18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Nem azért szerepelek a sorozatban, hogy kizsákmányolt pornósztár legyek” - Milyen volt Hollywood az intimitás koordinátorok előtt?

Egy évtizede sincs, hogy nagyot fordult Hollywoodban a helyzet, ami a szexjelenetek biztonságát illeti
Egy évtizede sincs, hogy nagyot fordult Hollywoodban a helyzet, ami a szexjelenetek biztonságát illeti
Fotó: Profimedia / Shutterstock / GLAMOUR

A színésznek az a dolga, hogy mindent eljátsszon, amit a rendező kér. De biztos, hogy ennek így kell lennie? Egyes intim vagy erotikus jeleneteknél könnyen kiszolgáltatva érezhetik magukat a színészek, főleg, ha nincs beleszólásuk a forgatás menetébe. Az intimitás koordinátori foglalkozás csak az utóbbi években terjedt el, A Bridgerton család vagy a Szexoktatás létre sem jöhetett volna nélkülük, azonban azelőtt korántsem volt rózsás a helyzet.

„Tedd ide a jobb kezed. Próbáld kicsit lefelé mozgatni a csípődet” - kicsit furcsán hangozhat, de bizony az intimitás koordinátor rendszerint ilyen jellegű instrukciókat ad a szereplőknek. Míg egy évtizeddel ezelőtt szinte senki sem ismerte a kifejezést, mára egy külön, egyre hangsúlyosabb szakmává vált és virágzik a #MeToo mozgalom nyomán, ami nagyrészt a szórakoztatóiparban kipattant szexuális zaklatással kapcsolatos vádak miatt vált jelenséggé.

Visszaélések és traumák

Már jóval a #MeToo előtt is szükség lett volna a témában járatos szakemberekre, ugyanis számos olyan eset történt filmforgatásokon, ami mély traumát okozott egy-egy szereplőnek. A Salon felidézi az egyik leghírhedtebb példát, Bernardo Bertolucci 1972-es Utolsó tangó Párizsban című filmjét, amiben Maria Schneider és Marlon Brando szereplésével egy rendkívül explicit szexjelenet forgattak, ami később „vajjelenetként” híresült el.

A jelenetben Brando karaktere, egy amerikai özvegy férfi vajat használ sikosítóként, miközben a Schneider által alakított párizsi lányt kényszeríti aktusra. A jelenet nagyon szemléletes, Bertolucci pedig bevallotta: a forgatás napjáig nem árulta el Schneidernek, mi készül, mondván: azt szerette volna, ha Schneider őszintén és „megalázottan reagál”, így még jobbak lesznek a felvételek.

Maria Schneider nem tudta, milyen jelenetet kell eljátszania, a rendező Bertolucci így akart minél autentiksuabb felvételeket a rettegő nőről (Utolsó tangó Párizsban, 1972)
Fotó: Profimedia

2007-ben, négy évvel halála előtt a színésznő azt mondta: valóban megalázva érezte magát, és olyan volt, mintha egy kicsit Brando és Bertolucci is megerőszakolta volna őt. Az már csak “hab a tortán”, hogy a forgatás idején az amerikai sztár 48, míg filmbeli partnere csupán 19 éves volt.

glamour plusz ikon Mondhatjuk-e a divatiparra, hogy rasszista?

Mondhatjuk-e a divatiparra, hogy rasszista?

Schneider élménye nem egyedi eset. Sok más színésznő beszélt arról az évek során, mennyire kényelmetlenül érezte magát szexjelenetek forgatása közben. Ott van például Sharon Stone ikonikus jelenete az 1992-es Elemi ösztönben - mások számára emlékezetes lett, ahogy keresztbe rakja lábait, neki viszont traumatikus élményként maradt meg. A 2019-es GQ -díjátadón mondott beszédében Stone elárulta: a rendező Paul Verhoeven azt mondta neki, világítási problémák miatt le kell vennie a fehérneműjét a jelenethez, de a filmben nem fog látszani fog a nemiszerve.

Kathleen Turnertől A test melege (1981) forgatására érkezve Lawrence Kasdan rendező mindenféle előzetes megbeszélést mellőzve azt kérte, hogy játsszon el egy meztelen jelenetet. Állítólag amikor a színésznő közölte, milyen ideges az egésztől, filmbeli partnere - William Hurt - félrehívta, és azt mondta neki, igyon egy pohár bort és nyugodjon meg. Noha Turner inkább humorosnak, mint sértőnek tekinti az anekdotát, az előző történetekhez hasonlóan ez is alátámasztja, mennyire nyilvánvalóan mellőzte Hollywood a női színészek igényeit az intim jelenetek forgatása során.

Férfiak tömegeinek égett bele az agyába Sharon Stone ikonikus jelenete az Elemi ösztönből, a színésznő viszont minden bizonnyal nem emlékszik rá ennyire szívesen
Fotó: Profimedia

A hollywoodi színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA egykori elnöke, Gabrielle Carteris színésznő ugyancsak szívén viseli a témát, és fontosnak tartja az intimitás koordinátorok jelenlétét. „Amikor több mint 33 évvel ezelőtt színészkedni kezdtem, nem volt ilyen lehetőség” - mondta.

Csak azt tettem, amit mondtak… nem volt más lehetőségem

De mit csinál pontosan az intimitás koordinátor?

