Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere: Állandóan kellenek az új célok, hogy egy alkotó motivált maradjon

A Halott Pénz tagjai a hatalmas sikerek ellenére sem felejtették el honnan indultak és milyen érzés volt száz ember előtt fellépni
A Halott Pénz tagjai a hatalmas sikerek ellenére sem felejtették el honnan indultak és milyen érzés volt száz ember előtt fellépni
Fotó: Csenki Zoltán

Húsz évvel ezelőtt szólókarrierként indult, nyáron pedig eddigi legnagyobb koncertjére készült a Halott Pénz. A jeles évfordulóról és a jubileumi koncertről Marsalkó Dáviddal beszélgettünk.

Június 8-án a Puskás Arénában ünnepelt a rajongókkal a Halott Pénz. A koncertre különleges látványvilággal, vendégekkel és persze a jól ismert dalokkal készültek.

Hogy hogyan lett a hobbinak induló projektből Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara, és melyek voltak a húsz év legfontosabb pillanatai, arról a Halott Pénz alapítója, Marsalkó Dávid mesélt.

Hobbiból siker

Dávid életében mindig is jelen volt a zene, szülei lelkes zenerajongók voltak, ő pedig hobbiból kezdett el foglalkozni a dalírással. „Apukám fotóművész, az egész baráti körünkben szobrászok és festők voltak, művészi közegben nőttem fel, a zenét nagy becsben tartottuk és állandóan szólt nálunk, ráadásul baromi jó zenéket hallgattak a szüleim” - meséli Dávid, aki középiskolában kezdett el barátaival zenélni.

glamour plusz ikon „Annyira rossz, hogy már jó” – miért szeretünk megszállottan valóságshow-kat nézni?

„Annyira rossz, hogy már jó” – miért szeretünk megszállottan valóságshow-kat nézni?

Kilenc éves koromtól versenysportoló voltam, egészen addig, amíg az egyetemet el nem kezdtem. Addig hobbi szinten néha-néha foglalkoztam zenével, szövegekkel, vagy versekkel” - mondja, de hozzáteszi, hogy ez csak egy dolog volt a rengeteg más között, ami érdekelte. Majd az egyetem alatt abbahagyta a versenysportot, és akkor írta az első Halott Pénzt-dalt is.

Underground dolog volt

Húsz éve még nagyon máshogy működött a zeneipar. A nagyon fiatalok talán már nem is értik azt az időszakot, ahol még nem tudta bárki közzétenni a dalait, nem tudott azonnal embereket elérni, hanem a folyamatos, és a mai, felgyorsult világ tempójához képest talán lassúnak tűnő építkezés volt jellemző.

Apró sikerekkel, mélypontokkal, majd egy-két egyetemi fesztivállal, underground bulikkal indult, miközben elkezdtem dalokat írni, zeneszerzésben producerkedéssel ismerkedni, mindezt az egyetem mellett” - emlékszik vissza erre az időszakra. 2009-ben jelent meg az első Halott Pénz-album, amit 2010-ben már követett a második, majd 2011-ben jött az Angard.

Jelentős ugrás

Az Angard volt az első olyan videoklip, amelyre sokan felkapták a fejüket, majd 2012-ben megjelent a Feneked a gyengém című dal, ami már igazán sokakhoz jutott el, sőt azóta is az egyik stabil pontja a koncerteknek, ahol a közönség kívülről fújja a szöveget. „A dal sikere elég nagy lendületet adott az egésznek. Egyre több fellépésem lett, tudtam fejleszteni az élő műsort, csatlakozott DJ Venom, Márk jött velem dalokat vokálozni, énekelni

Hamarosan megjelent az Ugyanúgy hallasz, az első olyan dal, amelyben Járai Márk énekelt, és a sikerek lehetővé tették, hogy Dávid megvalósítsa régi vágyát. „Átformáltam élő zenekarrá a Halott Pénzt 2012-13-ban, olyan zenészekkel és barátokkal, akikkel nagyon el tudtam ezt képzelni élőben. Onnantól hétfős élő zenekarként működtünk, a Halott Pénz, ami korábban az én művésznevem volt, organikusan zenekarrá fejlődött” - mesélte Dávid, akinek ez a lépés első perctől kezdve fontos volt.

glamour plusz ikon Kölcsönös gondoskodás egy életen át - élet egy vakvezetőkutya oldalán

Kölcsönös gondoskodás egy életen át - élet egy vakvezetőkutya oldalán

Át lehet hangszerelni a dalokat, bele lehet nyúlni, élőben változtatni, ami engem mint dalszerző-producert baromira izgatott az elejétől kezdve csak egyszerűen nem volt lehetőségem ezt hamarabb meglépni.

