától Moszkván át Kubáig, fordítástól a sajtműhelyig - Pásztó Eszter mesébe illő életét neked is meg kell ismerned
1930-ban beiratkozott Massachusettsben egy iskolába azzal szándékkal, hogy író legyen. Bár szívesen alkotott rövid darabokat és rendszeresen küldött kéziratokat a The New Yorkernek, ám egyetlen írását sem publikálták. A diploma megszerzése után New Yorkba költözött, ahol egy rangos lakberendezési cég reklámosztályán dolgozott.
A második világháború kitörésekor 1941-ben minden megváltozott és Julia Child Washingtonba költözött. Állítólag katonának akart állni, de magassága megakadályozta ebben. Elutasították, mert túl magas volt a száznyolcvannyolc centiméterével. Végül jelentkezett kutatási asszisztensnek az újonnan alakult kormányzati hírszerző ügynökségéhez, az OSS-hez. Julia Child és kollégái kulcsszerepet játszottak a szigorúan titkos dokumentumok kezelésében az amerikai kormány tisztviselői és hírszerző tisztjeik közötti kommunikációjában. Az íróból lett kémnőt a világ minden tájára kiküldték különböző feladatokat ellátni, például Kunmingba (Kína) és Colombóba (Srí Lanka).
Beleszeretett a francia konyhába
Még 1945-ben Srí Lankán Julia összemelegedett egy OSS-es munkatársával, Paul Childdal. 1946 szeptemberében, a második világháború végét követően visszatértek Amerikába és összeházasodtak. Három évvel később, amikor Pault a munkája a Párizsban található amerikai nagykövetségre szólította Franciaországba költöztek. Ott tartózkodása alatt Julia Childban kialakult a francia konyha iránti vonzalom és beiratkozott a világhírű Cordon Bleu főzőiskolába. Hat hónapos képzése után – amely magában foglalta Max Bugnard mesterszakács magánóráit – Child a Cordon Bleu többi diákjával megalapította a L'Ecole de Trois Gourmandes (A három ínyencek iskolája) főzőiskolát.
Azzal a céllal, hogy a kifinomult francia konyhát megszerettessék az amerikaiakkal, Julia Child és kollégái, Simone Beck és Louisette Bertholle írtak egy kétkötetes szakácskönyvet Mastering the Art of French Cooking címen. A könyv hatalmas sikert aratott és a megjelenése után öt évig a legkelendőbb szakácskönyv maradt. A következő években Julia Child egy sor bestsellert írt, amelyek a kulináris kalandozásai minden aspektusát lefedték. Számos szakácskönyve révén a rajongók megtanulták az ország jellegzetes ételeinek receptjeit, beleértve a burgundi marharagut, a francia hagymalevest és a coq au vint.
„A magyarok csodálatosan szenvedélyesek” – Adrien Brody Oscar-jelölt alakítását magyar gyökerei inspirálták
A főzőműsorok királynője lett
Első szakácskönyvét 1962-ben a helyi közszolgálati televízióban népszerűsítette. Miközben omlettet készített, bemutatta a védjegyének számító nyílt modorát és humorát. A közönség lelkes reakcióját követően visszahívták egy komplett főzősorozat felvételére. Sikerült megváltoztatnia az amerikaiak ételhez való viszonyát, miközben híresség lett belőle és országszerte elkezdték sugározni a műsorát, amiket újabb és újabb sorozatok követtek.
Viszont nem mindenki rajongott a neves tévészakácsért: Julia Childot gyakran kritizálták, hogy nem mosott kezet főzés előtt, másoknak a modora nem tetszett vagy éppen a francia konyha magas zsírtartalma. Mindennek ellenére televíziós karrierje elején Julia Child 1965-ben elnyerte a tekintélyes George Foster Peabody-díjat, majd 1966-ban Emmy-díjjal jutalmazták. 1993-ban ő lett az első nő, aki bekerült a Kulináris Intézet Hírességek Csarnokába. 2000 novemberében Julia Child negyven éves karrierje után, a világ leghíresebb szakácsai között megkapta Franciaország legmagasabb kitüntetését, a Becsületrendet.
Julia Child még 1968-ban, ötvenöt évesen életmentő műtéten esett át, miután talált egy csomót a mellében és kiderült, hogy rákos, de erről a tapasztalatáról nemigen beszélt az évek során. Meg is gyógyult és még nagyon sok termékeny éve volt a fakanálforgatónak. Végül 2004 augusztusában halt meg veseelégtelenségben a kaliforniai Montecitóban, két nappal a kilencvenkettedik születésnapja előtt. Nem állt szándékában lelassítani, még az utolsó napjaiban sem. Emléke továbbra is él a különféle szakácskönyvei, főzőműsorai és a különböző filmes feldolgozások révén, hiszen napjainkban is igazi szakácslegendának számít.