A szakember feladata röviden a meztelenséget, az intimitást és/vagy szexuális aktust tartalmazó jelenetek megkoreografálása. Persze csak akkor van feladata egy forgatáson, ha előbbiekhez a színészek beleegyezésüket adták, mivel a készítőknek kötelessége tájékoztatni a szereplőket az összes várható intim jelenetről. Emellett a koordinátor ügyel a színészek testi-lelki egészségére és biztonságára is annak érdekében, hogy ne történhessen visszaélés, ne érhesse trauma a szereplőket.

A gyakorlatra azért van szükség, hogy még csak fel se merüljön a visszaélések lehetősége, hogy a biztonságos munka mellett rendezői instrukciók is maradéktalanul teljesüljenek, és hogy egy színészt vagy színésznőt se bélyegezzenek problémásnak, mert szót emel, ha gondja van egy szexjelenettel. Helyettük beszélnek az intim koordinátorok.

glamour plusz ikon Mit jelent ma szinglinek lenni, és mennyiben múlik ez a saját döntésünkön?

Mit jelent ma szinglinek lenni, és mennyiben múlik ez a saját döntésünkön?

Az HBO 2017-es Fülledt utcák című sorozata volt az egyik első olyan produkció, ahol már a munkálatok megkezdésétől fogva alkalmazták őket. A történet az 1970-es évek szexmunkásairól szól, így nem csoda, hogy a meztelenség és a szexuális jelenetek tömege jellemezte. A 34th Street felidéz egy CBS Sunday Morning interjút a sorozat sztárjával, ahol Emily Meade azt mondta: az intimitás koordinátorok biztonságosabbá teszik a jeleneteket, majd hozzátette, hogy:

nem azért szerepelek a sorozatban, hogy kizsákmányolt pornósztár legyek

A Fülledt utcák (2017) sorozat ilyen szempontból úttörőnek bizonyult Hollywoodban
Fotó: Profimedia

Azóta a szakma képviselői olyan sorozatok forgatásán segítették a színészek munkáját, mint amilyen Fülig beléd zúgtam és a Normális emberek, hogy még a legártatlanabbnak tűnő kézfogásoknál, csókjeleneteknél is segédkezzenek. Azonban nem mindenki volt fogékony az újításokra. Hatalmas vita robbant ki, amikor a Trónok harca sztárja, Sean Bean egy interjúban kifejtette, szerinte „elrontják” a szexjelenetek spontaneitását, a színész kommentárját azonban Emma Thompsontól kezdve Rachel Zeglerig sokan nyilvánosan is elítélték.

Már nem ritka madár az intim-koordinátor

Ita O'Brien mozgásrendező, filmes, tévés és színházi intimitás-koordinátor volt az első, aki megfogalmazta - kvázi lefektette - a kamerák előtti biztonságos intimitás szabályait. O'Brien oldalát olvasva az is kiderül, hogy már évek óta bevált gyakorlatokat használ munkája során, így úttörő szerepet töltött be az intimitás koordinátorok szakmájában, és megalapította az Intimacy on Set szervezetet, hogy képzett, professzionális szakembereket biztosítson az iparágnak.

A The New York Times cikke arról ír, hogy O’Brient követve mások is felkarolták a szakmát. 2020-ban Jessica Steinrock, Alicia Rodis és Marie Percy megalapították az Intimacy Directors and Coordinators-t (IDC), ami lényegében az intimitás koordinátorok szervezete, de oktatják is a szakmát.

A Bridgerton család rajongói tudják, hogy a produkcióban gyakoriak a pikáns jelenetek, melyek elkészültét intimitás koordinátor felügyeli
Fotó: Profimedia

Steinrock aztán 2022 áprilisában elindította TikTok-fiókját, aminek mára több mint 800 000 követője van. Informatív videóiban a sorozatok pikáns jeleneteit elemzi (jelenlegi kedvencei a Bridgerton család, a Szexoktatás, és a Sárkányok háza) elmondja, hogyan készülnek az ilyen jelenetek. Szívesen válaszol az olyan, munkájával kapcsolatos kérdésekre, mint például „mi történik, ha egy színésznek erekciója lesz a forgatáson?” vagy „ha két színész a képernyőn kívül is kapcsolatban van, akkor is ugyanazokat a protokollokat kell követniük?

glamour plusz ikon Hiába a legújabb trendek, mégis nagymamáink gardróbjában keressük a boldogulást – Mi a grandmacore-trend titka?

Hiába a legújabb trendek, mégis nagymamáink gardróbjában keressük a boldogulást – Mi a grandmacore-trend titka?

Mindössze öt év alatt az intimitás koordinátorok az amerikai szórakoztatóipar létfontosságú részévé váltak, az HBO például 2019 óta minden produkciójában igénybe veszi a segítségüket. Hollywood történelme tele van a nők elleni erőszakkal és a kizsákmányolásukkal, és ha ezek a szakemberek képesek csökkenteni azoknak a színésznőknek a számát, akik traumával és szégyennel távoznak a forgatástól, akkor már megéri veszni hagyni a „spontaneitást”.

Épp ideje volt meghúzni a határt, hogy a szórakoztatóipar ne mások szenvedéséből nyerészkedjen.