Az első Youtube-generáció részesei

2012-13 környékén járunk, amikor még a Youtube is friss dolognak számított, azonban egyre többen kezdték már arra használni, hogy zenéket fedezzenek fel rajta. Nem voltak még ennyire elterjedve a nagy streaming szolgáltatók, sőt nem is volt még mindenkinek korlátlan mennyiségű adatforgalma a telefonján, vagyis az egész zenei közegnek más volt még a ritmusa.

Underground körökben kezdett elterjedni, vagy elkezdték DJ-k játszani bulikban, például Pécsen álltam a bárpultnál, és megszólalt a Feneked a gyengém.

„Elkezdték hallgatni az emberek, megveregették a vállamat. Játszott a Petőfi Rádió, az akkori VIVA tévén is lement a nulla forintból készült klip, és a Youtube-on is elkezdett terjedni”- közben egyre több fellépésük lett, és folyamatosan fejlődött az élő produkció, a produktum, és egész egyszerűen hangszerelésben, a koncert ívében, hangulatában, teljesen új szintre tudtak lépni.

Marsalkó Dávid művészcsaládból származik, de gyerekkorában még élsportolónak készült, végül a zenében találta meg önmagát
Fotó: Lévai-Hangyássy Botond

Klasszikus koncertzenekarként elindultunk egy busszal, és folyamatosan jártuk a klubokat. Először voltak százan, aztán háromszázan, aztán négyszázan, és akár évente többször is elmentünk mindenhova, és jártuk az országot. Klasszikus módon az internetes hype mellett kezdtük el építeni a közönségünket, és koncertzenekarrá váltunk az út folyamán.

„Az egészséges fejlődés, a mi lelkünket is egészségesen tudta tartani”

Ebben az időszakban sorra jöttek a telt házas fellépések. 2014-ben az A38-at, ősszel az Akvárium nagytermét töltötték meg, majd 2015 tavaszán Magyarországon és Erdélyben turnéztak, és szintén minden jegy elfogyott ezekre a koncertekre. Ebben az évben készült el a VOLT Fesztivál hivatalos himnusza, az Emlékszem Sopronban, két Fonogram-díjat nyertek, majd nyáron a Budapest Parkot is megtöltötték, decemberben pedig tripla telt házas koncertet adtak az Akváriumban.

A háromszoros telt ház óriási lépés volt, és utána az első Budapest Park-os telt házunk is nagyon jó emlék. Anyukámat is felhívtam a színpadra, hogy nézze meg, mennyien járnak a koncertünkre. De jó élmény volt, amikor először kerültünk fel fesztiválokon a nagyszínpadokra, aztán már a Szigeten is ott voltunk a nagyszínpadon, jöttek sorban a telt házas koncertek a Budapest Parkban, majd az első Papp László Aréna, szintén telt házzal.

Elképesztően jó volt megélni, hogy hónapról-hónapra, évről-évre egyre többen vannak, egyre jobb a produkció, és az egészséges fejlődés a mi lelkünket is egészségesen tudta tartani.

Teljesen új dimenzió

A Puskás Stadionban sokáig nem lehetett koncertezni, mióta elkészült, a hazai zenei életben egy olyan helyszín jelent, amely új kihívás a produkciók előtt.

glamour plusz ikon A hanyatló elegancia nyomában: de mikor lett sikkes a slamposság?

A hanyatló elegancia nyomában: de mikor lett sikkes a slamposság?

Teljesen új dimenzió, nemcsak a mi életünkben, minden szempontból kihívás. A műsor, a dalok, az egész show felépítése egy új kihívás. Állandóan kellenek új szakmai, alkotói, művészi célok, hogy a produkció motivált tudjon maradni. Baromi jó érzés, hogy az emberek lelkesek, ez zsezsgést, izgalmat ad a zenekarnak is, hogy feledhetetlen Halott Pénz-élményt nyújtsunk.”